Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Eyescan Leidsche Rijn, Utrecht | Topkliniek voor Eyescan in Leidsche Rijn

Eyescan Leidsche Rijn, Utrecht | Topkliniek voor Eyescan in Leidsche Rijn

De afbouw van de achtste en grootste vestiging van Eyescan in Leidsche Rijn is in volle gang. In november zal naar verwachting dit centrum voor hoogwaardige oogheelkundige in bedrijf worden genomen. “We groeien explosief op alle locaties”, stelt oogarts en mede-eigenaar Henk Punt. “Ook de vestiging aan het Lucas Bolwerk in het hart van Utrecht was veel te klein geworden. Daarom openen we pal tegenover het Antonius Ziekenhuis binnenkort deze nieuwe locatie, waarin tevens het hoofdkantoor komt.”    

Eyescan levert verzekerde zorg op alle locaties; brilvervangende chirurgie wordt in Utrecht gedaan. Punt: “Voor lensimplanten wordt met hoogwaardige lasergestuurde apparatuur gewerkt. Dit behoeft behalve een ervaren refractiechirurg ook hoogwaardige apparatuur. Wij hebben daarom gekozen voor één locatie. De netvliesloslatingen worden behandeld door vitreoretinaal chirurgen in Amstelveen en zullen ook op deze nieuwe locatie in Utrecht gebeuren. Avond- en weekendchirurgie betreft voornamelijk de netvliesloslatingen die wij binnen 24 uur uitvoeren.”

OK’s

Het nieuwe oogcentrum beschikt dan ook over een uiterst modern refractiecentrum met twee OK’s (klasse 2) voor laserbehandelingen en lensimplantaten, een multifunctioneel operatiecomplex met vier OK’s (klasse 1) en een verkoeverafdeling, een centrum voor algemene oogheelkunde (‘Visie’) en het Eyescan-hoofdkantoor met shared service center. Het bruto vloeroppervlak bedraagt 4.000 m².

eyescan 5 kopieren

Tussenbouwdeel met aluminium vliesgevel.

 

Kosten

Je zou denken dat dit soort dure centra de zorgkosten in Nederland alleen maar opschroeven, maar het tegendeel is waar. “Dan zou je de verzekeraars ook niet meekrijgen”, vertelt Reyer Lafeber, de andere mede-eigenaar van Eyescan. “We pakken hoge bijziendheid, vroeger onverzekerd, aan door een soort contactlens in het oog te schuiven met uiterst precieze high tech-apparaten. De verzekeraar is daarmee van regelmatig terugkerende kosten voor brillen en lenzen af en vergoedt het nu. Het is een eenvoudige rekensom.”

Hoogcomplex

Oogarts Punt beaamt dit: “Behandelingen die vroeger alleen in de universitaire ziekenhuizen werd gedaan, hoogcomplexe zorg, wordt door de vooruitgang in de technologie meer en meer in klinieken en algemene ziekenhuizen gedaan. Netvliesloslating bijvoorbeeld, werd vroeger in een complexe, soms twee uur durende operatie onder narcose en alleen in academische ziekenhuizen verricht; nu doen wij dat in twintig minuten met lokale verdoving en de resultaten zijn uitstekend. Het zijn mede de redenen waarom wij prima relaties met de zorgverzekeraars hebben: kortere wachttijden, efficiënte en kwalitatief de beste zorg voor een lagere prijs.”

eyescan 10 kopieren

Reyer Lafeber (l) en Henk Punt.

 

Opleiden

Het kostenaspect is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie binnen Eyescan. Punt: “Wij laten zien dat efficiëntere zorg leveren tegen lagere kosten heel goed mogelijk is. In de Verenigde Staten heb ik gezien hoe je de zorg heel effectief kan inkleden én goed werk kunt leveren. Dan wordt uiteindelijk de zorgpremie lager. In onze klinieken probeer ik dat toe te passen. Wij leiden bijvoorbeeld ons eigen medisch personeel op. Wij zien de potentie in de mensen, begeleiden ze en leiden ze op tot hele kundige en vooral loyale medewerkers, die ook niet meer weg gaan. De patiëntenzorg is voor ons net zo belangrijk als de zorg voor onze medewerkers.”

Piramide

“Daarnaast is een kliniek als Eyescan een piramide”, vervolgt Punt. “Bovenin zit de arts die alleen opereert en complexe diagnostiek doet. Daaronder zitten de optometristen en onze physicians-assistants die het grote volume aan werk verrichten, met de specialist als supervisor. In de basis zitten dan de medewerkers die administratieve handelingen verrichten maar die je ook bepaalde apparaten kunt laten bedienen. Als je die piramide efficiënt weet in te richten, krijg je efficiënte processen. Dit nieuwe gebouw kun je zien als de fysieke uitwerking van die inrichting. Alle klinieken werken volgens dit concept.”

eyescan 6 dak kopieren

Atriumdak met luchtkussens.

 

Atrium

Het gebouw staat op een verdiepte parkeergarage en is opgezet met twee vleugels van drie en vier lagen aan weerszijden van een atrium. Op het eerste niveau liggen de hoofdreceptie en het refractiecentrum met twee OK’s voor laserbehandeling en lensimplantatie. Op het tweede niveau ligt het operatiecomplex dat geheel op overdruk staat, inclusief de glazen luchtbrug die door het atrium loopt. Lafeber: “Dit complex is geheel klasse 1 zodat andere disciplines zoals orthopedie en cardiologie gebruik kunnen maken van onze faciliteiten. Er is immers een groot tekort aan dit soort volledig toegeruste ruimtes.” Op de hogere lagen bevinden zich de poliklinieken, centrum ‘Visie’, kantoren, douches, kleedkamers, een heus kinderdagverblijf en de kantine met dakterras.

Casco

Pieter Kool, projectleider voor aannemer J.G. Timmer, was verantwoordelijk voor de ruwbouw. “We hebben in negen maanden tijd het casco neergezet. Krap, maar we hebben voor hetere vuren gestaan. Het is een constructie geworden met een betonnen kelder en daarboven een staalconstructie met kanaalplaatvloeren. In de gevels zie je een geïsoleerd sandwichpaneel met een licht geprofileerde, chocoladebruine buitenzijde die zelfreinigend is. Over de gevel loopt horizontaal, bronskleurige zetwerk, terwijl de gevelopeningen zijn voorzien van facetten van Alucobond in dezelfde bronskleur. Het middensegment van het gebouw is transparant gemaakt met aluminium vliesgevels. Het atriumdak is opmerkelijk. In een frame van stalen randliggers en gelamineerde houten dakliggers zitten vijf luchtkussens waar lucht in geblazen wordt. Het dak is daarmee transparant en isolerend.”

Punt en Lafeber zijn in elk geval blij met het resultaat tot nu toe: “Het is een karakteristiek gebouw geworden, net als onze oude vestiging aan het Lucas Bolwerk. Vandaar ook de naam van dit nieuwe gebouw: Bolwerk Novum.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?