Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Anna Heide: Veel vrijheid en woongenot dankzij leefsferen en leefcirkels
Heide heeft een vierkante plattegrond over twee verdiepingen en beschikt over een fraaie en grote binnentuin.

Anna Heide: Veel vrijheid en woongenot dankzij leefsferen en leefcirkels

In het nieuwe woonzorgcomplex Heide van Anna Ouderenzorg staat het welzijn van de bewoners voorop. Bewoners mogen zijn wie ze zijn, omdat ze gehuisvest worden in een leefomgeving die past bij hun eigen identiteit, individuele behoeften en mogelijkheden. De behoeften en zorgvragen van de bewoner vormen het uitgangspunt. Sociotherapeutische leefsferen, noemen ze dat bij Anna. En via slimme zorgtechnologie met leefcirkels wordt de leefruimte waarin de bewoner zich vrij kan bewegen ook nog eens zo groot mogelijk gehouden.

DSC09405
Heide is een compleet nieuwe woonvoorziening voor 84 bewoners met lichamelijke beperkingen en/of dementie.

Heide vervangt locatie Akert van Anna ­Ouderenzorg. “Het oude pand dateert uit 1965 en was gewoon op”, begint Nicoline Pruijsen, projectleider facilitair en nieuwbouw Heide bij Anna Ouderenzorg. “Al heel wat jaren werd gesproken over vervangende nieuwbouw, waarbij op het braakliggend terrein nabij onze locaties Berk en Heuvel een tijdelijke noodvoorziening zou worden geplaatst. Gaandeweg het traject zijn de plannen gewijzigd en is besloten om op het braakliggend terrein nieuwbouw te plegen. En dat is Heide geworden, een compleet nieuwe woonvoorziening voor 84 bewoners met lichamelijke beperkingen en/of dementie. Dat maakt dat we nu beschikken over drie woonzorgcentra op één groot terrein, aan het Grote Bos in Geldrop.”

Heide heeft een vierkante plattegrond over twee verdiepingen en beschikt over een fraaie en grote binnentuin. “Mensen met dementie wonen zoveel als mogelijk op de begane grond, terwijl mensen met somatische problemen gehuisvest zijn op de eerste verdieping, met grote balkons en zicht op de binnentuin”, legt ­Pruijsen uit. “Door de veranderingen in de zorg is de verwachting dat Heide uiteindelijk een thuis wordt voor uitsluitend mensen met dementie.”

DSC09365
Mensen met dementie wonen zoveel als mogelijk op de begane grond, terwijl mensen met somatische problemen gehuisvest zijn op de eerste verdieping, met grote balkons en zicht op de binnentuin.

Sociotherapeutische leefsferen

Wat het project voor Anna Ouderenzorg uniek maakt, zijn de zogenaamde sociotherapeutische leefsferen. “Bij de indeling van cliënten houden we rekening met hun eigen identiteit, individuele behoeften en mogelijkheden, dus we selecteren niet op afkomst of sociaaleconomische status. Voorheen verbleef een bewoner die gebaat is bij een prikkelarme omgeving en houdt van rust in dezelfde omgeving als een persoon die juist enorm houdt van reuring, terwijl dat eigenlijk heel iets anders vraagt qua inrichting van een ruimte, aangeboden programma én dienstverlening van de zorgmedewerker. In Heide werken we daarom met drie leefsferen: beschermend, stimulerend en structurerend.”

Zes huiskamers

Het nieuwe gebouw beschikt over 84 appartementen en zes huiskamers, drie op elke verdieping. “Bij de inrichting van de huiskamers en belevingshoekjes op de gangen is rekening gehouden met de leefsferen”, vervolgt Pruijsen. “Stimulerend wil zeggen, een drukker behang op de muur, grotere tafels en een grotere passieve zit, de luie stoelen om de tv heen. Een wezenlijk verschil met de beschermende leefsfeer gericht op warmte en geborgenheid, met een rustige inrichting en kleinere tafels voor twee tot maximaal vier personen. 


