Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwbouw Kalorama – Van Rennes Groep
“Wij hebben van zorgprojecten onze specialiteit gemaakt, omdat we het mooi vinden op deze manier iets voor de maatschappij te kunnen doen.”

Nieuwbouw Kalorama – Van Rennes Groep

Kalorama is een zorginstelling die zorg biedt aan mensen met doofblindheid, mensen die revalideren, dementerenden en mensen die andere specifieke zorgbehoeften hebben. Allemaal mensen waar veel maatwerk voor nodig is. Om het hoge zorgniveau te kunnen blijven waarborgen is nieuwbouw noodzakelijk. Een proces dat in 2019 is begonnen en doorloopt tot 2025. Telkens wordt een deel gesloopt en nieuw gebouwd, zodat de bewoners op de locatie kunnen blijven wonen. De eerste fase, de nieuwbouw voor het Centrum voor doofblinden is gebouwd door Van Rennes Bouw BV, onderdeel van  de Van Rennes Groep en 26 april jl. opgeleverd.

image006 kalorama
Een nieuwbouwproject van een dergelijke omvang vraagt om bijzondere partners.

Centrum voor doofblinden

Hans Cornelissen, projectleider bij Kalorama, vertelt samen met bewoner Ineke en begeleider Tim wat er allemaal is veranderd. Hans: “We zitten hier op een super woonlocatie met bossen en heuvels. Maar voor de aannemers en architecten een hele uitdaging. Niet alleen qua omgeving, maar ook vanwege de doelgroep. Onze bewoners zijn doof, blind of doof en blind. Het uitgangspunt bij de nieuwbouw is dat onze bewoners zoveel mogelijk zelfstandig kunnen doen, optimaal woongenot ervaren en dat we persoonsgerichte zorg aanbieden. Alle bewoners kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk naar de tuin en het gebouw zit vol met domoticatoepassingen die bewoners meer zelfstandigheid bieden.”

“Enkele voorbeelden van aanpassingen die we in samenspraak met de architecten en Van Rennes Bouw BV hebben aangebracht zijn: alle lampen die je hier ziet zijn speciaal ontworpen voor doofblinden, alle stopcontacten hebben wit/rood contrasten, aan de buitenkant van de deuren zijn zwarte randen aangebracht, ook de keukenkastjes hebben schappen met zwarte randen, de keukens zijn zo ingericht dat bewoners zelfstandig kunnen koken. Mensen met doofblindheid oriënteren zich namelijk op een andere manier.”

Eigen studio’s

Alle bewoners hebben in de nieuwbouw een eigen studio met pantry, ook helemaal ingericht om zoveel mogelijk zelfstandigheid te bieden. Bewoonster Ineke, die al 10 jaar bij Kalorama woont, is erg enthousiast over de veranderingen. Ineke vertelt met hulp van begeleider Tim: “De nieuwe kamer is veel groter en heel belangrijk is het eigen sanitair. Eerst moesten we een douche delen met meerdere bewoners en nu heeft iedereen zijn eigen douche en toilet. Als we hulp nodig hebben, dan kunnen we op allerlei manieren de begeleiders oproepen en als iemand aanbelt, dan gaat er een knipperalarm. Het is fijn om zo zelfstandig te kunnen zijn.” Tim: in principe doen alle bewoners zoveel mogelijk zelf. De aanpassingen zijn daarom ook per bewoner anders in de nieuwe situatie. Veel bewoners gaan zelfs zonder begeleiding naar de supermarkt. Er zijn overal looplijnen en op het terrein balustrades voor de oriëntatie. Iedereen krijgt, indien gewenst, een GPS zender voor extra veiligheid.” 

image008 Kalorama
Alles gaat in fases, waardoor het totale bouwproces lang duurt, maar tegelijkertijd de overlast voor de bewoners beperkt is.

Nieuwbouw biedt maatwerk

De hele opzet van de nieuwbouw biedt nieuwe mogelijkheden. Hans: “Door alle domotica toepassingen en de aangepaste architectuur neemt de kwaliteit van leven enorm toe. We hebben steeds meer te maken met een open instelling in plaats van gesloten afdelingen, de bewegingsvrijheid van onze bewoners wordt groter en we krijgen meer zicht op de werkelijke individuele zorgbehoefte waardoor maatwerk ook echt meer op maat is. De organisatie past zich dus aan de bewoners aan in plaats van andersom. De GPS-systemen bieden ook de mogelijkheid om ‘leefcirkels’ in te stellen, een gebied waarin men vrij kan bewegen. Het gebouw en de techniek geeft ons de middelen om echt bewonersgericht te werken.”

Van Rennes Groep

Een nieuwbouwproject van een dergelijke omvang vraagt om bijzondere partners. Frank van Rennes, directeur van de Van Rennes Groep: “Bouwen in de zorg vraagt om een gespecialiseerde aanpak. Zeker bij een doelgroep als de bewoners van Kalorama. Bij een instituut voor mensen die doof en blind (of zeer slechtziend) zijn, komen heel andere eisen op tafel tijdens het bouwproces. Met name het garanderen van de veiligheid tijdens het bouwproces vraagt een andere aanpak. Een bouwterrein is bijzonder gevaarlijk voor mensen die weinig tot niets zien of horen. Daarom hebben wij een eigen ingang gecreëerd voor het bouwverkeer. Dit was logistiek gezien een extra uitdaging vanwege de ligging van de bouwplaats, die niet alleen relatief klein is, maar ook nog eens in een gat op een berg ligt. Je moet vlakke gedeeltes, zoals parkeerterreinen benutten om de nieuwe gebouwen neer te zetten. Alles gaat in fases, waardoor het totale bouwproces lang duurt, maar tegelijkertijd de overlast voor de bewoners beperkt is. Het gebouw en het terrein moeten namelijk volledig zijn aangepast op de behoeften van de bewoners.”

“Onze medewerkers zijn goed voorbereid aan het werk gegaan. Door de ruime ervaring met bouwen in een bewoonde zorgomgeving weten zij precies hoe ze met bewoners en zorgmedewerkers om moeten gaan en hoe ze de veiligheid kunnen garanderen. Wij trainen onze mensen daar speciaal voor. Wij hebben van zorgprojecten onze specialiteit gemaakt, omdat we het mooi vinden op deze manier iets voor de maatschappij te kunnen doen. Daarnaast hebben wij ook mensen in dienst die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het sociaal maatschappelijk aspect is zo altijd heel prominent aanwezig. Niet alleen in dit project, maar in alle projecten die wij als bedrijf aannemen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?