In januari 2023 opende Huize Molenveld in Weert haar deuren. Met dit zorghuis ging een langgekoesterde wens van zorgondernemers Ilse Greefkens en Frenk Niesten in vervulling. Bouwen aan de Zorg vroeg hen de tussenbalans op te maken.
“Boven verwachting! Wij waren natuurlijk supergemotiveerd om aan de slag te gaan. De dagelijkse praktijk is dermate gevarieerd dat geen enkele dag hetzelfde is. Ook fijn is dat wij al onze bewoners en hun sociale netwerk goed kennen en dat wij tussen onze medewerkers en vrijwilligers staan. Verder zijn de lijntjes erg kort, waardoor wij snel kunnen inspringen op behoeftes. Toen wij nog in loondienst waren, was dat weleens anders.”
“Zeker in het begin werden wij geconfronteerd met veel bureaucratische regelgeving en kregen wij te maken met veel administratieve rompslomp. Dat hadden wij ook wel verwacht, maar niet in die omvang. Ook maakten wij ons zorgen of we wel voldoende medewerkers konden aantrekken. Die zorgen bleken gelukkig ongegrond want in zeer korte tijd zijn we gegroeid naar zestig medewerkers.”
“Ja hoor, over het algemeen zijn de bewoners erg tevreden. Dat kunnen wij ook aantonen, want op ZorgkaartNederland, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, scoren wij een 9,5 en dat is uitzonderlijk goed. Daarbij wordt vooral gekeken naar zaken als bejegening, kwaliteit van zorg, eten en drinken, schoonmaak en de geboden (welzijns)activiteiten.”
“Van meet af aan zijn wij met open armen ontvangen. Door de wijkraad van Fatima worden wij ook overal in gekend en betrokken. Het mooie is ook het multiculturele karakter van deze wijk waar de bewoners – met respect voor elkaars afkomst, gebruiken en geloof – in goede harmonie samenleven. Dat multiculturele karakter is een afspiegeling van de hedendaagse maatschappij; zo hebben wij ook meerdere medewerkers met een andere culturele achtergrond in dienst. Voor ons en onze bewoners is dat een vanzelfsprekendheid.”
“Het vernieuwende is dat onze bewoners, ongeacht hun zorgindicatie, bij elkaar wonen en met elkaar leven. Waar in andere verpleeghuizen mensen met dementie vaak op een aparte afdeling zijn gehuisvest, wonen deze bewoners bij ons gewoon samen met bewoners met een lichamelijke beperking. Ook kan iedere bewoner 24 uur per dag naar buiten. In tegenstelling tot veel andere verpleeghuizen hebben wij dus geen gesloten voordeur.”
“Oorspronkelijk stond dit kunstwerk met vijf reliëfs van Charles Eyck aan de gevel van drukkerij Smeets, elders in de wijk Fatima. Inmiddels is drukkerij Smeets, later bekend als Roto Smeets, echter opgehouden te bestaan. Omdat wij vonden dat dit cultureel erfgoed niet verloren mocht gaan, hebben wij enkele jaren geleden de Gemeente Weert benaderd om het kunstwerk in de voortuin van ons zorghuis te plaatsen. Daar staat het kunstwerk nu op een goed zichtbare plek en met een historische verbinding met zijn omgeving.”
“Om nóg meer verbinding met deze fantastische wijk en haar bewoners te maken, willen wij graag starten met het zelf verlenen van (overbruggings)zorg aan wijkbewoners die op de wachtlijst staan. Te denken valt aan thuiszorg door onze medewerkers en deelname aan dagbesteding om wijkbewoners zo al te laten wennen aan het verblijf in ons zorghuis.”
“Ga bij jezelf goed na of de motivatie om zorgondernemer te worden de juiste is. Wat is je visie op zorg en wat wil je toevoegen aan het huidige aanbod? Wat wil je anders of beter doen? Overigens heeft, als we het over zorg hebben, het woord ondernemer vaak een wat negatieve lading. Er wordt al snel geroepen dat zorgondernemers profiteren van de kwetsbaarheid van ouderen en er veel geld aan verdienen terwijl ze niet leveren wat er geleverd zou moeten worden. Zorg dus dat je je onderscheidt van deze zogeheten zorgcowboys. Om de kwaliteit van zorg te waarborgen, zijn wij bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met Proteion; Powered by Proteion genaamd.”
“Ja, wat wij zien is dat er steeds meer ouderen komen met een zorgvraag om veilig te kunnen wonen met zorg in de directe nabijheid. Liefst in hun eigen dorp of wijk, zodat hun sociale netwerk behouden blijft en men de medische zorg van de eigen huisarts kan blijven ontvangen. In onze ogen hebben grote verpleeghuizen dan ook geen toekomst meer, met uitzondering van verpleeghuizen die zijn gespecialiseerd in specifieke ziektes. Daardoor zullen steeds meer kleine zorghuizen zoals Huize Molenveld ontstaan.”