Ook de activiteiten en afspraken met de familie en mantelzorger worden daarop afgestemd, zodat het nooit te druk wordt in de huiskamer. In de stimulerende omgeving is daarentegen in feite de hele familie van harte welkom.” De structurerende leefsfeer tot slot is gericht op bewoners die baat hebben bij een dagstructuur en individuele benaderingswijze. De inrichting neigt naar die van de beschermende leefsfeer. “De cliënten vanuit Akert kennen we natuurlijk door en door. Samen met een psycholoog en de eerste verantwoordelijke vanuit de familie is een indeling gemaakt van de cliënten in de verschillende leefsferen. Ook onze medewerkers gaan werken in de bij hen passende leefsfeer, waarbij gezamenlijk en stapsgewijs concreter invulling wordt gegeven aan dit nieuwe concept. We zorgen er eerst voor dat medewerkers en bewoners wennen aan het nieuwe huis.”

Unieke zorgtechnologie

Een ander nieuw concept is het redelijk vooruitstrevende domotica-systeem in Heide. “Met slimme sensoren kunnen we per cliënt instellen waar wel en waar niet op gealarmeerd moet worden”, zegt Pruijsen. “In Akert werkten we met een basisinstallatie met bewegingsmelder, wat leidde tot heel veel loze meldingen omdat het past bij het natuurlijk gedrag van een persoon.” Ze geeft een voorbeeld: “Als het gebruikelijk is dat meneer Jansen ’s nachts vier keer uit bed gaat om te plassen en mevrouw Pietersen juist niet, dan zijn de vier meldingen van meneer Jansen in feite loos alarm en wil je alleen een doormelding krijgen van mevrouw Pietersen. Met het nieuwe systeem hier in Heide kunnen we op cliënt- en activiteitenniveau instellen waar wel en waar niet op gealarmeerd moet worden. Dat geeft enorm veel rust bij de zorg voor zowel de cliënt als de medewerker. Het systeem kan zelfs analyseren of een bewoner wat rond schuifelt of dat er echt iets aan de hand is. Met diezelfde technologie kunnen we bewoners bovendien enorm veel vrijheid geven. Aan gesloten deuren doen we niet, het gebouw is open voor iedereen. Het systeem genereert automatisch een melding als een bewoner buiten een bepaalde zone komt en draagt zo bij aan een betere kwaliteit van leven. Het polsbandje of de halszender is voorzien van een tag die continu verbinding maakt met het systeem. Het is ook tevens de ‘sleutel’ die toegang verschaft tot de eigen kamer.”

De 84 kamers/appartementen in Heide zijn 36 m2 groot en vrijwel allemaal identiek ingericht. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet, een pantryblokje, een verpleegbed met garderobekast en een plafondtillift. De bewoners van Akert zijn op 20, 21 en 22 juni jongstleden allemaal verhuisd naar Heide. 

Comfortabele zorgbedden
FMB care heeft de nieuwe locatie Heide van de Anna Zorggroep mogen voorzien van 84 nieuwe Formidabel Pro zorgbedden. Na een uitvoerig traject en een uitgebreide presentatiedag heeft de Anna Zorggroep bewust gekozen voor het Formidabel Pro zorgbed in combinatie met de Solide zijbescherming en een extra feature, namelijk het uitneembare voetschot.

De Anna Zorggroep heeft direct voor een standaard lengte van 210 cm gekozen, zodat bewoners met een gemiddelde lengte of langer optimaal in het Formidabel Pro zorgbed kunnen verblijven. Met de uitgebreide mogelijkheden, zoals een actieve stoelpositie in combinatie met het dynamisch virtueel draaipunt én een geïntegreerde uitstappositie biedt de Formidabel Pro zowel voor de actieve als de passieve doelgroep een optimale oplossing. Doordat het onderstel is voorzien van 100 mm wielen met een centrale rem, is de Formidabel Pro zowel binnenskamers als buitenkamers optimaal verrijdbaar.

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever Anna, Geldrop
  • Architect Peters & Lammerink architecten, Hengelo
  • Vloer Gerflor, Benelux, Eindhoven
  • Capaciteit: 84 bewoners, elke groep van 14 bewoners krijgen eigen huiskamer 16 plaatsen voor dagbestedfing

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?