Bestuurders met visie, trendsettende beleidsmakers en veel jongeren verzamelden zich begin maart op Zorgtotaal 2019 in Utrecht. Lezingen over en beschouwingen van de zorg waren een voornaam onderdeel van de beurs. Daar kwamen nieuwe ontwikkelingen ter sprake. Zelfs een virtueel ziekenhuis. Op de beursvloer werd flink uitgepakt met al wat met zorg van doen heeft, van inrichting en ondersteuning tot en met voeding.
De zorgsector weet dat er drastische veranderingen doorgevoerd moeten worden om klaar te zijn voor de nabije toekomst. Sterker nog: als we het aan dr. Randall Moore, voormalig CEO van het Mercy Virtual Care Center overlaten, gaan ziekenhuizen virtueel. Evenals bij andere ziekenhuizen ligt de kerntaak van het Mercy Virtual Care Center bij de diagnostisering, behandeling en begeleiding van patiënten. Maar in dit ziekenhuis vind je geen wachtkamers, ziekenhuisbedden en patiënten.
‘Zorg op afstand’
‘Zorg op afstand’ lijkt de nieuwe weg die ziekenhuizen inslaan. Tenminste, als het aan Randall Moore ligt. In het centrum werken 330 medisch professionals vanachter een computerscherm. Zij zorgen voor patiënten verspreid over 38 ziekenhuizen en in zeven Amerikaanse staten bij mensen thuis. “Mede dankzij virtuele zorg kunnen we de zorg verbeteren en uitbreiden binnen én buiten de muren van het ziekenhuis. Zo kunnen we de zorgvraag met zo’n dertig tot vijftig procent verlagen en tegelijkertijd patiëntuitkomsten verbeteren”, aldus Randall Moore.
Ook al nemen computers en dienstverlening op afstand een rol in, zo ver zijn we in Nederland nog niet. Hier hechten we nog altijd veel waarde aan persoonlijk contact, al zien we dat technologie de overhand krijgt. Operatieve ingrepen gebeuren op veel plaatsen door middel van hoogwaardige technologie. Dat geldt ook voor de verwerking van gegevens van patiënten. Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, ging in zijn openingswoord op de beurs in op het initiatief om zorginstellingen stapsgewijs te verplichten om op een eenduidige manier digitale gegevens met elkaar uit te wisselen. Zo kunnen zorgverleners sneller over medische gegevens van patiënten beschikken en kunnen patiënten hun eigen gegevens veilig digitaal inzien en beheren. “We willen zorgverleners hiertoe verplichten en zo de zorg dichterbij brengen”, aldus Bruins, die benadrukte dat fouten hierdoor kunnen worden voorkomen en er zo meer tijd komt voor de patiënt.
Transparant
Minister Bruins riep in zijn toespraak ook op tot een meer transparante farmaceutische industrie. “Laat ze maar bewijzen waarop de prijs van een medicijn gebaseerd is. Ik zal de farmaceutische industrie blijven aanspreken op het feit dat we betaalbare medicijnen nodig hebben.” Hij reageerde hiermee op een vraag hoe zorgprofessionals goede en betaalbare zorg kunnen blijven leveren als sommige medicijnen steeds duurder worden.
Op de beursvloer van Zorgtotaal 2019 kwamen die aspecten zijdelings aan bod. Op één van de uitdagingen die de zorgsector wacht, was wel fors ingezet: het wemelde er van de jongeren/studenten. Zij konden zich oriënteren op hun studie (voor zover ze al niet in de sector actief waren) en al wat daarmee samenhangt. De zorgsector staat de komende jaren voor een flinke uitdaging. “De gezondheidszorg staat onder druk en voor het borgen van kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg is een transformatie noodzakelijk”, aldus Paul Verdult, manager van de vakbeurzen Zorgtotaal en Zorg & ICT in het kader van de Week van Zorg en Welzijn. Het is een landelijk initiatief om de zorgsector een week lang in de spotlight te zetten. Verdult: “We moeten mensen weer enthousiast gaan maken voor de zorg, de nood is momenteel extreem hoog. Het actieprogramma Werken in de Zorg, dat in maart 2018 werd gepubliceerd, stelt dat er in 2022 een tekort dreigt van 100.000 tot 125.000 medewerkers als er nu niks wordt gedaan.”
