Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgverzekeraars en Ikazia Ziekenhuis bereiken akkoord op herstelplan

Zorgverzekeraars en Ikazia Ziekenhuis bereiken akkoord op herstelplan

De vijf grootste zorgverzekeraars hebben aangegeven dat het herstelplan van het Ikazia Ziekenhuis er goed uitziet. Daarom is er een akkoord met elkaar bereikt. Dit betekent dat het Ikazia Ziekenhuis de komende jaren verzekerd is van voldoende financiële steun. Daarmee kan het ziekenhuis weer positief naar de toekomst kijken als belangrijke zorgpartner in Rotterdam.

Hard gewerkt aan herstelplan

Het Ikazia Ziekenhuis heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een herstelplan. Hierbij is ingezet op een herprofilering, het soepeler maken van de organisatie en een begin tot meer samenwerking in de regio met verschillende zorgpartners. In de organisatie worden processen beter georganiseerd.

“We komen uit een heel sombere financieel situatie waarbij we bijna failliet zijn gegaan. Om dit te voorkomen, hebben we moeten besluiten om een verpleegafdeling te sluiten en de Intensive Care (IC) te verkleinen. Dit zijn voor ons moeilijke keuzes. Ons doel is steeds geweest om zo veel mogelijk van onze collega’s te houden. 

Er is voor de meeste collega’s een passende functie op een andere afdeling. Alleen betekent dit dat collega’s dan misschien veranderen van specialisme of in een ander team moeten werken. Deze verandering is pijnlijk,” zegt Rik Riemens, Lid Raad van Bestuur ad interim van het Ikazia Ziekenhuis. “Daarnaast doen we er alles aan om het ziekteverzuim en inkoopkosten te verlagen.”

Voorbereiden op de toekomst

“Met de stappen die we nu gezet hebben in het herstelplan, bereiden wij ons voor op de toekomst. Een basisziekenhuis van en voor de omgeving dat zich extra richt op chronische zorg en verdere samenwerking in de regio. Dit is ook in lijn met het Integraal Zorg Akkoord,” zegt Riemens. 

“We hadden dit niet kunnen bereiken zonder de inzet en steun van alle collega’s in ons ziekenhuis. Zij hebben zich, ondanks alle onzekerheid, extra ingezet om toch alle warme zorg voor onze patiënten te leveren. We hebben hier van de patiënten veel lovende woorden over gehoord. Die warme zorg is kenmerkend voor ons ziekenhuis en de cultuur die we willen behouden voor de toekomst. We moeten wel een zakelijkere instelling tonen in alles dat we doen, zonder deze oprechte interesse in elkaar te verliezen.”

Verhoogde tariefafspraken

Van de zorgverzekeraars krijgt het Ikazia Ziekenhuis over heel 2022 en voor de komende twee jaar hogere vergoedingen voor de zorg die het ziekenhuis levert. Dit is een unieke afspraak in zijn vorm. Daardoor komt het Ikazia Ziekenhuis weer in financieel evenwicht.

Het Rotterdamse ziekenhuis zal zich inzetten om haar rol in de chronische zorg verder te ontwikkelen. Daarnaast werkt Ikazia samen met andere zorgpartners en ziekenhuizen in de regio, om de zorg en de vraag in de regio, nog beter op elkaar af te stemmen. Hierbij staat de patiënt zoals altijd centraal.

Rik Riemens: “Op basis van deze geboden zekerheden verwachten we dat de bestaande regelingen met de banken doorgezet worden voor de komende jaren. Dit geeft ons de ruimte om als ziekenhuis weer in balans te komen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details