Ter Weel Krabbendijke ondergaat een metamorfose. 84 gedateerde appartementen gaan op in 34 nieuwe appartementen, 15 (hotel)kamers en extra huiskamers. Niet alleen de bewoners spinnen garen bij de modernisering, maar ook de Krabbendijkse gemeenschap. Hen wacht een eigentijds ontmoetingscentrum met een multifunctionele zaal, bibliotheek en fitnessruimte.
Het woonzorgcentrum ligt middenin het dorp Krabbendijke en omvat verzorgingshuis Nieulande en verpleeghuis Ter Weel. Een deel van het gebouw aan de Willem Kosterlaan is gerenoveerd, een ander deel is gesloopt en maakt plaats voor nieuwbouw. Niet alleen bouwtechnisch is dit een megaklus, ook de aanpak is aansprekend vanwege de verhuizing van de bewoners naar een tijdelijke locatie. De logistieke operatie van de bewoners, in handen van Nicolette Muskee, vraagt in juni 2021 de omkeerde weg. Dan moet de nieuw- en verbouw gerealiseerd zijn.
Met Toezichthouder Bouw, Verbouw en Renovatie Annemarie Frederiks (Zorggroep Ter Weel, Goes) en Projectleider Artwin Otte (Bouwbedrijf Schrijver, ’s-Gravenpolder) zoeken we de bouwkeet op. Terwijl buiten in alle vroegte en rust wordt gewerkt aan de nieuwe appartementen, geven beiden aan dat ‘nieuwbouw en verbouwing nodig was’. Frederiks: “Kleine kamers en de daarbij behorende voorzieningen voldeden niet meer aan de eisen van de huidige tijd.” Later, tijdens de rondleiding in het gerenoveerde gedeelte verdeeld over drie bouwlagen, toont Otte aan dat de kamers een keer zo groot worden dan voor de verbouwing. Ook wijst hij op de moderne inrichting en de drempelloze overgangen tussen de verschillende ruimten zoals de woon- en badkamers in de wooneenheden. Met het restaurant met de grote ramen, de aangrenzende moderne keuken, de kapsalon en de prachtige multifunctionele ruimte (15×15 meter, 5 meter hoog) op de begane grond, waar ook familie en inwoners van Krabbendijke gebruik van kunnen maken, hebben we dan al kennis gemaakt. Vanuit die aansprekende ruimte met professionele theaterverlichting en temperatuurbeheersing is zicht op een aantal nieuwe appartementen. “Het is één van de voorbeelden van ‘verbinding’ die de nieuwbouw rijk is.” Otte wijst in het gerenoveerde gedeelte op de plafondhoogte. “Laag en misschien niet van deze tijd. Zie het als een bouwbeperking door het hergebruik van het gebouw.” Het vroeg wel enige creativiteit van de architect, bouwer en installateurs. Want aan de installaties zoals de klimaatvoorziening werden volgens Otte geen concessies gedaan.
Dat geldt overigens voor de totale installatie. Elk appartement is voorzien van zorgoproep tot een hypermodern toegangscontrolesysteem. Het is SimonsVoss die tekent voor de sleutelloze wereld in het totale Ter Weel-complex. Otte grijpt nog even terug naar het begin van het project: “Na een jaar ‘papieren voorbereiding’ zijn we in oktober gestart met het revitaliseren van het bestaande gedeelte. In december is er gesloopt voor de nieuwbouw. De renovatie moet medio oktober afgerond zijn, de nieuwbouw in januari volgend jaar.” Frederiks haakt in met het benoemen van de afspraken, die werken in een in gebruik zijnde omgeving (afdeling De Hoge Hoeve aan de overzijde van het gebouw en op de eerste verdieping de in gebruik blijvende bestaande kantoren) mogelijk maakten. “Voorzieningen zoals stofschotten, het gebruik van het trappenhuis en het boren van de palen voor de fundering in plaats van heien.” Dat er werd gewerkt in een bouwteam, stemt zowel Otte als Frederiks tot tevredenheid. En corona? Otte: “Dat heeft bijna geen weerslag gehad op de bouw. Het vergaderen verliep voornamelijk digitaal.”
