Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorggebouw van het Jaar 2020: Pionierswerk op de Zuidas wordt beloond
Het gebouw is een icoon voor de Zuidas. (Beeld: William Moore)

Zorggebouw van het Jaar 2020: Pionierswerk op de Zuidas wordt beloond

Zoveel functies bij elkaar brengen in één gebouw, was pionierswerk. Ook voor Wiegerinck. Een uitdaging die intussen is beloond. Het Amsterdam UMC Imaging Center is namelijk bekroond met de titel Zorggebouw van het Jaar 2020, onderdeel van de Architectenweb Awards 2020.

Wiegerinck stond voor een serieuze uitdaging om de verschillende functies bij elkaar te brengen in één compact gebouw. Want hoe creëer je een plek waar zo’n verscheidenheid aan gebruikers de ruimte krijgt en zich comfortabel voelt? Om te beginnen de mensen met serieuze gezondheidsproblemen, die binnenkomen voor een röntgenopname, een MRI- of CT-scan. Dan de grote groep klinische onderzoekers die er prettig en ongestoord moet kunnen werken. En tot slot de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de productie van onmisbare isotopen, bestemd voor ziekenhuizen door heel Nederland. 

Ontmoeting, communicatie en samenwerking. Dat waren de kernwoorden voor het ontwerp van het Amsterdam UMC Imaging Center op de Zuidas. (Beeld: Hanne van der Woude)

Menselijk lichaam

Het gebouw is ontleed aan de hand van het menselijk lichaam. Er is een skelet, dat alles logisch bij elkaar houdt. De longen van het gebouw worden gevormd door een grote vide, met veel licht, waar de patiënten die binnenkomen door een hostess worden ontvangen. Alle techniek, bekabeling, luchtcirculatie en afzuiging zijn opgevat als de bloedsomloop van het pand. En de zintuigen zijn de zintuigen van alle patiënten, bezoekers en medewerkers – hun gevoel van geborgenheid en veiligheid was leidend. Zoveel functies bij elkaar brengen in één gebouw was inderdaad pionierswerk. Een bijkomende eis was dat het gebouw makkelijk aangepast moet kunnen worden, gezien de razendsnelle medische ontwikkelingen. Na oplevering in 2019 concludeerde het Amsterdam UMC dat het gebouw aan alle wensen en eisen voldeed. Het is bovendien een icoon voor de Zuidas. Een terechte kandidaat voor de titel Zorggebouw van het Jaar 2020.

De longen van het gebouw worden gevormd door een grote vide, met veel licht, waar de patiënten die binnenkomen door een hostess worden ontvangen. (Beeld: Hanne van der Woude)

Techniek in het zicht

Alle inzendingen voor de titel Zorggebouw van het Jaar 2020 zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing. Het Amsterdam UMC Imaging Center kwam op 28 oktober 2020 als winnaar uit de bus. Een citaat uit het jurycommentaar: ‘Wanneer je als patiënt een medische scan moet ondergaan, dan is dat altijd een bijzonder spannend moment. Zou er uit die scan naar voren komen dat er iets niet goed zit? Een gebouw vol scanners – wat het Amsterdam UMC Imaging Center feitelijk is – betreed je als patiënt met lood in de schoenen. Architectuur kan aan dat feit verder niets veranderen, maar kan een patiënt wel enigszins geruststellen. Daar is Wiegerinck hier volgens de jury werkelijk in geslaagd.’ Sterk aan het ontwerp vindt de jury verder dat de vele techniek in het gebouw niet is verhuld, maar op bepaalde verdiepingen zichtbaar is gemaakt. Zo heeft de techniek een eigen plek gekregen, zonder dat ze gaat overheersen. Een humaan en toch technisch gebouw, noemt de jury het.

“Ik ben er trots op dat we de complexiteit helder hebben weten te krijgen en drie verschillende functies organisch hebben verbonden. Het Imaging Center heeft veel waarde voor het Amsterdam UMC, voor de stad en voor het bedrijfsleven. Een betekenis die groter is dan wat je ooit zou kunnen ontwerpen”, aldus Tom Vlemingh, associate partner/architect bij Wiegerinck.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details