Op de hoek Molenlaan – Van Beethovenlaan is in ruim 2,5 jaar tijd het oude Reuma en Revalidatiecentrum Rotterdam (RRR) getransformeerd tot een modern woonzorgcomplex: de State Hillegersberg. Het door RAU Architects ontworpen gebouwenensemble bevat een veelheid aan zorgvoorzieningen, die binnen het gebouw kunnen samenwerken voor zorg op maat. De renovatie/nieuwbouw is uitgevoerd door aannemer J.P. van Eesteren in opdracht van zorgorganisatie Fundis en belegger Cofinimmo.
Projectmanager Patrick Blankensteijn van Fundis Vastgoed is een tevreden mens. In 2016 was het oude RRR al in beeld als locatie voor herontwikkeling. “De medewerkers van toen waren na veel verhalen en mooie, niet-gerealiseerde plannen een beetje het vertrouwen kwijt en als je nu kijkt zie je vooral blije gezichten. We hebben hier met een geen-woorden-maar-daden-mentaliteit een prachtig woonzorgcomplex kunnen neerzetten van in totaal 10.540 m2, waar we integrale zorg kunnen verlenen en waarin ook wijkvoorzieningen een plek hebben gekregen.”
Fundis is een netwerkorganisatie met nu een twintigtal bv’s die elk een eigen aandachtsgebied in de ouderenzorg hebben. “We zijn werkzaam in de driehoek Rotterdam, Utrecht en Den Haag en actief in het domein kwetsbare ouderen en chronisch zieken”, legt Blankensteijn uit. “De werkterreinen van onze ondernemingen zijn onder meer wijkverpleging, revalidatiezorg, verpleeghuiszorg, huishoudelijke ondersteuning, maatschappelijk werk, paramedische zorg, persoonlijke alarmering en gespecialiseerde verpleegkundige zorg.”
In de State Hillegersberg zijn vier Fundis bedrijven actief. Blankensteijn: “WelThuis, dat in de regio zeventien woonzorgcentra beheert, gebruikt de nieuwbouw met 48 tweekamerappartementen voor intramurale zorg. Transmitt verzorgt in de oostelijke vleugel langdurige revalidatie na bijvoorbeeld een herseninfarct of hersenbloeding. Duurt dit langer dan zes maanden, en is terugkeren naar huis niet meer mogelijk, dan kan WelThuis de zorg overnemen. In dezelfde vleugel biedt Zorgpension herstel na ziekte of een operatie of respijtzorg om de mantelzorger te ontlasten. Goudenhart ten slotte levert klinische en poliklinische behandeling voor kwetsbare ouderen, revalidanten en cliënten met een chronische ziekte. Hiervoor is in de vleugel langs de Molenlaan een behandelplein ingericht met een grote oefenzaal, fysiotherapie, ergotherapie, et cetera. Huisartsenpraktijk Bergse Bos, die ook al in het oude RRR zat, gebruikt de uitbouw aan de Molenlaan. Zo kunnen we voor cliënten, én voor wijkbewoners, veelzijdige zorg leveren, waarbij de verschillende eigen organisaties interdisciplinaire zorg kunnen leveren, ook in samenwerking met externe partijen als de huisartsenpraktijk. Daarom noemen wij bij Fundis een netwerkorganisatie.”
Op de begane grond vormen de hoofdentree en de Brasserie het nieuwe hart van het complex. Er is geen ontvangstbalie in de State, in plaats daarvan worden de cliënten en bezoekers verwelkomd in een gastvrije Brasserie. Blankensteijn: “We willen niet meer overkomen als een zorginstelling en dat begint al bij de entree. Je komt hier in een gezellige omgeving binnen die ook voor buurtbewoners toegankelijk is. Die zie je nu gemengd met bewoners van het zorgcentrum de maaltijd nuttigen of koffie drinken. Alle maaltijden voor de State worden overigens vers en centraal bereid in de grote keuken, maar het staat iedereen vrij te eten in de eigen omgeving of in één van de gezamenlijke buurtkamers.”
Het bouwproces is gefaseerd uitgevoerd, zodat Fundis de kosten van tijdelijke huisvesting kon uitsparen. “We hebben daartoe het oude deel waar directie en facilitaire zaken van het RRR zaten als eerste wissellocatie ingericht en hier een extra verdieping aan toegevoegd. Daarna zijn de rechthoekige gebouwen die uit de jaren zestig stammen successievelijk tot op het casco gestript en – heel duurzaam – aan een tweede leven begonnen. Het meest noordelijk gelegen bouwdeel uit 1992 bleek niet te handhaven. Het had een gebogen vorm en daardoor ongunstige netto-bruto verhoudingen. Over de totale levensduur gerekend, bleken de kosten van renoveren veel hoger dan nieuwbouw. Bovendien kon architect RAU alle gebouwen nu esthetisch en programmatisch prachtig integreren.”
