In juli 2024 opende zorglandgoed De Volder Staete in Almere feestelijk haar deuren. Deze bijzondere zorginstelling biedt woonruimte aan ouderen met geheugenproblemen. Op een terrein van 2,5 hectare biedt Amado niet alleen zorg, maar ook ruimte voor stadstuinbouw en dierenweides. De ontwikkeling van dit innovatieve en duurzame project was een gezamenlijke inspanning van meerdere partijen, waaronder Amado Zorg, ARCOM architectuur + bouwmanagement en Aedifica.
Johan Verduijn, algemeen directeur van ARCOM, vertelt over het ontwerp van De Volder Staete. “Onze visie was om een zorglandgoed te creëren dat qua opzet lijkt op een hofje, geïnspireerd door de oude nederzetting die hier ooit stond.” Dit resulteerde in H-vormige paviljoens met een centrale, transparante woon- en leefruimte. Door de variatie in hoogte en de overstekende daken ontstaat een dynamisch effect en wordt de warmte uit het gebouw geweerd. De transparantie zorgt voor een directe relatie tussen binnen- en buitenruimtes, wat een prettige omgeving creëert voor de bewoners. “Uit onze ervaring met zorgprojecten weten we dat het voor bewoners belangrijk is om directe toegang te hebben tot de tuin en de gezamenlijke woonkamers met veel lichtinval”, aldus Verduijn. “Dit is essentieel voor goede zorg.”
Brian Nieweg, bestuurder van Amado Zorg, zag direct de potentie van het project en sloot zich aan. “De locatie en de visie van ARCOM spraken ons meteen aan. Het terrein was groener en groter dan gemiddeld, wat perfect paste bij onze behoefte aan voldoende buitenruimte”, vertelt Nieweg. Amado Zorg richt zich op kleinschalige, liefdevolle en persoonsgerichte zorg voor ouderen met geheugenproblemen. Op De Volder Staete kunnen ouderen genieten van een huiselijke en veilige omgeving. “Voor ons is het essentieel dat onze bewoners en hun families zich welkom voelen”, legt Nieweg uit. “De appartementen bevinden zich op de begane grond, met korte looplijnen en directe toegang tot de tuin. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid.”
Erwin Drenth van Aedifica, de vastgoedinvesteerder achter het project, is erg tevreden over de samenwerking met Amado Zorg. “Amado Zorg heeft een verfrissende kijk op de zorg en is op een verstandige manier bezig met haar eigen ontwikkeling door rustig te blijven groeien.” De schaal van het project was voor Aedifica een belangrijk aspect. “Met 52 appartementen heeft De Volder Staete een mooie omvang. Doordat de appartementen over meerdere gebouwen zijn verdeeld, blijft het kleinschalige gevoel behouden. Daarnaast voorziet dit project in een grote behoefte aan betaalbare voorzieningen voor ouderen, vooral in nieuwere steden zoals Almere, waar oorspronkelijk veel scholen werden gebouwd maar weinig faciliteiten voor de vergrijzende bevolking. In het gebouw is bovendien een huisartsenpost van Medi-Mere opgenomen!”
Duurzaamheid speelde vanaf het begin een centrale rol in de ontwikkeling van De Volder Staete. Voor Aedifica was het belangrijk dat het project niet alleen aan de huidige, maar ook aan toekomstige duurzaamheidsnormen voldeed. Drenth vertelt: “Het project is vrijwel energieneutraal. Eén van de gebouwen wekt zelfs meer energie op dan het verbruikt. Dit sluit perfect aan bij onze visie om te investeren in duurzame zorginstellingen.” Verduijn legt uit: “We hebben gekozen voor een volledige houten constructie. Niet alleen vanwege de warme uitstraling, maar ook om het gebouw circulair te maken. De materialen zijn remontabel en kunnen in de toekomst hergebruikt worden.” Toen de houtprijzen tijdens de ontwikkeling plotseling stegen, zorgde dit voor een grote uitdaging. Dankzij de inzet van ARCOM en de samenwerking met Aedifica werden nieuwe oplossingen gevonden, waardoor het project toch doorging.
Naast de energieprestaties is De Volder Staete vrijwel zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen, gasloze gebouwen en een systeem voor het opvangen en hergebruiken van regenwater. Een bijzonder duurzaam element is de natuurlijke zuivering van afvalwater via een helofytenfilter.
Ook wordt het landgoed zorgvuldig aangeplant om de biodiversiteit te bevorderen. In de gevels en daken zijn diverse broed- en nestelmogelijkheden aangebracht.
De Volder Staete wordt door alle betrokkenen gezien als een voorbeeldproject voor toekomstige zorginstellingen. De samenwerking tussen Amado Zorg, ARCOM en Aedifica heeft geleid tot een unieke combinatie van zorg, duurzaamheid en gemeenschapszin. Drenth kijkt met tevredenheid terug op de realisatie van het project: “Dit is een project waar we trots op zijn. Niet alleen op het warme en huiselijke eindresultaat, maar ook op de manier waarop we hebben samengewerkt. Doordat er eerst een andere ontwikkelaar bij betrokken was, kwamen we soms oude afspraken tegen. Brian zocht naar oplossingen, waardoor we er samen uit konden komen. Zo werken we graag samen.” Hij complimenteert ook de bouwer, Legemaat van Elst. “Het is erg mooi geworden en voor de oplevering was er slechts één opleverpunt – een deur die tijdens het transport was beschadigd. Dat is uitzonderlijk voor projecten van deze omvang.”
Met haar vooruitstrevende visie op zorg en duurzaamheid laat De Volder Staete zien dat zorgverlening meer kan zijn dan alleen het bieden van ondersteuning. Het kan een plek zijn waar mensen zich thuis voelen, waar de natuur centraal staat en waar de menselijke maat weer de norm is. Volgens Nieweg prijzen families het project om de huiselijke sfeer en rustgevende omgeving. “Een van de grootste complimenten was dat het binnenklimaat zo goed is dat bewoners zich er onmiddellijk op hun gemak voelen.”