Een healing environment is een (fysieke) omgeving die zich er op richt om het welzijn van patiënten en zorgmedewerkers te bevorderen en hun stress te verminderen. Het doel hiervan is dat mensen hierdoor sneller genezen of, in ieder geval, dat de (fysieke) omgeving de situatie van ziek zijn niet vervelender maakt.
Akoestiek, of eigenlijk het tegengaan van geluidsoverlast, is vaak een ondergeschoven kindje in het ontwerp van gebouwen. Helemaal in ziekenhuizen omdat daar ook nog eens een grote diversiteit aan mensen, apparaten en handelingen bij elkaar staat. En dat terwijl studies aantonen dat lawaai een negatief effect heeft op patiënten en personeel! Lawaai wordt tevens in verband gebracht met een toegenomen behoefte aan zuurstof bij pasgeborenen, een verstoring van het slaappatroon van kinderen en volwassenen en een verhoogd stressniveau.
Met de veelvuldige toepassing van harde vloeren zijn oplossingen nodig om galm zoveel mogelijk te beperken, rekening houdend met de functie van een ruimte. Toepassing van de juiste gordijnen en/of vitrages levert dan een wezenlijke bijdrage voor het geluidscomfort.
In vergelijking met andere geluidsabsorberende materialen is akoestisch textiel zeer effectief tegen hoogfrequente tonen en een lange nagalm. Onze hersenen hebben moeite om informatie te verwerken als gelijktijdig in dezelfde ruimte meerdere geluidsfrequenties hoorbaar zijn. Dit leidt tot onnodige stress en vermoeidheid en kan vervolgens de fysieke en mentale gesteldheid negatief beïnvloeden.
• nagalmreductie geeft rust in een ruimte;
• verbetering van de verstaanbaarheid in een ruimte;
• zeer effectief gezien glas het meest weerkaatsende oppervlak is in een ruimte;
• zeer effectief om hoge tonen te reduceren;
• absorberen als eerste horizontale geluidsgolven van o.a. stemgeluiden;
• hoognodige compensatie van de akoestiek in ruimtes met harde vloeren.
Alle gordijnen hebben doorgaans een bepaalde geluidsabsorberende werking, waarbij een dichte overgordijnstof een hogere geluidsabsorberende waarde heeft dan een transparante vitrage of in-between. De mate waarin en de frequenties waarbij het geluid wordt geabsorbeerd, worden gemeten volgens gestandaardiseerde ISO 354 en ISO 11654 normen. Hieruit rolt een geluidsabsorptiecoëfficiënt Alpha-W (αw) waarop stoffen vervolgens worden ingedeeld in de absorptieklassen A tot en met E. Hoe hoger de Alpha-W, hoe beter het geluidsabsorberend vermogen.
Veel studies hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen het zien van natuur (bijvoorbeeld planten) en een verbetering van de gezondheid. Dit zie je terug in het verminderen van en omgaan met stress. Ook lijkt er een duidelijke relatie te bestaan tussen het zien van natuur en de pijn die patiënten ervaren, wat kan resulteren in bijvoorbeeld het gebruik van minder pijnstillers. De verklaring voor deze effecten is dat natuur ons de onbewuste boodschap geeft dat we mogen ontspannen (zgn. restoratieve effecten).
Echte natuur is niet strikt noodzakelijk voor een positief effect op de (psychische) gezondheid. Een afbeelding van de natuur of ‘echt lijkende’ kunstplanten hebben een (soort)gelijk effect als gewone planten (Van den Berg & Winsum-Westra, 2006). De ontwerpstudio van Artimo textiles kan daarom, in samenspraak met de betreffende architect, een eigen uniek gordijn creëren van bijvoorbeeld een mooi loofbos, een prachtige bloemenweide, een glooiend heuvellandschap of een ontwerp met dieren. Artimo heeft een mooi aanbod aan transparante of dichte geluidsabsorberende kwaliteiten waar dit dessin op gedrukt kan worden. Deze kwaliteiten hebben een geluidsabsorberende waarde tussen de 0,50 aw en 0,90 aw.
Natuurlijk kan er ook voor een uni overgordijnstof gekozen worden. Hierbij gaat de Alpha-waarde zelfs tot 0,90 aw, wat betekent dat 90% van het geluid in de ruimte geabsorbeerd wordt.
Neem dan rechtstreeks contact op met Artimo Textiles.
Contact opnemen