Dat is de transformatie die d’Oude Raai in de Amsterdamse buurt De Pijp de afgelopen 1,5 jaar heeft ondergaan. Het gebouw uit de jaren ’80 van de vorige eeuw is geschikt gemaakt voor senioren met een zorgindicatie vanaf ZZP 5.
Met de verbouwing is ingespeeld op de gewijzigde omstandigheden in de ouderenzorg. “Ouderen blijven tegenwoordig zo lang als mogelijk zelfstandig wonen”, zegt Nancy Wilmink, projectmanager huisvesting bij Cordaan, de zorginstelling waar d’Oude Raai onder valt. “Daarom was het noodzakelijk dat we d’Oude Raai geschikt maakten voor zwaardere zorg aan ouderen die echt niet meer zelfstandig kunnen wonen, ook niet met thuiszorg. Het gaat dan vooral om ouderen met dementie of met somatische aandoeningen, waarbij 24-uurs zorg en toezicht nodig is. Onze bewoners wonen hier nu gemiddeld 9 maanden, het gaat echt om de laatste levensfase.”
De 91 appartementen zijn geschikt gemaakt voor het leveren van intensieve zorg en ondersteuning. Zo zijn de voordeuren verbreed, de badkamers vergroot en gemoderniseerd, installaties vervangen en aangevuld met nieuwe zorgdomotica en de brandveiligheid verbeterd. De appartementen zijn uitgerust met pantry’s. Bewoners kunnen voor een maaltijd terecht in de huiskamers die op elke verdieping zijn gemaakt en voorzien zijn van een keuken. Daar ontmoeten ze andere bewoners en kunnen ze eventueel bezoek ontvangen. Wilmink: “We willen zo ook stimuleren dat mensen hun studio’s verlaten.”
Een aantal kleine appartementen is samengevoegd. Toch is het aantal appartementen vrijwel gelijk gebleven, door in een uitsparing aan de achterzijde van het gebouw nieuwe appartementen toe te voegen. Er is een nieuwe liftschacht gemaakt voor een beddenlift. Ook is de toegankelijkheid van het gebouw verbeterd door een hellingbaan voor bevoorradingsverkeer aan de voorzijde te versmallen. Met groen aan de gevel oogt het gebouw aan de voorzijde vriendelijker. De tuin heeft een opknapbeurt gekregen. Wilmink: “Onze bewoners kunnen vaak niet meer zelfstandig de deur uit, maar sommigen kunnen nog wel naar de tuin. Er is meer ruimte gemaakt om van het groen en de kinderboerderij te kunnen genieten.” Bijzonder detail vormen de oude liftdeuren die ooit door Herman Brood zijn beschilderd. Die hangen nu als kunstwerken aan de muur.
De verbouwing is tevens aangegrepen om de buurtfunctie van d’Oude Raai te versterken. Zo heeft het restaurant op de begane grond nu de uitstraling van een grand café, dat ook een eigen ingang heeft gekregen op de hoek met de Lizzy Ansinghstraat. Bezoekers van het restaurant hoeven niet meer door de entree voor bewoners. De receptie die zich bij die ingang bevond, is opgeheven. In het restaurant is voortaan een gastvrouw of -heer aanwezig om mensen te ontvangen. “Met de nieuwe entree, waarvoor de gemeente Amsterdam ook subsidie heeft gegeven, komen we tegemoet aan een wens uit de wijk om de wijkfunctie meer zichtbaar en laagdrempeliger te maken. Naast bewoners kunnen ook mensen uit de buurt in het restaurant terecht voor een kopje koffie, lunch of maaltijd. Bovendien kunnen er activiteiten voor en in samenwerking met buurtbewoners worden georganiseerd”, geeft Matthias de Vries, projectmanager dagbesteding, aan. “Het is heel laagdrempelig, mensen kunnen hier gemakkelijk binnenlopen. Het restaurant vormt de verbindende schakel tussen de intramurale bewoners en de buurt.”
Ook komen er ruimten die voor uiteenlopende activiteiten te gebruiken zijn. De Vries: “Op de begane grond willen we een zo breed mogelijk programma aanbieden in het kader van het project ‘De Buren van Cordaan’.
Samen met verschillende organisaties uit de buurt wordt door De Buren een programma samengesteld met informatie en advies voor buurtbewoners. Actieve bewoners kunnen in d’Oude Raai eigen activiteiten organiseren. Zo is in d’Oude Raai van alles te doen. Met tal van sociale en/of creatieve activiteiten proberen we aan te sluiten op behoeften en interesses. Dat gaat van dagbesteding tot bingo, van geheugentraining tot een spreekuur van de wijkagent en van filmavonden tot colleges over kunst en politiek. Daardoor kunnen ouderen in de buurt ook langer zelfstandig blijven wonen.”
Op de begane grond is een ruimte beschikbaar voor de kapper, pedicure of fysiotherapeut. d’Oude Raai vormt ook de uitvalsbasis voor Zorg in de Wijk en ambulante teams. Wilmink: “Samen met onze bouwpartner Dura Vermeer en Marc Prosman Architecten hebben wij van d’Oude Raai een locatie gemaakt die klaar is voor de toekomst.”
Feiten en cijfers
Opdrachtgever
Cordaan, Amsterdam
Uitvoering
Dura Vermeer, Amsterdam
Ontwerp
Marc Prosman Architecten, Amsterdam
Interieur
Vervoort Meubelen, Goirle
Bouwperiode
september 2019 – december 2020
Neem dan rechtstreeks contact op met Vervoort.
Contact opnemen