Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Het juiste samenspel vooreen unieke nieuwe zorglocatie
Zorgmanager Paul Jeroen Verkade en bestuurder Gabriele Kasten van De Pieter Raat Stichting.

Het juiste samenspel vooreen unieke nieuwe zorglocatie

Het samenspel van alle partijen tijdens de bouw van zorglocatie Ons Raathuis in Heerhugowaard wordt als ‘uniek’ bestempeld. Dit resulteerde in de prachtige nieuwe woonplek voor mensen met dementie. Zorgmanager Paul Jeroen Verkade van De Pieter Raat Stichting: “Wij zijn natuurlijk niet gewend om te bouwen, maar weten wel wat er gewenst is bij deze bewoners.”

Locatie ‘Ons Raathuis’ in Heerhugowaard is geopend. De bewoners wonen er nog maar net. Als wij het gebouw komen bekijken, hangt er een sfeer van plezier en geluk. Dat dit niet alleen door het zonnetje komt, wordt ons tijdens het gesprek al snel duidelijk. Verkade: “We wilden een open gebouw, waarin de bewoners zich vrij kunnen bewegen. En dit lukt de bewoners goed. Vanuit de woonkamer nemen steeds meer bewoners plaats in de tuin. Zelfstandig, en dat doet ze zichtbaar goed. De tijd dat mensen met dementie werden opgesloten, is voorbij. Door ze de ruimte te geven, zijn ze sowieso gelukkiger.”

Hugo Oord 07 Copyright Hanne van der Woude kopieren
“Door de vergrijzing snakken mensen naar dit soort zorglocaties, dan wil je niet te veel vertraging oplopen.” (Beeld: Hanne van der Woude)

Partners in plaats van opdrachtnemers

Uiteraard is Verkade trots op het eindresultaat, maar de zorgmanager van De Pieter Raat Stichting blijft stralen, als we hem vragen naar hoe het project gegaan is. Ditzelfde geldt voor bestuurder van De Pieter Raat Stichting ­Gabriele Kasten: “Het was gewoon fijn samenwerken met alle opdrachtnemers”, vertelt zij. “Ik vond het bijzonder dat wij kennis van dementie hebben en dat onze partners deze kennis naar het gebouw, de inrichting en de tuin konden vertalen. Het resultaat is een hele fijne leefomgeving voor mensen met dementie. De bewoners zijn hier nog maar net komen wonen en vooralsnog zijn hun reacties én de reacties van onze zorgverleners positief. Het pand Hugo Oord dat hiervoor moest wijken, was ook aan vervanging toe. Dat gebouw dateerde uit 1956 en de zorg is de afgelopen decennia wel veranderd.”

44 kamers voor mensen met dementie

Ons Raathuis bestaat uit twee gebouwen met elk 22 bewoners. Pieter Raat ziet het als een meerwaarde dat het pand beneden zoveel ruimte biedt en dat bewoners in de verschillende ruimtes veel vrijheid ervaren en plaatsen kunnen opzoeken, zonder elkaar constant in de weg te lopen. Verkade geeft hierbij aan dat het huiselijke gevoel daar meer in terugkomt, dan bij bijvoorbeeld 44 bewoners in één gebouw. Een enorm pluspunt van deze locatie aan het Rembrandt Erf is dat het woongedeelte zich volledig beneden bevindt en de woonstudio’s van de bewoners zijn gesitueerd op de eerste en tweede etage. De grote en lange woon- en eetkamer inclusief keuken is de centrale plek. Daarnaast zijn er een activiteitenruimte en prikkelarme woonkamer toegevoegd. De aangrenzende tuin (die tussen de twee gebouwen in ligt) biedt voor iedereen een makkelijke weg om even buiten te zijn. Verkade: “Wij willen dat de kwaliteit van leven in deze laatste fase voorop staat.”

Hugo Oord 04 Copyright Hanne van der Woude kopieren
De grote en lange woon- en eetkamer inclusief keuken is de centrale plek. Daarnaast zijn er een activiteitenruimte en prikkelarme woonkamer toegevoegd. (Beeld: Hanne van der Woude)

Informele zorgverleners

In één van de twee nieuwe gebouwen werkt Pieter Raat nog meer dan bij haar andere locaties nauw samen met familieleden, vrijwilligers en eventuele mantelzorgers. Verkade: “We werken nauw samen met deze zogenoemde informele zorgverleners. Vooraf maken we met alle partijen afspraken over wat we van elkaar kunnen verwachten. Wie doet wat en vooral wanneer. De participatie van familieleden is voor onze bewoners erg belangrijk. In onze ogen is de samenwerking met familie en vrienden zelfs essentieel voor de ouderenzorg van de toekomst. Onze bewoners hebben een eigen netwerk en wij willen dit netwerk ten faveure van hen zo goed mogelijk benutten. Hierdoor verwachten we een toename van de kwaliteit van leven voor onze bewoners.”

Sneller klaar in coronatijd

In juni 2024 namen de bewoners hun intrek in Ons Raathuis. Hoewel Verkade met plezier terugdenkt aan het project, waren er natuurlijk ook momenten dat hij zijn geduld moest bewaren. “We hadden net een klap gegeven op onze ideeën, toen de coronapandemie uitbrak. De ontwikkeling van het plan ging gewoon met digitaal overleg verder. Het probleem waren de ontzettend oplopende bouwkosten. Deze zijn tussen het moment van het ondertekenen van het contract en de start van de bouw met bijna 17% gestegen.” Kasten: “Maar het had ook een positieve uitwerking. Bij de bouwpartijen kwam er veel capaciteit vrij en mede daardoor waren wij uiteindelijk een stuk sneller dan gepland klaar.” Verkade: “Door de vergrijzing snakken mensen naar dit soort zorglocaties, dan wil je niet te veel vertraging oplopen. Dat is eigenlijk de enige druk die ik gevoeld heb, want de samenwerking met de opdrachtnemers heb ik als ontzettend prettig ervaren. Voor ons was dit een nieuwe ervaring om zo betrokken te zijn bij een bouwproject, maar ik zou dat zo nog een keer doen.” 

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever: AIG Care & Living B.V. in opdracht van DPRS
  • Zorgverlener: DPRS (De Pieter Raat Stichting)
  • Architect: Wiegerinck
  • Aannemer: Van Wijnen Heerhugowaard B.V.
  • Interieur: Vervoort Meubelen, Goirle
  • Bouwtijd: april 2023 – mei 2024
  • Totale oppervlakte terrein: circa 5.800 m2
  • Totale oppervlakte gebouw: 3.030 m2 BVO over twee gebouwen
  • Capaciteit: 44 studio’s voor senioren met dementie

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?