Innovaties
Tijdens Zorgtotaal en Zorg & ICT stonden veel innovaties en ontwikkelingen in de sector centraal. “De beurs stond bol van de inspiratie. Er kwamen veel ‘best practices’ voorbij van zorgorganisaties die al bezig zijn met de toepassing van meer technologie”, legt Verdult uit. Thema’s die uitgebreid aan bod kwamen in de lezingen op de beurs zijn verduurzaming, gastvrijheid en eten en drinken in relatie tot het welzijn van mensen. Highlights waren onder andere de demonstratie over landelijke beeld- en dossierbeschikbaarheid en de presentatie van oplossingen om de zorg beter, sneller en efficiënter te maken. Daar kwam facility management aan de orde en hoe de inrichting en omgeving van een zorginstelling kunnen bijdragen aan een sneller herstel van een patiënt. Verder: Petra Harmsen van Sensize belichtte ‘Dilemma’s in de wijkverpleging’, Theo van der Linden chargeerde met zijn lezing ‘Ze moeten de uitvinder van het aanbesteden voorgoed achter slot en grendel zetten’, Koen Nouws Keij ging dieper in op ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ en Helmonder van het Jaar Tommie Niessen liet zijn licht schijnen op ‘Een man in de wijkverpleging’. Op de beursvloer lieten de bezoekers zich vele presentaties welgevallen. Baden, tilliften, sfeervolle inrichting, kledinguitgifte, sanitair en toebehoren, CO2-besparing, uitzendorganisaties met hart voor de werkomgeving, tuinen voor zorgcentra waarin mensen tot rust kunnen komen, maaltijdverdeling en vooral veel gezonde ‘food’. Allemaal ter inspiratie om met plezier in de zorg te (gaan) werken. Om dat plezier nog verder aan te wakkeren, was er een druk bezochte stand met nek- en schoudermassage-apparatuur. Want niet alleen werkdruk, maar ook beursbezoek vraagt om een moment van ontspanning.
Brede productlijn DELABIE voor zorg en utiliteit
DELABIE richt zich met haar brede productlijn op publieke ruimten, waaronder zorginstellingen en rusthuizen. “Van hygiëne-accessoires tot douchezitjes en van kranen tot elektronisch gestuurde urinoirspoelers: in alle producten combineren we efficiëntie, hygiëne en design”, zegt Svea Wagemans, Marketing Medewerker bij DELABIE BENELUX op de Zorgtotaal-stand. DELABIE is een Frans familiebedrijf dat sinds ruim 90 jaar onder meer ergonomische producten voor zorg en utiliteit produceert. De sanitaire producten in zorgcentra hebben specifieke vereisten, waaronder een hoge veiligheidstandaard, weet ze. “Zo zijn onze mengkranen voorzien van een anti-verbrandingsveiligheid.” Ook het assortiment rvs-producten komt hier uitstekend tot zijn recht, door het aanbieden van een hoge hygiënestandaard. Wagemans vervolledigt: “Ook energie- en waterbesparing – en dus duurzaamheid – staan centraal in de oplossingen van DELABIE.”
DELABIE BENELUX is gevestigd in Brussel.
Lopital toont breedte van assortiment
“We laten alles zien wat we hebben en vertellen waar we voor staan”, zegt Cees van Dam van Lopital. Het bedrijf pakte op Zorgtotaal uit met een grote stand, compleet met tilliften. Ondanks dat de beurs pas een dag oud was, ventileerde Van Dam al zijn tevredenheid over de belangstelling. De presentatie was weliswaar gericht op het ‘volledige’ Lopital-assortiment, maar twee producten sprongen er qua aandacht uit. Zoals het elektrische hoog-laagbad Indra, dat volgens Van Dam niet alleen comfortabel is voor de man of vrouw in het bad, maar ook voor het verzorgend personeel. “Het kan op de ideale werkhoogte worden ingesteld.” Het bad voorziet in een aansprekend design. Diverse bezoekers van de stand ervoeren het comfort, weliswaar zonder water. Veel aandacht was er ook voor de gerestylede, elektrische aankleedtafel Vienna en de Marina douchebrancard. Ook die demonstraties vielen bij de bezoekers in de smaak. De hoog-laagdouche-/toiletstoel Flexo kwalificeerde Van Dam als ‘al 25 jaar een begrip in de zorg’.
Lopital is gevestigd in Oisterwijk.
Debuut Haelvoet op Zorgtotaal
‘Wat als… (bijna) alles mogelijk was?’ Die slogan sierde de stand van Haelvoet op Zorgtotaal. Het bedrijf debuteerde op de beurs in Utrecht en al snel voelden Joep Gerritse en Suzanne Landrieu zich thuis. Niet alleen vanwege de sfeervol ingerichte stand, maar vooral door de warme belangstelling van vele beursbezoekers. “We zijn al tien jaar actief in Nederland”, zegt Gerritse. “Wat we voorheen via dealers deden, doen we nu zelfstandig.” Haelvoet, een van huis uit Belgisch familiebedrijf, levert medisch meubilair, bedden en comfort-/relaxstoelen aan ziekenhuizen, ouderenzorg en zorghotels. Een deel van het assortiment staat op de stand. Gerritse neemt als voorbeeld het nieuwe concept van hun LAGO-verpleeghuis/ziekenhuisbed: “Care Solutions maakt het ‘state-of-the-art’-bed zeer flexibel en aan te passen aan elke sfeer en/of configuratie voor elke doelgroep.” Haelvoet produceert en assembleert zorgmeubilair in eigen beheer. Het materialenspectrum omvat metaal, hout en stof. “We zijn al meer dan 85 jaar specialist in zorgmeubilair.”
