Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zorgwonen in het park
De grijsgroene bakstenen gevels zorgen er in combinatie met de champagnekleurige ramen voor dat het gebouw versmelt met de omgeving.

Zorgwonen in het park

Bovendien integreert het pand zich naadloos in de omgeving en het aanpalende park. Kortom: dit nieuwbouwproject in Beveren-Leie bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om je oude dag in een aangename setting door te brengen.

De locatie aan de Grote Heerweg is zonder meer de grootste troef waarmee Aurélys kan uitpakken. Via een klein bruggetje kunnen de residenten immers gaan wandelen in het aanpalende park. Samen met de grote tuin resulteert dit in een serene en groene site waar het heerlijk vertoeven is. Andere blikvangers zijn de 92 kamers, die aanzienlijk ruimer zijn dan in andere woonzorgcentra. “Dit was een bewuste keuze van de bouwheer, die de behoefte aan privacy en eigen woonruimte hoog inschat”, vertelt Wim Depuydt, ontwerparchitect bij B2Ai. “De kamers zijn kwalitatief ingekleed en duurzame materialen zorgen voor een relaxte sfeer. Het project heeft meer weg van een hotel dan van een woonzorgcentrum. Interessant is dat de kamers zo geschikt zijn dat de tussenwanden niet dragend zijn. Op die manier ontstaat er een maximale vrijheid qua indeling tussen circulatie en gevel, wat de vastgoedwaarde van het gebouw aanzienlijk verhoogt. Op termijn kan het immers gemakkelijk een andere bestemming krijgen.”

De kamers zijn aanzienlijk groter dan in andere woonzorgcentra.

Dynamische architectuur

Hoewel de bouwheer naar grote kamers vroeg, wilde B2Ai ten stelligste vermijden dat het gebouw een mastodont zou worden. “Daarom kozen we voor een verspringend volume met een variërend aantal bouwlagen in functie van de omgeving”, legt Depuydt uit. “Het hoofdvolume telt vier bovengrondse niveaus, de vleugel aan de straatkant heeft twee niveaus en dan is er nog het paviljoen in de groenzone. Elke zorgafdeling beschikt over een eigen tuin of terras. Wanneer bewoners hun kamer verlaten, vinden ze dus snel aansluiting bij gemeenschappelijke activiteiten. Het volledige gebouw is trouwens onderkelderd. Op die manier ontstond voldoende ruimte voor de logistieke ruimtes, parking en fietsenstallingen.”

Net als in de rest van het gebouw primeren ook in de inkomhal ruimte en gezelligheid.

Versmolten met de omgeving

Anders dan anders is dat de cafetaria en het restaurant in een apart volume zijn ondergebracht. “We hebben dit opgevat als een paviljoen”, verduidelijkt Depuydt. “Het is de eyecatcher van de site geworden dankzij de verdiepingshoge raampartijen en afwerking met witte vezelcementbeplating. Dat het gebouw de aandacht trekt, was intentioneel. De bouwheer wil deze ruimte immers ook openstellen voor verenigingen en omwonenden. Meer nog: het paviljoen fungeert als publieke sas naar het aangrenzende park, dat bereikbaar is via een klein brugje. Dankzij een doordacht ontwerp en dito materiaalkeuze vormt de site niettemin één geheel. Zo komt de witte vezelcementbeplating terug in de afwerking van de vierde verdieping van het hoofdgebouw. De rest van de gevels is uitgevoerd in grijsgroene bakstenen. Gecombineerd met de champagnekleurige aluminium ramen ontstaat zo een woonzorgcentrum dat als het ware versmelt met de omgeving. Terwijl het witte paviljoen op zijn beurt zorgt voor een frisse toets die verwijst naar de natuurlijke dynamiek van het park.”    

De cafetaria en het restaurant zullen ook toegankelijk zijn voor verenigingen en omwonenden.

Feiten en cijfers

Bouwheer
Aurelia vzw (Desselgem)

Architect
B2Ai (Brussel)

Hoofdaannemer
THV Eiffage Vlaanderen (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details