Renovatie, bouw en interieurbouw in de tweedelijnszorg is een vak. Uiteraard moet je verstand van bouwzaken hebben. Maar daarnaast moet je zorgen dat binnen een duidelijke planning en met zo min mogelijk overlast een afdeling ‘gewoon’ kan doordraaien. Gebe Bouw en Gebe Interieurbouw – onderdelen van Gebe Holding uit Helmond – hebben meer dan 40 jaar ervaring in het werken in en voor de zorg. En net als in de zorg zijn het de medewerkers die waarde toevoegen.
“Het zijn onze mensen die het verschil maken”, vindt Hans Smetsers, commercieel directeur bij Gebe Interieurbouw. “Zij hebben de affiniteit en ervaring met bouwen voor de zorg. Ze stellen zich binnen deze dynamische omgeving flexibel op en werken gestructureerd en netjes. Dat lijkt een detail, maar juist in de zorg is dat belangrijk. Veel instellingen blijven gewoon zorg verlenen terwijl wij aan het werk zijn. Dat vraagt wat extra’s van onze medewerkers: tijdens de uitvoering, maar ook in de planning en voorbereiding.” Stephan Kraaijeveld, directeur bij Gebe Holding, vult aan: “Onze kracht is dat we elkaar binnen de bedrijven perfect aanvullen. Dat scheelt een zogenoemde ‘bouwknoop’ en daarmee ook tijd en kosten. Dat geldt voor de eerste- en tweedelijnszorg, want Gebe bouwt onder meer ook gezondheidscentra, huisartsenpraktijken en tandartspraktijken.”
Slim opereren
Slim opereren is het devies. Kraaijeveld: “Bij de ruime meerderheid van onze opdrachten zijn we onderdeel van een bouwteam. Iedereen werkt vanuit zijn eigen expertise samen, waardoor we snel kunnen schakelen en een bouwopdracht goed en binnen planning en budget kunnen realiseren. Zo werken we langdurig samen met een groot aantal ziekenhuizen, waaronder Maxima Medisch Centrum Veldhoven, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Elkerliek Helmond, Rijnstate Arnhem en Bergh Bouw voor Bravis Roosendaal en Bergen op Zoom.” Een andere vorm van slim opereren is de grondige voorbereiding bij de Gebe bedrijven. Smetsers: “We voegen vanaf het begin tot en met het einde van een bouwproject waarde toe. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. We nemen de tijd om vooraf een goede inschatting van het project en de planning te maken en begrijpen heel goed wat een klant wil. Ook belangrijk: onze processen komen voort uit de wensen, eisen en regelgeving die in de gezondheidszorg gelden. Daarmee zijn we een serieuze, gespecialiseerde gesprekspartner in de gezondheidszorg.” De Gebe bedrijven zijn onderdeel van CCG Holding en richten zich met de zusterbedrijven Cleanroom Combination Group en RFC Products op de inrichting en realisatie van hoogwaardige interieurs, geclassificeerde ruimtes, innovatieve oplossingen en algemene bouw in de zorg, farma, biotech, utiliteit en luxe villabouw.
Praktisch en oplossingsgericht
Veel klanten vinden de praktische en oplossingsgerichte houding van Gebe Bouw en Gebe Interieurbouw een groot pluspunt. “We denken actief en praktisch mee. Bijvoorbeeld over materiaalgebruik of het optimaal benutten van de beschikbare ruimte”, vat Smetsers samen. “Binnen onze bedrijven is er ook kruisbestuiving. Zo heeft onze zusteronderneming Rooms For Care een slim concept voor een prefab badkamer die aan alle verpleeghuiseisen voldoet én er huiselijk uitziet. Daarmee kunnen verpleeghuizen in een beperkte ruimte een goede voorziening bieden. Dit scheelt in de praktijk schoonmaak- en exploitatiekosten.” Dit is een bijzonder voorbeeld van actief meedenken. Maar ook in de dagelijkse praktijk denken de bedrijven actief mee. “We hebben bij sommige ziekenhuizen vaste teams zitten die dagelijks aanpassingen kunnen doen, waardoor alles soepel verloopt”, legt Kraaijeveld uit.
Invloed op gezondheid
Kraaijeveld en Smetsers zijn trots op het feit dat de bedrijven inspelen op de duidelijke ontwikkeling in de zorg. “Er is veel meer aandacht voor de inrichting en uitstraling van een zorggebouw. Het is immers bewezen dat een aangename omgeving een heilzame invloed heeft. We kunnen, samen met de klant en architect, in een zorginstelling een huiselijke sfeer maken. Dat geldt voor alle ruimtes: van receptie tot espressobar en van ziekenhuiskamer tot poli. Mooie voorbeelden daarvan zijn o.a. de inrichting van het vrouw-moeder-kindcentrum van het Maxima Medisch Centrum in 2015 en in 2018 de binnenspeeltuin bij de poli van het MUMC+ Maastricht. In de tussenliggende periode realiseerden we een veelvoud van projecten: stuk-voor-stuk mooie en sprekende voorbeelden van onze ontwikkeling en toegevoegde waarde.”