Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Stadswoning gerenoveerd voor mensen met psychische kwetsbaarheid
De ‘robuuste’ huisjes zijn gebaseerd op een Deens concept.

Stadswoning gerenoveerd voor mensen met psychische kwetsbaarheid

Langs het Gentse Fratersplein heeft Ipso een oude herenwoning gerenoveerd en omgevormd tot een beschutte woning voor vier personen met psychische kwetsbaarheid. Ipso (Initiatief Psycho Sociale Ondersteuning, vzw Psychiatrisch Centrum Gent – Sleidinge) is ook zelf gevestigd langs het plein in het volkse hart van de stad, nabij AZ Sint-Lucas.

Alle bewoners beschikken over een eigen kamer. Ze mogen hun eigen meubilair meebrengen, maar kunnen net zo goed kiezen voor een bemeubelde kamer. De rest van de woning is gemeenschappelijk en uitgerust met het nodige sanitair, een ingerichte keuken en een living. Het concept sluit aan bij dit van cohousing, waarvoor geen specifiek zorgmeubilair nodig is. De bewoners betalen een verblijfsvergoeding. Ipso ondersteunt hen met hulp bij algemene zaken in het dagelijks leven, zoals koken, het onderhoud van de woning en de algemene hygiëne.

Ipso renov Gent 1 0001 kopieren
De Ipso-woning ligt vlakbij de Gentse zetel van Ipso.

Nieuwe oproep

De stad Gent steunde de renovatie met 70.000 euro. Intussen heeft ze een nieuwe projectoproep gelanceerd om bijkomende kwaliteitsvolle huisvesting voor kwetsbare doelgroepen te realiseren. Die oproep loopt tot 30 september 2025. De aanvraagperiode werd verlengd van 4,5 naar 15 maanden en opengetrokken voor subsidieaanvragen voor tijdelijke mobiele woongelegenheden. “We blijven subsidies toekennen aan welzijnsorganisaties die betaalbaar en kwalitatief wonen voor kwetsbare doelgroepen mogelijk maken door te voorzien in de juiste begeleiding”, geeft schepen van wonen Tine Heyse mee.

Robuuste woningen

Eerder dit jaar liet Gent in de deelgemeente Sint-Amandsberg al elf ‘robuuste’ woningen voor mensen met een verleden van dakloosheid in gebruik nemen. Het gaat om negen duplexwoningen, twee rolstoeltoegankelijke woningen en één begeleidersunit. Er is een gemeenschappelijke tuin. Elk huisje is slechts 36 vierkante meter groot en gebaseerd op het Deense concept ‘Skaeve Huse’, met een focus op comfort, privacy en afzondering.

Tijdens de week is er een sitebeheerder aanwezig die als aanspreekpunt fungeert voor zowel de bewoners van de robuuste woningen als voor de buren. De bewoners krijgen er ook begeleiding. Het was het eerste dergelijke project in Vlaanderen. De bouw past in een groter actieplan van de stad, waarbij daklozen eerst onderdak krijgen voordat andere problemen worden aangepakt worden. Het plan wil dakloosheid in Gent beëindigen tegen 2040.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?