Zorgorganisatie Triade Vitree liet een nieuw woon-zorgcomplex bouwen aan de Sieradenweg in Almere. In het complex bevinden zich 24 tweekamerappartementen voor mensen met een beperkte zorgvraag en 48 eenkamerappartementen voor mensen die meer zorg en ondersteuning nodig hebben. Ook zijn er verschillende soorten dagbesteding.
Triade Vitree biedt ondersteuning aan volwassenen met een verstandelijke beperking of psychische stoornis en jeugdhulp aan kinderen, jongeren en gezinnen. De nieuwbouw was nodig, vertelt Zubaida Hussain, regiomanager bij Triade Vitree: “De cliënten hebben allemaal een intensieve zorgvraag. Hiervoor woonden ze op zeven verschillende sololocaties in Flevoland, veelal midden in een woonwijk. Ooit dachten we hier goed aan te doen, met het oog op een zo normaal mogelijk leven. Maar gaandeweg ervaarden we problemen en knelpunten, waaronder een tekort aan goede zorg en aansluiting bij het netwerk van cliënten. Van daaruit ontstond het idee om de cliënten samen met alle deskundigheid onder te brengen op één locatie.” Arjan Tolsma, tevens regiomanager bij Triade Vitree, beaamt dit: “Onze bewoners hebben verschillende soorten begeleiding nodig. Doordat we nu centraal op één locatie zitten, hebben we altijd de juiste zorg en begeleiding in huis.”
De gebouwen en buitenruimte ademen rust en gemoedelijkheid uit en sluiten naadloos aan bij de bewoonde en groene omgeving. In 2016 waren de eerste gesprekken voor een nieuwe locatie met de gemeente en begin 2022 was de verhuizing. Van het Programma van Eisen naar de realisatie; het was een intensief traject, vertelt Gerard Alferink, projectleider vastgoed bij Triade Vitree: “Het complex omvat zeven gebouwen. Deze zijn onderverdeeld in vier eenlaagse gebouwen en een tweelaags gebouw voor de eenkamerappartementen, een drielaags gebouw voor dagbesteding, kantoren en de tweekamerappartementen en een losse werkschuur. In de laagbouw bevinden zich in totaal acht eenkamerappartementen. In eerste instantie bedacht men één gemeenschappelijke woonkamer, maar dat bleek gaandeweg het proces zorginhoudelijk niet passend. Het was nodig om meer rust te creëren. Daarom is het aangepast naar twee opzichzelfstaande delen, met elk vier eenkamerappartementen, een woonkamer met keuken en aanpalend een overdekt terras en buitenruimte.”
Een aantal woningen heeft een speciaal ingerichte snoezelruimte, waarin bewoners met hulpmiddelen tot rust kunnen komen. Speciale aandacht was er voor de indeling van de keukens. Gedragsdeskundigen adviseerden om achter de kookplaat een iets hogere wand te plaatsen, met daar tegenaan de eettafel. De keuken is bewust uitgerust met een kookeiland, zodat er vanuit veiligheidsoogpunt van alle kanten omheen gelopen kan worden. De tweekamerappartementen beschikken over een inloopruimte met keuken en overdekte buitenruimten. In de dagbesteding is een fitnessruimte gerealiseerd en op het voorterrein is zelfs een pannaveld.
Het project is op basis van Design & Build uitgevraagd. Zenzo Maatschappelijk Vastgoed won de inschrijving, waarbij Lithos Bouw en Ontwikkeling verantwoordelijk werd voor de bouw. Paul Dijkman, projectleider bij Zenzo: “In de uitvraag stond de veiligheid van medewerkers en cliënten centraal, plus een zo normaal mogelijk leven voor de bewoners. In dialoogrondes werkten we met Triade Vitree de plannen steeds verder uit. Er is veel ingezoomd op de inhoud, zoals de zichtlijnen vanuit de woning en de menselijke schaal van het totale complex. Vanwege de veiligheid was het nodig dat iedere ruimte aan meerdere kanten een in- en uitgang heeft.”
Qua materiaal zijn robuuste keuzes gemaakt. Danny Peters van Lithos: “Binnendeuren zijn bijvoorbeeld van geschilderd hout, die snel te herstellen zijn bij schade. Ook de eisen vanuit geluid speelden een rol. De appartementscheidende wanden zijn van kalkzandsteen, wat zorgt voor voldoende geluidreductie. Ook op individueel niveau zijn keuzes gemaakt, bijvoorbeeld bij bewoners waarbij het risico bestaat dat ze zichzelf verwonden. Denk daarbij aan rvs materiaal voor het sanitair en lexaan spiegels. Alle binnenwanden zijn in gasbeton uitgevoerd, die extra zijn gekoppeld voor de stevigheid.”
