Als derde plek in West-Vlaanderen heeft het Provinciaal Hof langs de Markt van Brugge een ‘Changing Place’ geïnstalleerd: een volledig uitgeruste sanitaire ruimte voor mensen met extra zorgbehoeften. Bij de restauratie van het historische pand ging heel wat aandacht naar de toegankelijkheid. Dat gebeurde in samenwerking met Inter, het agentschap Toegankelijk Vlaanderen.
Eerder realiseerden het Feest- en Cultuurpaleis in Oostende en de Zeedijk in De Panne al een Changing Place in West-Vlaanderen. Elders in Vlaanderen deden ook het Rector De Somerplein in Leuven en bibliotheek De Krook in Gent dit al. In de toekomst komen er ook Changing Places in onder meer de algemene ziekenhuizen van Vitaz (campus Lokeren) en Turnhout, het Heilig Hartziekenhuis in Mol, AZ Delta in Torhout, het Universitair Ziekenhuis Gent en Wijnegem Shopping.
Net als veel andere Brugse gebouwen in neostijl dateert het Provinciaal Hof, de vroegere zetel van het provinciebestuur van West-Vlaanderen, uit het eind van de negentiende eeuw (1886). Nadat het provinciebestuur in 1999 verkaste naar de deelgemeente Sint- Andries behield het Provinciaal Hof in het toeristische hart van de stad wel een representatieve functie en doet het dienst als tentoonstellingsruimte. De voorbije jaren onderging het oude gebouw een grondige restauratie, met focus op de belevingswaarde. Zo werd er niet alleen een Hofcafé in ondergebracht, maar ook een Hofshop vol regionale delicatessen. Voortaan zijn er op vaste momenten ook Nederlandstalige rondleidingen van anderhalf uur.
Een onderdeel van de restauratie was de inrichting van twee nieuwe sanitaire blokken met toegankelijke toiletten. Op de tweede verdieping is een Changing Place geïntegreerd. In deze sanitaire ruimte is liggende verzorging mogelijk. Ze is uitgerust met een in hoogte verstelbare verzorgingstafel voor volwassenen, een toilet met beugels en een plafondtillift.
Personen met een handicap kunnen de ruimte zelfstandig of met bijstand door een begeleider gebruiken. De medewerkers van het provinciebestuur zelf staan niet in voor begeleiding of ondersteuning, aangezien ze hiervoor noch zijn opgeleid of gecertificeerd. Gebruikers van de tillift moeten een eigen tildoek meebrengen, met lussen om hem aan de tillift vast te haken. Die lift is er een van het meest algemene model qua uitvoering. Hij wordt bediend met een handset, die uit de oplaadunit in de wand wordt genomen.
De verzorgingstafel is uitgerust met zijhekkens om tijdens de transfer de veiligheid van de gebruiker te kunnen garanderen. “Door gebruik van de tafel kan incontinentiemateriaal worden vervangen en intiem toilet of sondage worden uitgevoerd. Na het toiletbezoek, het verzorgmoment en de transfer moet de handset terug in de houder geplaatst worden, zodat de tilmotor zich kan heropladen”, legt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu uit. “Publiek toegankelijk sanitair is voor iedereen een noodzaak. Met een Changing Place kunnen ook mensen die meer ruimte nodig hebben bij een toiletbezoek zich gerust op pad begeven. Het provinciebestuur toont hier dat zelfs in een moeilijkere erfgoedcontext mooie oplossingen mogelijk zijn”, zegt Wendy Metten, algemeen directeur van Inter.
Verder zijn er in het gebouw vier nieuwe personenliften geïnstalleerd. De eerste bevindt zich buiten, naast de bestaande, brede toegangstrap. Hij overbrugt het hoogteverschil van de Markt naar het gelijkvloers en houdt rekening met de historische gevel van het erfgoedgebouw. De infobalie op het gelijkvloerse niveau is onderrijdbaar. De tweede lift verbindt binnen het gebouw alle verdiepingen, van de kelder tot de zolder, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke interieur. De derde lift, speciaal ontworpen voor de cateringvleugel, maakt de binnenkoer vlot bruikbaar voor diverse diensten en activiteiten. De vierde lift is een plateaulift naar de Buyckzaal, die met de bestaande lift niet rechtstreeks te bereiken was.
Een gratis centrumshuttle rijdt dagelijks over een vast traject door de binnenstad en zorgt voor een vlotte verbinding tussen de binnenstad en het spoorwegstation. Ze heeft een verlaagde instaphoogte, een oprijplaat, een rolstoelplek en een brede deuropening. De haltes worden getoond en omgeroepen.