Nieuwbouw Erasmus MC gaat volgende fase in met ingebruikname SEH
Het Erasmus MC, dat tot 2017 grootscheeps wordt verbouwd, is een van de academische ziekenhuizen in het centrum van een grote stad. Met de nieuwbouw wordt de band met het Rotterdamse stadshart nog verder versterkt, onder meer met een stadsgerichte hoofdentree en – sinds oktober 2014 – een nieuwe Spoedeisende Hulp aan de stadszijde. De ingang van de nieuwe afdeling is op straatniveau gesitueerd, tussen de entree aan de Wytemaweg en de toekomstige hoofdingang. “Dankzij de uitgekiende logistiek en menselijke maat heerst hier rust, zowel voor patiënt als medewerker.”
De nieuwe Spoedeisende Hulp (SEH) van het Erasmus MC biedt meer logistieke voordelen dan een goede externe bereikbaarheid. De afdeling ligt precies tussen de verpleegafdelingen van het Erasmus MC en die van het Sophia Kinderziekenhuis in. De afdelingen Spoedeisende Hulp volwassenen en Acute Hulp kinderen werken sinds oktober 2014 op één locatie samen. “Wij bouwen op gestructureerde wijze gefaseerd aan een nieuw Erasmus MC; dat houdt in dat afdelingen uit bestaande gebouwen al in de nieuwbouw zijn ondergebracht, waardoor sloop c.q. nieuwbouw op de betreffende locaties volgens schema kan plaatsvinden”, vertelt projectsecretaris Nieuwbouw Liesbeth van Heel. “Het casco voor de nieuwe Spoedeisende Hulp was al een tijdje gereed en eerst in gebruik voor de ‘in-huis-operatie’ van de laboratoria. Wij zitten met de SEH sinds begin oktober definitief in het hart van de nieuwbouw, met goede horizontale en verticale verbindingen tussen alle delen van het nieuwe en het bestaande ziekenhuis.”
Integratie acute zorg
In de eindsituatie van de nieuwbouw is sprake van een verregaande integratie van de acute zorg. In 2017 wordt direct boven de SEH het nieuwe OK-centrum in gebruik genomen, evenals de interventieradiologie en de IC, die aan dezelfde directe liftverbinding liggen. Nu al heeft de traumahelikopter, die op het bestaande helidek landt, een directe brug- en liftverbinding met de Spoedeisende Hulp. Naast de ingebruikname van de SEH wordt een belangrijke stap gezet met de scheiding van de ambulancerouting voor acute en electieve zorg, waardoor de drukte in de ambulancesluis sterk vermindert. “De logistiek staat als een huis”, zegt architect-partner Willemineke Hammer van EGM architecten. “Het nieuwbouwprogramma loopt op schema, en mede dankzij de tijdige deelopleveringen kan de backbone van de acute zorg – met uiteraard de SEH – al grotendeels functioneren. Het casco van de nieuwe afdeling moest uiteraard wel tijdig gereed zijn, omdat deze zich bevindt op de lagere verdiepingen van het in januari 2013 in gebruik genomen bouwdeel Oost. Hierdoor kon veel aandacht worden besteed aan een goede afstemming en inrichting van de SEH.”
Topreferente taken
De Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC wordt immers intensief gebruikt. “Wij behandelen circa 30.000 patiënten op jaarbasis”, vervolgt Jos de Bruijn, die als unithoofd Spoedeisende Hulp direct betrokken was bij de overgang naar de nieuwe locatie. “Naast de dagelijkse spoedzorg heeft het Erasmus MC topreferente taken in het kader van (chemische) rampenbestrijding en de behandeling van besmettelijke ziekten. Bij de nieuwe SEH is bijvoorbeeld ook een tandartsenspoedpost gevestigd. Begrijpelijkerwijze was veel aandacht nodig voor dedicated ruimtes en de bijbehorende routing. Daarbij ging het testen, verhuizen en het integreren van teams gepaard met een drukke dagelijkse praktijk. Aan de andere kant: op de Spoedeisende Hulp is men gewend te improviseren. De inhuizing is dan ook soepel verlopen. De goede ligging in het gebouw zorgt meteen voor een boost; veel heeft ook te maken met de uitstraling: de nieuwe locatie is veel ruimtelijker.
Dankzij de uitgekiende logistiek en de menselijke maat van de architectuur van EGM heerst hier rust, zowel voor de patiënt en diens begeleider, als de medewerker. Incidenten hebben zich sinds de ingebruikname van de nieuwe wachtruimte nog niet voorgedaan.”
Scheiding kind en volwassene
De menselijke maat staat centraal in het vernieuwde Erasmus MC. “De Spoedeisende Hulp, waarin alles wat een ziekenhuis doet samenkomt, is daarop zeker geen uitzondering”, zegt Hammer. “Er is zicht op het daglichtrijke interne atrium met groenvoorziening en de skyceiling (lichtkap; red.) zorgt in de centrale wachtruimte voor extra daglicht. En we passen afdelingsgericht maatwerk toe in de kleurstelling en inrichting.” Een prikkelarme omgeving heeft prioriteit in de Spoedeisende Hulp, net als een fysieke scheiding tussen zorgverlening en kantoorvoorzieningen. Daarnaast zijn er aparte wachtruimten gecreëerd voor volwassenen en kinderen. De Bruijn: “De gescheiden opzet zorgt er in de dagelijkse praktijk voor dat kinderen zijn afgeschermd van de hectiek van de volwassen spoedzorg. De ruimtelijke invulling is wel flexibel gehouden in het kader van calamiteiten, ook omdat we te maken hebben met de genoemde topreferente taken. De behandelplekken zijn daarom indien nodig inwisselbaar.” Van Heel vult aan: “Met de ingebruikname van de nieuwe afdeling Spoedeisende Hulp maken wij een forse stap richting eindoplevering.”
feiten & cijfers
Project: Nieuwbouw Erasmus MC, Rotterdam
Opdrachtgever: Erasmus MC, Rotterdam
Architect: EGM architecten, Dordrecht
Aannemer: Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw BV – Grote Projecten & Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling – Speciale Projecten)
Ingebruikname SEH: oktober 2014
Programma SEH: 3.200 m² (onder andere 22 behandelkamers, 4 beddenkamers en 3 traumakamers)