Veiligheid stond centraal in de nieuwbouw, maar mocht geen afbreuk doen aan het thuisgevoel. Zo staan er geen hekken om het terrein, maar is er een open en groene buitenruimte gecreëerd. Hussain: “De familie en verwanten van de bewoners, maar ook de buurt, vonden dit ook één van de belangrijkste onderdelen. We wilden een zo normaal mogelijke woonomgeving creëren, een warme plek waarin de bewoner zich veilig, thuis en begrepen voelt. Daarom zijn alle woningen ook apart ingericht. De ene woning heeft veel meubels, die passen bij die groep bewoners. Andere woningen zijn juist overzichtelijk en prikkelarm, ook weer passend bij de bewoners.”
Er is een divers aanbod aan dagbesteding. De creatieve dagbesteding omvat activiteiten, zoals schilderen, inpakwerkzaamheden en belevingsgerichte activiteiten. Er is een werkschuur voor de fysieke dagbesteding, verdeeld in drie groepen: de recycle- en distributiegroep, houtbewerkingsgroep en tuingroep. Naast de werkschuur ligt het voedselbos. Hussain: “Bewoners kunnen vanuit hun woning naar hun werk en hoeven niet met een busje te worden vervoerd. Uit ervaring weten we dat werken op een andere plek voor veel van onze bewoners te veel prikkels oplevert.”
Omdat het complex speciaal voor de doelgroep is gebouwd, moet het toekomstbestendig zijn. Dat betekent aan de ene kant duurzaam, en zo gebouwd en ingericht dat het er over 30 jaar nog steeds goed bij staat. Dat is gelukt, volgens Erik Berends, Manager Bedrijfsvoering bij Triade Vitree: “Door de keuzes in materialen weten we zeker dat het tegen een stootje kan. We hebben een WKO-installatie en zonnepanelen, het hele complex is gasloos en ieder gebouw heeft een eigen aansluiting op de WKO. De nieuwbouw is nu nog BENG, maar we kunnen relatief eenvoudig over op ENG, waarmee we volledig zelfvoorzienend zijn.”
Cocreatie
Michel Vos van Kleissen Bouwmanagement en Advies stapte in 2019 in het traject. “Het was cocreatie puur sang. We gingen aan de slag met de buurt, bewoners en hun verwanten. Deze output vertaalden we in de uitvraag en formele stukken voor de aanbesteding. Gekozen is voor een Design & Build contract. Na een markconsultatie selecteerden we drie partijen voor de inschrijving, waaruit Lithos met Zenzo als partner is geselecteerd. Tijdens de verdere ontwikkeling en realisatie was samenwerking en bewaking van de output van de cocreatie continu een belangrijk agendapunt, wat uiteindelijk dit mooie resultaat heeft gebracht.”
Vanuit het TotaalKamerConcept belevert FMB care meerdere locaties van Triade Vitree, waaronder de nieuwbouw aan de Sieradenweg. FMB care, gespecialiseerd in het concept ‘liggen’ binnen onder andere de gehandicapten-, verpleeghuis-, verzorgingshuis- en revalidatiezorg, is de Nederlandse dochter van FMB care GmbH, waar sinds 2001 hoogwaardige zorgoplossingen worden geproduceerd. De bedden en matrassen zijn in eigen productie en vanuit de zusterorganisatie wordt ook ander kamermeubilair geleverd.
Bij de Sieradenweg leverde FMB care kledingkasten, zorgmatrassen, zorgledikanten en verschillende accessoires. Ook het nieuwe Formidabel First UItralow zorgbed wordt binnenkort geleverd. Een uniek bed, want het is een universeel zorgbed met de mogelijkheid om tot 15 centimeter laag te gaan. Een bijzonder goede oplossing voor mensen die onrustig of valgevaarlijk zijn. De Formidabel First Ultra low zorgbedden zijn in alle standen te verrijden en voorzien van een geïntegreerde bedverlenging en bedhekbeschermer. Samen met het flexibele Unique zijbescherming biedt het bed de cliënt maximale veiligheid.