Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgtotaal 2015: mensgericht innoveren voor en door het werkveld

Zorgtotaal 2015: mensgericht innoveren voor en door het werkveld

Zorghuisvesting had als vanouds een eigen positie op het tweejaarlijkse evenement Zorgtotaal/Zorg & ICT in de Jaarbeurs Utrecht, waar op 18, 19 en 20 maart drie goed gevulde hallen plaats boden aan een 250-tal leveranciers en dienstverleners uit de brede sector. Marktpartijen richten zich de laatste jaren meer en meer op integrale ontzorging van klant en cliënt, met een zorgomgeving in dienst van de eindgebruiker. Mensgericht innoveren is het credo.

De zorgbranche bevindt zich in een transitiefase, waarbij decentralisatie en scheiding van wonen en zorg kernbegrippen zijn. Los van de organisatorische implicaties houdt dat in dat eindgebruikers meer in de picture komen te staan. Waar de eigen regie toeneemt en er langer wordt thuis gewoond, krimpt de instellingszorg op korte termijn. Op lange termijn groeit naar verwachting – met de vergrijzing – het aandeel zware zorg, waardoor intramurale verpleging een intensiever karakter krijgt en particuliere initiatieven een groeimarkt vormen. Marktpartijen proberen afhankelijk van hun zakelijke focus aan deze ontwikkelingen vorm te geven. Bijvoorbeeld met digitale innovaties die de personeelslast verminderen – zoals in het kader van monitoring op afstand, of met het integraal aanbieden van meubilair inclusief zorgappartementen.

Beursaanbod op maat
Zorgtotaal/Zorg & ICT, dat dit jaar een kleine 20.000 bezoekers trok, wordt traditioneel druk bezocht door werknemers van instellingen, van stafleden tot verpleegkundigen. Zij vonden ook in 2015 weer een beursaanbod op maat, met een Skills Lab, demonstraties van productvernieuwingen, een debat over de versterkte rol van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en een seminar over de veranderde posities in het zorgvastgoed. Beloning van gedane inspanningen mag op een maatgevend evenement als ZorgTotaal/Zorg & ICT niet ontbreken. Zo werden de tien genomineerden uit de zorg voor de in november uit te reiken Computable Awards alvast gepresenteerd op Zorg & ICT, met onder meer het Living Lab-project van Maxima Medisch Centrum, waaruit onder meer een moedervlekken-app is voortgekomen, alsmede het landelijk borstimplantatenregister van MRDM (Medical Research Data Management).

Zorginnovatie Start-up Award
De Zorginnovatie Start-up Award is een terugkerende award gericht op zinvolle innovaties voor een veranderende sector. ‘Productvernieuwingen die impact hebben en op te schalen zijn’, aldus de jury op woensdag 18 maart.
Zorgrobot Zora, een robot met ‘een hoge aaibaarheidsfactor’ die wordt ingezet bij bewoners van zorgcentra, autistische kinderen, op kinderafdelingen van ziekenhuizen en in de kinderrevalidatie, won dit jaar de award. De 57 cm grote ‘human robot’ beschikt over spraakfuncties en een camera, en is bedoeld voor afleiding en vermaak. Zora won het op de beurseditie 2015 van negen andere genomineerden, waaronder een internet-app voor mensen met een beperking en een zorgportaal gericht op het creëren van een sociaal netwerk.

Bouwen voor de zorg
Het inhoudelijke programma werd mede vormgegeven door bedrijfspresentaties, waaronder die van Lengkeek Architecten & Ingenieurs (‘Bouwen voor de zorg’). Jeroen Kreijne & Renske van Dieren pleitten voor een met de stedenbouw geïntegreerd, ’toekomstgericht’ zorg(bouw)aanbod, gebaseerd op de laatste ontwikkelingen, zoals het scheiden van wonen en zorg. “Mensen blijven langer thuis wonen; hierdoor zijn 44.000 aangepaste woningen per jaar extra nodig. Er verdwijnen circa achthonderd verzorgingshuizen; die worden herbestemd als verpleeghuis of geschikte woningen. Door de vergrijzing blijft er behoefte aan huisvesting voor de zwaardere ZZP’s.” Somberen heeft geen zin, zeggen Kreijne en Van Dieren, want er zijn ‘kansen genoeg’. Vooral in het kader van transformatie van bestaand vastgoed, het aantrekken van derde partijen als huurder/gebruiker en slimme nieuwbouw, die gemakkelijk is aan te passen aan de omstandigheden.