Van de 34 woningen, die in handen zijn van Woningcorporatie Beveland Wonen, huurt Ter Weel er in Krabbendijke vooralsnog 15 terug. Dat aantal is flexibel, weet Frederiks, en afhankelijk van de behoefte op elk moment. Deze appartementen zijn allemaal voorzien van een in te pluggen zorgoproepsysteem en toegangscontrolesysteem e.d., zodat maximale flexibiliteit en toekomstbestendigheid wordt gerealiseerd. Wat betreft de (hotel)kamers gebruikt ze graag hotelzorg, want de flexibiliteit schuilt in het aanbod fysische hulp en revalidatie – en dat tijdens een verblijf van een paar dagen tot maximaal twee maanden. Met de totale bouw is een investering van 3 miljoen euro (excl. btw) gemoeid. Het ontwerp was in handen van architect Johan Dieleman van Archikon Architecten in Goes.
Opdrachtgevers Zorggroep Ter Weel en Beveland Wonen
Architect Archikon Architecten, Goes
Aannemer Bouwbedrijf Schrijver, ’s-Gravenpolder
E-installatie Paree Electro-Telecom, ’s-Heerenhoek
W-installatie Van de Velde Installatiegroep, Yerseke
Selectie bouwteam oktober 2018
Start renovatie oktober 2019
Oplevering renovatie oktober 2020
Start sloop december 2019
Start nieuwbouw januari 2020
Oplevering nieuwbouw januari 2021
Totale oppervlakte gebouw renovatie 3.500 m²
Totaal oppervlakte gebouw nieuwbouw 3.000 m²
Paree B.V. is al zo’n acht jaar huisinstallateur bij Zorggroep Ter Weel. Ook werd zij gevraagd voor de renovatie en nieuwbouw van Ter Weel in Krabbendijke. Commercieel manager bij Paree, Sjaak Blok, noemt het een mooi project waar veel expertise voor nodig was.
“De lage plafonds en de wanden van gestort beton maakten het in de bestaande bouw lastig. Het vroeg wat extra inspanning om daar de installatie en leidingen in te verwerken.” Ter Weel deed wederom met succes een beroep op Paree B.V. en zijn medewerkers. Alle voorzieningen zijn bij de renovatie haarfijn geïntegreerd in plafonds en wanden. “De complete elektrische installatie is vervangen.” Ook de vernieuwing en uitbreiding van de ‘zorgdata’ was bij het Zeeuws familiebedrijf in deskundige handen. Blok: “Behalve de zorgsystemen hebben we ook de domotica, wifi, data- en telefooninstallaties aangelegd. Tevens voorzien we de nieuwbouw in Krabbendijke van een eigentijds netwerk.” Het bedrijf in ‘s-Heerenhoek omvat 90 jaar aan kennis en ervaring en zet 165 vakmensen in die meedenken met de klant, van Krabbendijke tot ver daarbuiten.
Zowel bij de renovatie als de nieuwbouw van zorgcentrum Ter Weel in Krabbendijke is de Van de Velde Installatiegroep betrokken. “We hebben alle W-werk uitgevoerd, van riolering tot klimaatbeheersing”, zegt directeur Marijn Meijboom. “Samen met de adviseur hebben we het ontwerp vertaald naar de praktijk.”
Met zorg werken en nadrukkelijk rekening houden en communiceren met zorgpersoneel en cliënten; dat is Van de Velde Installatiegroep op het lijf geschreven. Meijboom laat in dat kader ‘spannend’ vallen, maar ook ‘tevredenheid’, gezien het resultaat. Van de Velde Installatiegroep denkt niet alleen mee met de opdrachtgever, het bedrijf in Yerseke streeft ook naar efficiënt werken. Goed voorbeeld daarvan is het prefabriceren van installaties in eigen huis. “Wij bouwen in onze eigen werkplaats de installatie en die gaat op de vrachtwagen naar de plaats van bestemming.” Meijboom koppelt er een aantal voordelen aan: “We werken geconditioneerd, kwaliteitscontroles zoals metingen kunnen á la minuut plaatsvinden en onze medewerkers hebben minder reistijd. Voordelen die zich positief vertalen in de investering van de klant c.q. opdrachtgever.” Vanzelfsprekend houdt Van de Velde Installatiegroep de lijnen kort. Binnen de 130 werknemers en de ‘schil van twintig’ is een uitgebreide expertise aanwezig. Bovendien staat de installatiegroep borg voor een hoge servicegraad.