Maria Ter Ruste
02:46
11-04-2019

Zwevezele | Maria Ter Ruste

WZC Maria Ter Ruste Zwevezele past perfect in de landelijke context

Kleinschalige huiselijkheid biedt bewoners een vertrouwde omgeving

De mensgerichte zorgvisie in het nieuwe Woonzorgcentrum Maria Ter Ruste in Zwevezele vertaalt zich in een hedendaagse en huiselijke vormgeving. “Door ons principe van kleinschalig genormaliseerd bouwen voelen de bewoners zich thuis.”, vertelt bouwmanager Francis Fraeyman.

Het woonzorgcentrum is opgetrokken uit baksteen, helemaal op maat van de landelijke omgeving. De vervangingsnieuwbouw telt drie lagen, met telkens twee keer vijftien kamers voor mensen die zware zorg nodig hebben. Dat brengt het aantal individuele kamers op negentig. Per leefgroep zijn er een eetplaats en salon waar de bewoners het grootste deel van de tijd doorbrengen. De publieke gedeeltes bevinden zich aan de straatzijde en werden transparant gemaakt door glasgevels die de toegankelijkheid verhogen en drempelverlagend werken. Voorts zijn er veertien assistentiewoningen toegevoegd aan de reeds vijftien bestaande in deze deel-gemeente van Wingene.

Maria Ter Ruste

Huiselijk
“We werken bij Woonzorggroep Gast Vrij Omgeven (GVO) voornamelijk met leefgroepen. Het accent ligt – in tegenstelling tot het klassieke woonzorgcentrum – meer op wonen. We proberen de bewoners samen te brengen. Op elk verdiep zijn er twee leefgroepen van vijftien bewoners. Ze hebben een aparte woonkamer met een eetruimte en zithoek. De twee woonkamers zijn gescheiden door een ruim ingesloten terras, waar ze elkaar toch kunnen ontmoeten.”, vertelt Francis Fraeyman. “Op de benedenverdieping met de ruime en mooie onthaalruimte – waar zich een wifi-scherm bevindt met info over zowel de routing in het gebouw als de bewoners – zijn de gemeenschappelijke functies zoals de cafetaria, een kapsalon, de vergaderzaal en de familietafel ondergebracht. Er zijn ook zes kamers voor kortverblijf gekoppeld aan de leefgroep op het gelijkvloers.” De kamers voelen heel ruim aan. “We zijn afgestapt van het traditionele concept. Door de badkamers in elkaar te schranken, hebben we rechthoekige kamers. Hierdoor hoeft het bed niet noodzakelijk op de kop gezet te worden.” De keramische parketvloer in de kamers onderstreept dan weer het huiselijk gevoel.      

Maria Ter Ruste

De gezellige hoeken met meubilair nodigen de bewoners uit om hun kamer te verlaten.

Open gebouw
Er is in het gebouw volop ingezet op beweging. Overal zijn er bewegingshoekjes met toestellen om kine te doen. Er zijn ook rustruimtes buiten de kamers voorzien. De vensterbanken zijn uitgewerkt als zitbank. Bedoeling is dat de bewoners hun kamer verlaten en in de groep functioneren.

Maria Ter Ruste is een open gebouw. “Door de integratie van toegangscontrole en beveiligingstechnologie kunnen de bewoners niet weg van hun verdieping, maar toch voelen ze zich op geen enkel moment opgesloten.”, stippen directeur Wim Velghe en Francis Fraeyman aan. “De gangen monden steeds uit op een zithoek, waardoor bewoners met dementie nooit voor een gesloten deur komen te staan. Sinds de verhuis enkele maanden geleden is er opmerkelijk minder onrust onder de bewoners.” Door de constructie van twee binnenpatio’s is het klassieke woonzorgcentrumconcept doorbroken. “Het gaat om een licht en luchtig gebouw dat veel daglicht binnenkrijgt. Vooraan hebben de bewoners contact met de school. Maria Ter Ruste bevindt zich nabij het centrum van Zwevezele; de band met de buurt en het dagelijkse leven blijft dus bestaan.”

Architect VK uit Roeselare vergrootte de interactie met de omgeving maximaal door het terrein te doorsnijden met een fiets- en voetgangerspad. Links van het pad is een parking, die ook een pleinfunctie kan hebben. Deze open ruime kan gebruikt worden voor buurtfeesten of zomermarkten en zo de gemeenschap en de woonzorgbewoners naar elkaar toebrengen. Rechts is er de woonzone met een patio en een beschermde buitenruimte.