Healing environment
De veranderde rol van de Wmo kwam aan bod in het beursdebat op de donderdag. Aan het woord kwamen onder meer een wethouder, een toezichthouder en de bureaucoördinator van de Koepel Wmo-raden. Een seminar van de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) in dezelfde Croesezaal had als thema ‘healing environment’: op welke wijze ontwerp en interieur van zorgomgevingen kunnen bijdragen aan de genezing, de zorg en het welzijn van de gebruikers. Sprekers waren onder meer architect Milee Herweijer (Op ten Noort Blijdenstein), die onderzoek doet naar het fenomeen, alsmede medisch specialisten en een patiënt. Het al genoemde Skills Lab, gericht op verpleegdemonstraties, is een terugkerend en populair beurselement, net als de Innovatieroute, die de bezoeker langs stands leidt van bedrijven die productinnovaties aanbieden. Hieronder komen enkele innovaties uitgebreider aan bod.

Vervoort
Als ‘zorginrichter van Nederland’ biedt Vervoort een ‘eigentijdse inrichting, weg van de traditionele instellingssfeer’, vertelt zorgmanager Joost Graat. “Die sfeer behoort definitief tot het verleden; tegelijkertijd verandert er veel in de zorg. Zoals de scheiding van wonen en zorg, waardoor vaak maatwerk is geboden, bijvoorbeeld in het kader van de inrichting van kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie. Dan zijn wij als complete inrichter op de juiste plaats. Thuisgevoel is tijdloos. Wij stellen de mens centraal en ontzorgen de opdrachtgever. Wij bieden een sfeervolle inrichting die het thuisgevoel sterk naar voren laat komen. Trends in zorgmeubilair zijn er natuurlijk altijd; momenteel is massief hout erg populair en is er veel aandacht voor onder andere brandpreventie.”

Engels
Opslag van medische hulpmiddelen en afval is in ziekenhuizen en zorginstellingen aan de orde van de dag. De juiste logistiek kan het verschil maken, zegt accountmanager Martijn van Kessel van specialist in opslag- en transportmaterialen Engels. “Denk aan de afvoer van incontinentieluiers; daarmee gaat een enorme goederenstroom gepaard. Of het transport van afvalbakken. Een investering in een kwalitatief hoogwaardig los onderstel kan veel schelen in de levensduur van afvalcontainers. Wij kunnen alles in eigen hand nemen, inclusief recycling van opslag- en transportmaterialen. Al dan niet projectgerelateerd, maar altijd in hechte samenwerking met onze klanten, zoals het LUMC, UMC Utrecht en Maastricht UMC+.”

Bussman Medical & Research
Modulaire bouw heeft toekomst in de zorg, zegt salesmanager Dick Blommendaal van Bussman Medical & Research. “Niet alleen voor tijdelijke voorzieningen, ook voor nieuwbouw en zelfs voor OK-centra. Daardoor kunnen OK’s gemakkelijker gefaseerd worden gebouwd. Wij hebben recentelijk de eerste modulaire hybride OK ooit gerealiseerd in Duffel, België.” Bussman Medical & Research verwacht binnenkort de eerste modulaire hybride OK’s in Nederland te kunnen bouwen. De specialist in modulaire bouw, die inmiddels 90% van zijn omzet uit de zorgsector betrekt, heeft daartoe een groep co-makers samengebracht, bestaande uit Lavero Medical (wandbekleding), Elektro Klessens en de Koning (installaties), Stöpler (medische apparatuur) en Lycalux (verlichting).

Artimo Textiles
Artimo is de enige leverancier in Nederland met een volledig assortiment vlamvertragende gordijnstoffen. “Wij hechten grote waarde aan één-op-één-contact met de klant”, vertelt Ivo Sieben van het familiebedrijf uit Roosendaal. “Tegelijkertijd blijven wij ons vernieuwen met eigen ontwikkelingen, zoals akoestische vitrages, die niet alleen vlamvertragend zijn en geluid tegenhouden, maar ook 80% lichtdoorlatend zijn. Daarnaast hebben wij de website vernieuwd, waardoor de klant alle stoffen online kan bekijken.” Recentelijk leverde Artimo nog alle gordijnen en vitrages voor het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. “Daarbij hebben wij de aardetinten uit het gebouwontwerp doorgevoerd in de gordijnkleuren.”

wissner-bosserhoff
wissner-bosserhoff ontwikkelt het 100% in eigen beheer geproduceerde aanbod van totaaloplossingen voor de zorg continu door, stelt managing director Nederland & Benelux Erkan Sahin. “Met voor alle prijsklassen een complete productenlijn, en deze beurseditie ook weer enkele innovaties. Zoals het SafeSense-systeem dat werkt met sensoren, waardoor de aanwezigheid en zelfs de ademhaling van de cliënt in het verpleegbed gedetecteerd kan worden op een monitor. Dat maakt het voor zorgorganisaties mogelijk cliënten op afstand te monitoren. Het verpleegbed wordt niet alleen informatiegever, ook wordt ons meubilair in uitstraling steeds huiselijker. Daar is veel vraag naar, net als naar maatwerkbedden voor de Intensive Care. Wij blijven dus breed georiënteerd.”

