Na een ingrijpende renovatie is in september de moderne zorgresidentie Mariënhaven in Warmond in gebruik genomen. In het zogeheten philosophicum van het voormalig seminariecomplex zijn 30 zorgappartementen en 7 zorghotelkamers gerealiseerd. Een verbouwing, waarbij historische geveldetails weer zijn hersteld en zichtbaar gemaakt.
Tot 1967 was in dit gebouwencomplex het grootseminarie van het bisdom Haarlem gevestigd. Het naast Mariënhaven gelegen rijksmonument Mariëngaerde is het oudste gedeelte van deze voormalige priesteropleiding, waarvan de historie teruggaat tot 1799. Het rijksmonument is in de afgelopen jaren al ingrijpend gerenoveerd en getransformeerd tot appartementencomplex. Aan de nieuwe bestemming van zowel Mariëngaerde als Mariënhaven ligt een integraal plan van de gemeente Teylingen ten grondslag.
Mariënhaven was het zogeheten philosophicum van het seminarie en verrees in 1930 naast het hoofdgebouw Mariëngaerde. Het is ontworpen door architect Jan Stuijt, een van de belangrijkste 20ste-eeuwse kerkenbouwers in Nederland. Het gebouw was geschikt voor 130 studenten, die hun eigen studeerkamer hadden. Daarnaast bood het gebouw ruimte aan twee collegezalen en een kapel, laboratorium, eetzaal, recreatiezaal, keuken en dienstruimten. Sinds 1970 is het in gebruik als verpleeghuis, dat daarna diverse uitbreidingen onderging. Al die uitbreidingen zijn nu weer gesloopt. Alleen het voorgebouw en de kapel bleven gespaard.
Deze twee bouwdelen zijn in opdracht van Verdouw Projecten door De Nieuwe Norm verbouwd tot zorgresidentie. “Een ingrijpende verbouwing”, stelt Marco Reidel, technisch directeur bij De Nieuwe Norm, dat gespecialiseerd is in het transformeren en renoveren van bestaand vastgoed. “Bij De Nieuwe Norm geven we vastgoed een nieuwe toekomst.
Onder het motto ‘Het nieuwe vastgoed staat er al’ kunnen we vastgoed transformeren naar een andere functie of juist de levensduur van het vastgoed verlengen.”
Vanaf 2020 is het plan uitgewerkt, in een bouwteam met onder meer de architect, installateurs en toekomstig gebruiker. Een plan waarvoor de gemeentelijke erfgoedcommissie en welstandscommissie een positief advies hebben verstrekt. Reidel: “In februari 2021 zijn we gestart met slopen. Eigenlijk zijn alle niet-dragende wanden, plafonds en installaties verwijderd. Het gebouw heeft een geheel nieuwe indeling gekregen, waarbij ook de hoofdentree is verplaatst. De buitenmuren zijn geïsoleerd met voorzetwanden en alle kozijnen zijn vervangen en voorzien van HR++ glas en mooie markiezen. De hardstenen trappen zijn weer in oude staat gebracht. De vloeren zijn voorzien van vloerverwarming. Het gebouw heeft drie liften gekregen: twee naar de verdiepingen en een naar de kelder. De kelder was meer een zwembad. Die hebben we waterdicht gemaakt en daar is nu de technische ruimte. Daar bevinden zich alle installaties.”
Het puntdak heeft een plat tussenstuk gekregen waardoor op de zolderverdieping grotere appartementen gemaakt konden worden. Het nieuwe, goed geïsoleerde dak is voorzien van tien grotere prefab dakkapellen die voor extra ruimte en licht zorgen. Bijzonder is het hergebruik van de fraaie kapel. Daarbinnen is op een nieuwe fundering een staalconstructie aangebracht, voor de realisatie van drie lagen met (hotel)kamers. “Een kunststukje”, verzekert Reidel. De oorspronkelijke natuurstenen kolommen en glas-in-loodramen zijn behouden. Voor voldoende lichttoetreding in de kamers is in de buitengevel een extra rij met ramen aangebracht. “Mariënhaven voldoet aan alle huidige normen op het gebied van isolatie, veiligheid en brandpreventie. Het gebouw kan weer jaren vooruit.”
Valuas Zorggroep is de exploitant van het gebouw. “Wij hebben dertien locaties in Nederland, waarvan twee vlakbij, in Oegstgeest.
We waren op zoek naar uitbreiding in deze regio”, zegt directeur Erik van den Boom. “Wij zijn benaderd door de ontwikkelaar met de vraag of Mariënhaven iets voor ons was. Wij zijn een zorgverlener in het midden- en hogere segment, daar is behoefte aan in Nederland. Daarom zoeken wij nieuwe, fraai gelegen locaties. Deze locatie in Warmond bleek goed te passen in onze filosofie.”
De Valuas Zorggroep, een familiebedrijf dat sinds 2011 bestaat, biedt hoogwaardige service in kleinschalige en huiselijke vorm en richt zich daarbij op 80-plussers met een zorgbehoefte. Van den Boom: “Vanaf het voorjaar van 2020 zijn wij betrokken bij dit project en hebben we onze smaak en behoeften in het Programma van Eisen kunnen inbrengen. Het gaat om 25 studio’s van ongeveer 45 vierkante meter, dat is ruim voor onze doelgroep die intensieve zorg behoeft. Daarnaast hebben vijf appartementen een aparte slaapkamer, die zijn vooral geschikt voor echtparen.” Daarnaast telt Mariënhaven nog zeven volledig ingerichte zorghotelkamers voor tijdelijk verblijf.
In Mariënhaven wordt 24-uurs zorg geboden: basiszorg, geïndiceerde zorg en aanvullende particuliere zorg. Er is permanent personeel aanwezig, van verpleegkundigen en verzorgenden tot gastvrouwen en -heren en een kok. Centraal in het gebouw liggen het restaurant, de keuken en de gemeenschappelijke ruimte. Van den Boom: “Onze bewoners betalen tussen de 4.000 en 5.500 euro per maand voor wonen en service. Daar zit dus alles in: eten, huur, gas, water en licht, verzekering en 24-uurs aanwezigheid van zorgpersoneel. Daarnaast wordt de zorg vergoed vanuit de overheid. Wij bieden een comfortabele en veilige woonomgeving, waar onze bewoners zich volledig thuis voelen, met aandacht voor gastvrijheid, eten en drinken. Dat hebben we hier kunnen realiseren, het is echt een toplocatie.”