Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Zwevezele | Maria Ter Ruste

Zwevezele | Maria Ter Ruste

WZC Maria Ter Ruste Zwevezele past perfect in de landelijke context

Kleinschalige huiselijkheid biedt bewoners een vertrouwde omgeving

De mensgerichte zorgvisie in het nieuwe Woonzorgcentrum Maria Ter Ruste in Zwevezele vertaalt zich in een hedendaagse en huiselijke vormgeving. “Door ons principe van kleinschalig genormaliseerd bouwen voelen de bewoners zich thuis.”, vertelt bouwmanager Francis Fraeyman.

Het woonzorgcentrum is opgetrokken uit baksteen, helemaal op maat van de landelijke omgeving. De vervangingsnieuwbouw telt drie lagen, met telkens twee keer vijftien kamers voor mensen die zware zorg nodig hebben. Dat brengt het aantal individuele kamers op negentig. Per leefgroep zijn er een eetplaats en een salon waar de bewoners het grootste deel van de tijd doorbrengen. De publieke gedeeltes bevinden zich aan de straatzijde en werden transparant gemaakt door glasgevels die de toegankelijkheid verhogen en drempelverlagend werken. Voorts zijn er veertien assistentiewoningen toegevoegd aan de reeds vijftien bestaande in deze deel-gemeente van Wingene.

Maria Ter Ruste

Huiselijk
“We werken bij Woonzorggroep Gast Vrij Omgeven (GVO) voornamelijk met leefgroepen. Het accent ligt – in tegenstelling tot het klassieke woonzorgcentrum – meer op wonen. We proberen de bewoners samen te brengen. Op elk verdiep zijn er twee leefgroepen van vijftien bewoners. Ze hebben een aparte woonkamer met een eetruimte en zithoek. De twee woonkamers zijn gescheiden door een ruim ingesloten terras, waar ze elkaar toch kunnen ontmoeten.”, vertelt Francis Fraeyman. “Op de benedenverdieping met de ruime en mooie onthaalruimte – waar zich een wifi-scherm bevindt met info over zowel de routing in het gebouw als de bewoners – zijn de gemeenschappelijke functies zoals de cafetaria, een kapsalon, de vergaderzaal en de familietafel ondergebracht. Er zijn ook zes kamers voor kortverblijf gekoppeld aan de leefgroep op het gelijkvloers.” De kamers voelen heel ruim aan. “We zijn afgestapt van het traditionele concept. Door de badkamers in elkaar te schranken, hebben we rechthoekige kamers. Hierdoor hoeft het bed niet noodzakelijk op de kop gezet te worden.” De keramische parketvloer in de kamers onderstreept dan weer het huiselijk gevoel.      

Maria Ter Ruste

De gezellige hoeken met meubilair nodigen de bewoners uit om hun kamer te verlaten.

Open gebouw
Er is in het gebouw volop ingezet op beweging. Overal zijn er bewegingshoekjes met toestellen om kine te doen. Er zijn ook rustruimtes buiten de kamers voorzien. De vensterbanken zijn uitgewerkt als zitbank. Bedoeling is dat de bewoners hun kamer verlaten en in de groep functioneren.

Maria Ter Ruste is een open gebouw. “Door de integratie van toegangscontrole en beveiligingstechnologie kunnen de bewoners niet weg van hun verdieping, maar toch voelen ze zich op geen enkel moment opgesloten.”, stippen directeur Wim Velghe en Francis Fraeyman aan. “De gangen monden steeds uit op een zithoek, waardoor bewoners met dementie nooit voor een gesloten deur komen te staan. Sinds de verhuis enkele maanden geleden is er opmerkelijk minder onrust onder de bewoners.” Door de constructie van twee binnenpatio’s is het klassieke woonzorgcentrumconcept doorbroken. “Het gaat om een licht en luchtig gebouw dat veel daglicht binnenkrijgt. Vooraan hebben de bewoners contact met de school. Maria Ter Ruste bevindt zich nabij het centrum van Zwevezele; de band met de buurt en het dagelijkse leven blijft dus bestaan.”

Architect VK uit Roeselare vergrootte de interactie met de omgeving maximaal door het terrein te doorsnijden met een fiets- en voetgangerspad. Links van het pad is een parking, die ook een pleinfunctie kan hebben. Deze open ruime kan gebruikt worden voor buurtfeesten of zomermarkten en zo de gemeenschap en de woonzorgbewoners naar elkaar toebrengen. Rechts is er de woonzone met een patio en een beschermde buitenruimte.

Maria Ter Ruste

Eigen identiteit
Binnenin krijgen de afdelingen de naam van een boom, zoals de wilg. Er hangen ook grote foto’s van de bomen in kwestie. Ook dit aspect draagt bij tot het huiselijk gevoel, dat extra ondersteund wordt door de mensgerichte zorgvisie. Zo wordt samen gegeten. “En er wordt heus niet altijd alleen maar gewacht tot het eten wordt opgeschept. Soms nemen de bewoners wat keukentaken, zoals het verwerken van de groenten, voor hun rekening. Altijd met de bedoeling dat ze zich goed in hun vel voelen.”

Per leefgroep is er centraal een keukentje met een eet- en zitruimte. De centrale keuken bevindt zich overigens in het onderkelderde gedeelte van het gebouw. Natuurlijk daglicht wordt in de keuken binnengebracht door de ruime Engelse koer die zich over de volledige lengte van de keuken uitstrekt. Daar worden de gerechten die uit de GVO-MENSA keuken komen verder afgewerkt.

Maria Ter Ruste

Francis Fraeyman: “Het nieuwe woonzorgcentrum is gebouwd op maat van het landelijke Zwevezele.”

Het project van de afbraak van het bestaande woonzorgcentrum tot de ingebruikname van het nieuwe nam twee jaar in beslag. In de tussenperiode verhuisden de bewoners naar een tijdelijk verblijf even verderop in Wingene. Woonzorggroep Gast Vrij Omgeven (GVO) streeft naar een kwaliteitsvolle en betaalbare zorg- en dienstverlening. “We kiezen bewust voor een gedifferentieerd zorgaanbod in een aangepaste zorginfrastructuur. Gastvrijheid staat centraal in onze negen woonzorgcentra, die verspreid zijn over de hele provincie West-Vlaanderen.”, besluit Wim Velghe. “Elke zorgvoorziening behoudt zijn eigen identiteit.”  

Maria Ter Ruste

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details