Goelst
Goelst is fabrikant van een breed programma in gordijnophangsystemen. Een link met de zorg heeft Goelst via de separatierails op verpleegafdelingen, een specifiek product dat op basis van klantvragen en normspecificaties (NEN 1010) wordt doorontwikkeld, aldus commercieel/technisch adviseur Jos van Laere. “Wij bieden een geïsoleerd ophangsysteem dat ongeaard is, waardoor kosten worden bespaard. Het is tevens bestand tegen vernieling en voorkomt verhanging, belangrijke aspecten in de geestelijke gezondheidszorg. Recentelijk hebben wij nog twee kilometer aan separatierails voor het MST in Enschede geleverd. Met een eigen productontwikkeling-, montage-, project-, en serviceafdeling zijn wij in staat nagenoeg elke vraag op het gebied van gordijnrails te beantwoorden.”

Moduleo
Moduleo is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van modulaire vinylvloeren van hoge kwaliteit (planken en tegels) voor residentieel en commercieel gebruik. “Wij zijn dé expert van de natuurlijk ogende en luxueuze vinylvloeren”, zegt managing director Nederland Arnoud van Ravensberg. “Onze collecties planken en tegels zijn elegant, praktisch en hebben tevens een sterk ‘groene’ reputatie.”
Alle producten van Moduleo zijn verkrijgbaar in een Click-versie (zwevende installatie) en een Dryback-versie (te lijmen).

Lensen
Lensen wil een loket zijn voor alle inrichtingswensen van de klant in de zorg. De totaalinrichter uit Zaltbommel gaat daartoe partnerships aan met partijen die toegevoegde waarde kunnen bieden. Zoals horeca-inrichter Satelliet en cateringbedrijf Colour Kitchen, dat jongeren met een achterstand een kans biedt. “Integraal, vraaggericht en maatschappelijk verantwoord moet onze dienstverlening zijn”, zegt directeur Edwin van der Waal. “Uiteraard met de aspecten ‘beleving’ en ‘gastvrijheid’ als vanouds in het hart, maar de klant moet bij ons voor al zijn vragen terechtkunnen.” De scheiding van wonen en zorg is een actueel thema; met productpresentaties in zorgcentra probeert Lensen naast de directe opdrachtgever ook de geïnteresseerde bewoner te bereiken.

Van Wylick attentienoppen en geleidelijnen
Een nieuw bedrijfsonderdeel van de bekende wegreflectorenleverancier Van Wylick uit Sint-Michielsgestel specialiseert zich in attentienoppen en geleidelijnen voor mensen met een beperking. Het familiebedrijf van Chris van Wylick profileert zich op de zorgmarkt met een aantal belangrijke referenties, zoals Bartiméus in Doorn, Provinciehuis Friesland en het Amsterdamse stadsdeelkantoor West. Attentienoppen worden geleverd in RVS en kunststof composiet; geleidelijnen alleen in kunststof composiet. Voor de bevestiging wordt onder meer een gepatenteerde kit gebruikt. “Wij bewegen ons in een kwaliteitsmarkt met een kwaliteitsproduct”, zegt Chris van Wylick, die via Zorgtotaal 2015 naamsbekendheid in de sector hoopt te krijgen.

Lopital
Lopital is gespecialiseerd in productontwikkeling, fabricage, marketing en distributie van sanitaire, medische en revalidatiehulpmiddelen. Als beursinnovatie biedt Lopital dit jaar een lichte plafondtillift met een sterke motor (LikoGuard), die een gewicht tot 363 kg aankan en werkt met een handbediende display waarop gegevens als de tilgeschiedenis en de accuconditie kunnen worden afgelezen. De LikoGuard is tevens uitgerust met een noodstopsysteem dat vanaf de grond is te bedienen met een rood lint. De in Zweden ontwikkelde LikoGuard werkt met een tweepunts-veiligheidssluiting, waardoor de cliënt volgens Lopital meer comfort, rondzicht en veiligheid wordt geboden en de zorgverlener meer gebruiksgemak.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details