Dat heeft geresulteerd in een gebouwenensemble die een prachtige toevoeging is aan de lommerrijke omgeving. Tussen horizontale uitkragende witte gevelbanden is op een ondergrond van houtskeletbouw een gevelcompositie gemaakt met verdiepingshoge ramen en bronskleurige panelen met een uitgekiend profielpatroon. De grote ramen maken rijkelijke daglichtinval mogelijk, draaikantelramen zorgen voor natuurlijke ventilatie. Alle zonbelaste raamopeningen zijn voorzien van geïntegreerde Luxaflex screens in een kleur die past bij de profielplaten. Doordat de functionele indeling van de gebouwen gereflecteerd wordt in de plaats van de raamopeningen, is een speels gevelbeeld ontstaan waarin de zonneschermen uitstekend passen.
Bij een gebouw van RAU Architects mag het geen verrassing zijn, maar de State is zeer duurzaam opgezet. Blankensteijn: “Het is een ‘all-electric’ ontwerp, met twee grote warmtepompen die de koeling en verwarming aansturen via een centraal luchtbehandelingssysteem. Alle daken zijn maximaal volgelegd met zonnepanelen.
De warmwatervoorziening is de appartementen wordt voorzien met doorstroomboilers. Op deze manier houden wij ons als zorgorganisatie aan de CO2-reductieplannen die voor 2030 verplicht zijn.”
Aan zorginstallaties ook geen gebrek. “We hebben hier gekozen voor een integraal zorgsysteem van Verkerk”, verduidelijkt Blankensteijn. “In lijn met de nieuwe Wet Zorg en Dwang is het uitgangspunt vrijheid: het huis is open, alleen als onveilige situaties dreigen, worden beperkingen ingelast. We hebben enerzijds een actief systeem waar de bewoner ergens actief op moet drukken, dat vooral wordt gebruikt bij tijdelijke bewoners om de zelfredzaamheid en het actief bewustzijn te stimuleren. Aan de andere kant is er een passief systeem waarbij sensoren reageren op activiteit op basis van het cliëntenprofiel. Bij iemand met valgevaar die ’s nachts na te lange tijd niet terugkeert van een toiletbezoek, geeft het systeem een signaal naar de smartphone van een medewerker, die direct zie wie, wat en waar. Ook als meneer Jansen in de Brasserie op zijn knop drukt, ziet de medewerker wie en waar. Op de hoofdingangen zijn sensoren voor dwaaldetectie aangebracht.”
Voor deze geen-woorden-maar-daden-aanpak is een toepasselijke inrichting doorgevoerd. Blankensteijn tot besluit: “Interieurarchitect Suzanne Holtz heeft voor het hele complex eenzelfde herkenbare vormgeving gemaakt met warme tinten en donkere lopers die de gangen en routes aan elkaar smeden. Geen zorgsfeer, maar een fijne woon- en hospitality-omgeving die natuurlijk overkomt. De afdelingen zijn herkenbaar gemaakt met typische Rotterdamse iconen, zoals De Hef, de Van Brienenoordbrug en de Erasmusbrug.” Geen woorden maar zorg.
Wij bieden intensieve verzorging en begeleiding met als doel het stervensproces menswaardig te laten verlopen. De regie blijft zoveel mogelijk in handen van onze cliënt en hun naasten. U wordt nadrukkelijk betrokken bij de inhoud van zorg, behandeling en begeleiding. In palliatieve zorg is de nabijheid van naasten essentieel voor de kwaliteit van de laatste levensfase. Immers, sterven gaat over afscheid nemen en zowel rouwmomenten als waardevolle herinneringen delen. Wij stimuleren de actieve aanwezigheid van familie en vrienden, kennen geen bezoektijden, en plegen permanent overleg. Als u als partners gewend bent om samen te slapen, is er geen enkele reden om dat bij ons niet te doen!
Rotterdam Woon- en zorgcentrum de State Hillegersberg ligt in de gelijknamige Rotterdamse wijk, bekend om zijn vele groen, welvarende geschiedenis en verzorgde bebouwing. In 2019 is een voortvarende start gemaakt met de modernisering van de locatie. Er worden nog steeds aanpassingen gerealiseerd om alle voorzieningen toekomstbestendig te maken. De dagelijkse zorg vindt ongehinderd voortgang. De palliatieve kamers zijn daarom tijdelijk gesitueerd op een reguliere afdeling, maar wel met de warme en goede zorgverlening. WelThuis de State Hillegersberg biedt inwoners van Rotterdam en wijde omgeving zowel tijdelijke als permanente zorg en ondersteuning. Er zijn diverse sfeervolle gemeenschapsruimten, waaronder een brasserie. U kunt gemakkelijk parkeren en openbaar vervoervoorzieningen liggen binnen handbereik. Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam.
U bent bij ons thuis in een royale, lichte woon- en leefkamer met eigen sanitaire voorzieningen en optimaal uitzicht op de mooie omgeving. In een open, gastvrije omgeving, waar een prettige rust heerst. De kamers beschikken over bedden van hoge kwaliteit en er is ruimte voor vertrouwde spullen. U kunt er als partner voor kiezen om bij elkaar te blijven slapen. In dat geval richten we uw kamer in met comfortabele ‘koppelbedden’ – eenpersoonsbedden met het comfort van een tweepersoonsbed.