Haelvoet Nederland is gevestigd in Zaltbommel.
Lensen: ‘DoSocial slaat bruggen’
Samen met een netwerk van bedrijven en medewerkers sociale initiatieven mogelijk maken. Dat is de doelstelling van DoSocial. “De partners verzorgen geluksmomenten en doen maatschappelijk iets terug”, zegt Pieter Couwenbergh van DoSocial. “Denk aan het ondersteunen van evenementen door middel van kennis en mankracht.” Op Zorgtotaal bracht DoSocial een doel in praktijk door op de stand een aantal ouderen uit te nodigen voor een gezellige en goed verzorgde lunch. Thuiszorgverpleegkundige Tommie Niessen, Helmonder van het Jaar, verzorgde voor hen een lezing. “We verbinden zorg- en andere maatschappelijke organisaties en de focus ligt op kwetsbare ouderen.” Als voorbeelden geeft de woordvoerder muzikale bingo’s, rondvaarten, het inrichten van een Nostalgiekar met voor ouderen herkenbare spullen (vervaardigd in een sociale werkplaats) en de Silverrally. Als partners hebben zich onder meer Lensen en Unilever Food Solutions verbonden aan DoSocial. Robert Verhoeven van Lensen: “Met DoSocial slaan we een brug tussen mensen en bedrijven die iets te bieden hebben en hulpbehoevenden. We dragen daarmee bij aan het welzijn van ouderen en mensen met een beperking, jong en oud, zowel intramuraal als extramuraal.”
Wissner-Bosserhoff toont 360 graden solution
Wissner-Bosserhoff presenteerde op Zorgtotaal de 360 graden solution. “We hebben een nieuw concept ontwikkeld. Daarin komt alles rondom rollen en liggen tot uiting”, zegt Algemeen Directeur Erkan Sahin. De 360 graden cirkel omvat het leven: van geboorte-, normale en langdurige zorg en intensive care tot speciale oplossingen. “Voor elke fase in de levenscyclus van de mens hebben we producten en zorgoplossingen.” Aan die producten en oplossingen koppelt Wissner-Bosserhoff service, opleidingen en trainingen. Als voorbeeld noemt Sahin de beddencoach. “Die verzorgt in de organisatie die een product aanschaft, gerelateerde voorlichting. Het optimaal gebruik van een product is het uitgangspunt van onze doelgerichte aanpak.” Hij vergelijkt het met een smartphone. “Het heeft 1001 mogelijkheden en je gebruikt maar enkele functies. Met de inzet van een beddencoach willen we dat bij het gebruik van een bed voorkomen. Gebruikers moeten alle mogelijkheden en pluspunten van een product, denk aan de nieuwe stretcher Sprint 100, benutten. Dan loont een investering in kwaliteit.”
Wissner-Bosserhoff is een familiebedrijf, gevestigd in Dordrecht en begaan met zorg. De stand op Zorgtotaal stond in het teken van Meet & Greet.
Nieuwe stand Vervoort straalt beleving uit
‘Beleving’ was het hoofdthema van de stand van Vervoort op Zorgtotaal. Dat kwam tot uiting in de geheel nieuw ontworpen stand. “We willen af van de standaard verpleeghuisinrichting. Wonen en werken in een hedendaagse sfeer, dat staat in onze aanpak centraal. Onze energie steken we in een welkome omgeving voor bewoners, werknemers en bezoekers”, zegt Joost Graat, Accountmanager Zorg bij Vervoort. Het vele groen, met als blikvanger de ‘greentable’, zorgde voor een rustgevend beeld op de stand. De fraaie kwaliteitsmeubels in combinatie met de vele planten past Vervoort veelvuldig toe in de praktijk. “Onze huiselijke aanpak wordt enorm gewaardeerd. Ja, hier hebben we ook geurbeleving. In zorgcentra integreren we ook die dimensie veelvuldig.” Graat wijst op de verlichting: “Een essentieel onderdeel van de inrichting waarvoor opdrachtgevers ook bij ons terecht kunnen.” Vervoort in Goirle is expert op het gebied van horeca-, zorg-, onderwijs- en projectmeubilair in Nederland. Daarnaast verzorgt Vervoort de totaalinrichting van leisure- en hospitalityruimten