Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgvilla Hillegersberg | Martha Flora Rotterdam

Zorgvilla Hillegersberg | Martha Flora Rotterdam

Martha Flora opent locatie in Hillegersberg

De zorgvilla van Martha Flora in Rotterdam is de nieuwste loot aan de stam van deze in hoogwaardige dementiezorg gespecialiseerde zorgverlener. De nieuwbouwlocatie bevat 29 zorgappartementen, waarvan er vijf geschikt zijn voor echtparen. Een grote leefruimte en veel privacy zijn kenmerkend voor het gebouw. “Onze bewoners kunnen kiezen waar ze zich het prettigst voelen.”

De gezamenlijke woonkamer.

 

Midden in de groene Componistenbuurt, op de locatie waar de Salvatorkerk stond, staat de locatie van Martha Flora in Rotterdam. Met zijn grote dakoverstekken en donkerrode gevelsteen, geïnspireerd door het oeuvre van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, sluit het gebouw naadloos aan op de jarendertigarchitectuur van zijn omgeving. Het drielaagse gebouw bevat 29 zorgappartementen, variërend in grootte van circa 45 m2 tot 72 m2, met eigen sanitair en een pantry. Op de begane grond en eerste verdieping bevinden zich twee Meanders, de gemeenschappelijke ruimtes voor respectievelijk veertien en vijftien bewoners. De Meander bestaat uit een huiskamer, een eetkeuken, een tuinkamer, een atelier en een bibliotheek. Op de tweede verdieping zijn vijf echtpaarappartementen met drie kamers en een eigen dakterras. Het complex beschikt verder over een deels afgeschermde, ruime tuin met riant zonneterras.

Voor meer rust kunnen bewoners zich terugtrekken in de bibliotheek.

 

Lager stressniveau

Het is alweer de elfde locatie van Martha Flora, het dementiezorgconcept van oprichter Marco Ouwehand. Martha Flora creëert een beschermde samenleving waarin mensen met dementie warmte, veiligheid en geborgenheid vinden en hun eigen identiteit en zoveel mogelijk autonomie behouden. De huizen onderscheiden zich door veel leefruimte en privacy. De Meander met zijn verschillende verblijfsruimtes speelt daarin een cruciale rol. “Bewoners kunnen kiezen waar ze zich het prettigst voelen”, vertelt Ouwehand. “Deze bewegingsvrijheid levert merkbaar een lager stressniveau op. We hebben een veel hogere personele bezetting, waardoor we bewoners veel meer tijd en aandacht kunnen bieden in vergelijking met andere reguliere en particuliere zorgconcepten. Alles draait om het welbevinden van onze bewoners. Zij verdienen het beste.”

Het gebouw ziet hij ‘als de plek die alles mogelijk maakt’. “Het gebouw is belangrijk, maar zeker ook de plek van het gebouw. Midden in de samenleving, zoals hier in Hillegersberg.”

Duurzaamheid is in de Hillegersbergse villa een belangrijk aspect.

 

Maatwerkproject

De locatie aan de Mozartlaan, midden in een woonwijk met winkels om de hoek, kwam in 2013 beschikbaar. De Rotterdamse ontwikkelaar HD Groep, die woonzorg als één van zijn focusgebieden heeft, zag mogelijkheden voor een woonzorg-locatie. “We zijn met een eerste idee en schets de markt op gegaan en kwamen al snel in gesprek met Martha Flora. Zij vonden het een geschikte plek en zo is een maatwerkproject ontstaan, waarin wij hun concept hebben vertaald in nieuwbouw”, vertelt ontwikkelingsmanager Mark Logtenberg.    

Langetermijnvisie

In 2016 sloot Aedifica aan bij het project. De Belgische, 100% zorggeoriënteerde vastgoedinvesteerder wilde graag de Nederlandse markt betreden en zag dit project als een goede toevoeging aan haar portefeuille. Assetmanager Maarten Terryn: “Aedifica houdt een langetermijnvisie aan en ziet objecten als meer dan een investering. Duurzaamheid is in onze visie een belangrijk aspect. Zo kenmerkt de Hillegersbergse villa zich door toepassing van onderhoudsarme materialen en een warmte-/koudebron in combinatie met zonnepanelen op het dak. Ook houden we rekening met de alternatieve aanwendbaarheid van een gebouw. Mocht het zorglandschap veranderen, dan moet een gebouw kunnen blijven voldoen. Een sterkte van dit project vind ik de driepartijenconstructie: Martha Flora, HD Groep en wij. Door als partners op te trekken, hebben we een gebouw neergezet dat optimaal is ingericht op de gebruiker én rendabel is op de lange termijn.”

Het eigen appartement biedt comfort en privacy.

 

Eerste nieuwbouwlocatie

Bijzonder aan dit project is dat het de eerste nieuwbouwlocatie binnen de portefeuille van Martha Flora is.

“De andere huizen zijn allemaal gevestigd in bestaande, soms monumentale, panden”, vertelt architect Martijn Verhagen. “Dan heb je rekening te houden met de beperkingen van een pand. Hier konden we vanaf nul beginnen en hebben we het concept voor het eerst optimaal kunnen neerzetten.”

De zorgvilla gezien vanaf de straat.

 

Het gebouw heeft een L-vorm, met per verdieping de Meander als centraal hart van het gebouw. De kamers, twaalf per verdieping, zijn aan de twee buitenvleugels gelegen. Belangrijk was om de verbinding van de appartementen naar de Meander op een goede manier vorm te geven, legt Verhagen uit. “We wilden die afstand zo kort mogelijk houden, zodat een bewoner zijn appartement gemakkelijk zelf kan terugvinden. De verschillende ruimtes van de Meander maken het mogelijk om zelf te kiezen voor meer rust, bijvoorbeeld in de bibliotheek, of meer dynamiek, zoals in de woonkeuken. Het ontwerp is zoveel mogelijk een simulatie van de thuissituatie, met vaste bouwstenen die we herkenbaar terugbrengen.”

v.l.n.r.: Mark Logtenberg, Maarten Terryn, Martijn Verhagen.

 

Groetmoment

De ruime tuin, aan de achterkant van het gebouw gelegen, biedt de mogelijkheid om veilig naar buiten te kunnen gaan en om contact te houden met de buurt. Logtenberg: “We weten dat de bewoners allemaal in een straal van 500 meter rondom het gebouw woonden. Door de tuin zodanig in te richten dat contact met de straat mogelijk blijft, blijft een groetmoment met bekenden mogelijk. Dat draagt bij aan het welbevinden van de bewoners en maakt dat de Villa echt als huis in de wijk fungeert.”

In de beschutte tuin kunnen bewoners genieten van buiten zijn.

 

Eerste bevindingen

In april 2019 vond de technische oplevering van het gebouw plaats. De bewoners hebben inmiddels hun appartementen betrokken. Marco Ouwehand is zeer tevreden over de eerste bevindingen. “De belangstelling voor dit huis is heel groot. We hebben nog nooit zoveel interesse in zo’n vroeg stadium ervaren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details