“Palliatieve terminale zorg is in onze deelgemeente een welkome aanvulling. Hiermee is om ook de laatste fase van je leven in je eigen vertrouwde wijk door te brengen. Uiteraard kan je eigen huisarts de zorg betrokken blijven. Maar als dat niet lukt, neemt onze praktijk de zorg met liefde over.” Wouter Boswinkel, huisartsenpraktijk Bergse Bos, Hillegersberg/Rotterdam.
“Als het einde in zicht is, krijgt de kwaliteit van leven nog eens extra betekenis. Dat vraagt om toewijding, persoonlijke aandacht, betrokkenheid van familie en vrienden, en comfort. Het is fantastisch dat we daar in onze regio een specialistische voorziening voor hebben waar op een bijzondere manier wordt ingevuld – ook in de laatste fase.” Evelien Out, specialist ouderengeneeskunde bij Goudenhart, Zoetermeer (opgeleid tot kaderarts palliatieve zorg).
Het palliatieve zorgteam van de State bestaat uit deskundige verpleegkundigen en verzorgenden, een specialist ouderengeneeskunde en een verpleegkundig specialist. Daarnaast kunnen wij een beroep doen op een geestelijk verzorger, een paramedicus van het Goudenhart (specialistische zorg) en het technologisch thuiszorgteam. Indien gewenst, kunnen wij de onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de eigen huisarts te behouden.
Naast de inbreng van familie is de bijdrage van vrijwilligers ook heel belangrijk. Zij zijn getraind om het verblijf van de cliënten zo aangenaam mogelijk te laten zijn. Zij geven extra aandacht en begeleiding en dragen bij aan een huiselijke sfeer. De coördinator is verantwoordelijk voor de onderlinge afstemming tussen alle zorgverleners en de vrijwilligers.
Voor opname gelden de volgende criteria:
• de cliënt is 18 jaar of ouder
• de diagnostiek is afgerond en behandeling, gericht op genezing, is niet meer mogelijk
• de levensverwachting is, naar medisch inzicht, minder dan drie maanden
Informatie en contact
Voor meer informatie of aanmelding, kunt u contact opnemen met de cliëntadviseurs via 088 – 92 93 040 of [email protected].
In opdracht van Fundis verzorgt ReadMe de gebouwcommunicatie voor het vernieuwde complex de State Hillegersberg. Tamar Pas, projectmanager bij Fundis: “Voor onze doelgroep, voornamelijk ouderen, is herkenbaarheid heel belangrijk. De wandfoto’s van Rotterdamse iconen dragen daaraan bij.”
Tekst & Beeld: ReadMe
ReadMe is aangetrokken voor de tijdelijke en permanente bewegwijzering in het pand en voor het buitenterrein. Pas: “Tijdens de renovatie en nieuwbouw zijn er verschillende interne verhuizingen geweest. Dan is het belangrijk dat cliënten, bezoekers en medewerkers telkens goed de weg kunnen vinden.”
Dat is voor een groot complex als de State met vier verschillende zorgaanbieders een uitdaging. Pas: “Onze doelgroep is divers en we hebben een grote toestroom van mensen. Denk bijvoorbeeld aan bezoekers en mensen die hier een aantal weken zijn om te revalideren. Dat zijn mensen die niet snel bekend raken met het pand. Daarnaast hebben we natuurlijk mensen die hier permanent in het verpleeghuis wonen en onze medewerkers. Corona maakte nog eens extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen niet gaan dwalen door het pand. De bewegwijzering moet dus duidelijk zijn, voor al die verschillende doelgroepen.”
Hoe hebben Fundis en ReadMe dat aangepakt? Pas: “We hebben per zorgbedrijf werkgroepjes gemaakt en die bij het ontwerp betrokken. Zij konden steeds feedback geven waar ReadMe mee aan de slag ging. Door de vele interne verhuizingen van de zorgaanbieders hadden we veel tijdelijke bewegwijzering. Na elke wijziging kwam ReadMe het weer probleemloos aanpassen. Voor de permanente bewegwijzering hadden we bedacht dat we bij de verschillende zorgbedrijven en op alle etages iets met herkenbare Rotterdamse iconen wilden doen.”
Dat heeft geleid tot een ‘vergroening’ van het pand. Pas: “Uiteindelijk hebben we drie thema’s gekozen: Rotterdamse wijken, parken en bruggen. Op elke verdieping vind je een mooie wandfoto van bijvoorbeeld Delfshaven, het Vroesenpark of de Erasmusbrug. In het groen, want dat was al de huisstijlkleur van de State. De bewegwijzering is in het donkergroen, lichtgroen en wit. Fijne kleuren, die kloppen in het interieur. Maar ook met duidelijke symbolen die aangeven waar bijvoorbeeld de huisarts zit. Sommige elementen zijn in 3D uitgevoerd, zodat ze nog meer opvallen, zoals de pijl naar de lift. ReadMe heeft de complete bewegwijzering ontworpen in groentinten vanuit een basis huisstijl. De wayfinding, het logo en de visuals op de wanden sluiten zo mooi op elkaar aan.”