Maria Ter Ruste

Eigen identiteit
Binnenin krijgen de afdelingen de naam van een boom, zoals de wilg. Er hangen ook grote foto’s van de bomen in kwestie. Ook dit aspect draagt bij tot het huiselijk gevoel, dat extra ondersteund wordt door de mensgerichte zorgvisie. Zo wordt samen gegeten. “En er wordt heus niet altijd alleen maar gewacht tot het eten wordt opgeschept. Soms nemen de bewoners wat keukentaken, zoals het verwerken van de groenten, voor hun rekening. Altijd met de bedoeling dat ze zich goed in hun vel voelen.”

Per leefgroep is er centraal een keukentje met een eet- en zitruimte. De centrale keuken bevindt zich overigens in het onderkelderde gedeelte van het gebouw. Natuurlijk daglicht wordt in de keuken binnengebracht door de ruime Engelse koer die zich over de volledige lengte van de keuken uitstrekt. Daar worden de gerechten die uit de GVO-MENSA keuken komen verder afgewerkt.

Maria Ter Ruste

Francis Fraeyman: “Het nieuwe woonzorgcentrum is gebouwd op maat van het landelijke Zwevezele.”

Het project van de afbraak van het bestaande woonzorgcentrum tot de ingebruikname van het nieuwe nam twee jaar in beslag. In de tussenperiode verhuisden de bewoners naar een tijdelijk verblijf even verderop in Wingene. Woonzorggroep Gast Vrij Omgeven (GVO) streeft naar een kwaliteitsvolle en betaalbare zorg- en dienstverlening. “We kiezen bewust voor een gedifferentieerd zorgaanbod in een aangepaste zorginfrastructuur. Gastvrijheid staat centraal in onze negen woonzorgcentra, die verspreid zijn over de hele provincie West-Vlaanderen.”, besluit Wim Velghe. “Elke zorgvoorziening behoudt zijn eigen identiteit.”  

Maria Ter Ruste

Tekst: Michel Vanden Heede
Beeld: Michel Vanden Heede
FEITEN EN CIJFERS

Een echt thuisgevoel
Haelvoet leverde voor het nieuwbouwproject WZC Maria Ter Ruste van woonzorggroep Gastvrij Omgeven een compleet en perfect op elkaar afgestemd gamma zorgmeubilair voor zowel kamers als leefruimtes.

Om de omgeving te verzachten en te ontzorgen, koos woonzorggroep GVO directeur WZC Wim Velghe samen met de interieuradviseurs van Haelvoet en architectenbureau VK voor een weloverwogen kleuren- en stoffenpalet. De zetels en stoelen in stoflook hebben een zachte uitstraling en zijn eenvoudig te reinigen. Het zachte groen van de stoffering en de donkere beitskleur van het hout bevorderen de onderlinge eenheid en hebben bovendien een rustgevend effect. Door eigen ontwikkeling en productie biedt Haelvoet de mogelijkheid om beitskleuren, laminaten en stoffering volledig op elkaar af te stemmen.   

Na een bezoek van de klant aan de Haelvoet toonzaal in Ingelmunster vielen alle puzzelstukjes samen. Producten en materialen werden uitgetest, vergeleken en ook de ontwikkeling en productie kon er van dichtbij ervaren worden. De keuze voor de Fero relaxzetel past perfect in de mensgerichte zorgvisie van GVO, met ruime aandacht voor kleinschalige huiselijkheid en een vertrouwde omgeving. Zowel de gemeenschappelijke belangen als de individuele noden van gebruikers en personeel komen hierin aan bod, en dit door de inbreng van kinesitherapeute Inge Willaert. “Dankzij een respectvolle en professionele samenwerking is een schitterend resultaat neergezet waar zowel de patiënten als het verplegend personeel van het WZC Maria Ter Ruste nog lang kunnen van genieten.”, aldus projectmanager Charlotte Keerman.

Haelvoet voorziet reeds meer dan 85 jaar zorginstellingen van designvol en comfortabel zorgmeubilair. Met meer dan 200 medewerkers wordt dagelijks gewerkt aan nieuwe, ergonomische oplossingen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen, assistentieflats en zelfs voor thuis, met het merk Hidden. 

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Opdrachtgever en zorgverlener VZW Maria Ter Ruste (onderdeel van woonzorggroep GVO)
Architect VK uit Roeselare
Zusteroproepsystemen Televic, Izegem
Los meubilair Haelvoet, Meubilair
Bedden wissner bosserhoff, Mechelen
Bouwtijd (nov 2016 – nov 2018) 

  • Selectie architecten: 2013
  • Start sloop: 2016
  • Oplevering sloop: eind 2016
  • Start nieuwbouw: begin 2017
  • Oplevering: november 2018

Totale oppervlakte gebouw 7.600 m²
Capaciteit 84 kamers woonzorgcentrum (zware zorg), 6 kamers kortverblijf, 14 assistentiewoningen geïntegreerd in gebouw
Totale bouwkosten incl. BTW € 15.000.000

De Leijen ZuidLCRC