Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
ETZ bouwt gefaseerd aan het ziekenhuis van de toekomst
Impressie van het nieuwe acuut centrum (rechts) en het kliniekgebouw.

ETZ bouwt gefaseerd aan het ziekenhuis van de toekomst

Consortia zijn druk bezig met afronding technisch ontwerp

De zorg maakt een enorme transitie door. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft de afgelopen decennia al veel geïnvesteerd in de locatie ETZ Elisabeth in Tilburg, maar doet hier met het oog op de toekomst nog een schep bovenop. Sterker nog, uiterlijk in 2050 staat op deze locatie een compleet nieuw ziekenhuis. Na de zomervakantie van dit jaar start het uitvoeringsconsortium Hurks – ULC Installatietechniek met de bouw van een acuut centrum en een nieuw kliniekgebouw. Samen met de vastgoedafdeling van het ETZ werpen we een blik op de plannen en bespreken we de voornaamste uitdagingen en reeds behaalde mijlpalen.

Locatie ETZ Elisabeth aan de Hilvarenbeekseweg in Tilburg wordt de komende 20 tot 30 jaar helemaal herontwikkeld, waarbij sprake is van de sloop van de huidige bebouwing. Dit gebeurt in fases. Als de eerste fase in 2027 is afgerond, zal alle spoedzorg en klinische zorg gegeven worden  vanuit deze locatie. Het huidige gebouw dateert uit 1982 en is niet geschikt om in de toekomst adequate zorg te blijven verlenen. Desalniettemin heeft het gebouw nog boekwaarde en kan het technisch ook nog wel een aantal jaren mee. Dit gegeven, in combinatie met de zorg die flink aan het veranderen is, maakt dat het ETZ de vervangende nieuwbouw gefaseerd aanpakt. De plannen zijn onderdeel van het Masterplan Zorg, een omvangrijk, modulair en flexibel masterplan dat verder reikt dan alleen het ETZ zelf. Ook de omliggende organisaties, zoals Libra Revalidatie & Audiologie, Onderwijscentrum Leijpark, De Wever en het regionaal ambulancevervoer vallen binnen ditzelfde bestemmingsplangebied.

Ruilverkaveling

De eerste fase van de nieuwbouw behelst een totaaloppervlakte van circa 35.000 vierkante meter en omvat naast de eerste torenkliniek ook verschillende essentiële faciliteiten, waaronder een acuut centrum voor onder andere de spoedeisende hulp en een huisartsenspoedpost, spoedplein, operatiekamers, intensive care, interventiekamers voor cardiologie en radiologie en verbindingsgangen die aansluiten op het bestaande ziekenhuis. “De afgelopen periode hebben we een aantal belangrijke mijlpalen bereikt”, zegt Wessel Griffioen, Bouwdirecteur/Manager Vastgoed & Nieuwbouw bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. “Zo hebben we op basis van een afgerond definitief ontwerp deze eerste fase in 2023 aanbesteed, is de financiering geregeld middels een lening bij de Europese Investeringsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten en hebben de nodige grondtransacties plaatsgevonden met omliggende organisaties. Zie het als een soort ruilverkaveling om elkaar te helpen met bouwen en uitbreiden. Zo is Onderwijscentrum Leijpark al gestart met de bouw van een nieuw schoolgebouw op een deel van ons bezoekersparkeerterrein en kunnen wij op termijn de oude locatie van het onderwijscentrum overnemen.”

ETZ Tilburg tussen acuut en kliniek kopieren
Verbindingsgang tussen acuut centrum en toren met klinische afdelingen.

Nieuw parkeerbeleid

Na een uitgebreide selectieprocedure, waarin behalve de prijs ook ontwerpoptimalisaties, verbetervoorstellen en risicoanalyses belangrijke weegfactoren waren, is het project in april 2024 gegund aan de combinatie Hurks – ULC Installatietechniek. “We zijn nu samen met het uitvoeringsconsortium, de architect, de technische adviseurs en de landschapsarchitect druk bezig om het technisch ontwerp af te ronden, zodat we na de zomer kunnen starten met de bouw”, vertelt Marc Koster, programmamanager Vastgoed bij Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. “Parallel hieraan wordt nu het terrein waar nodig vrijgemaakt en bouwrijp gemaakt. Om meer ruimte te creëren voor de bouw is er een nieuw parkeerbeleid ingevoerd. Medewerkers woonachtig binnen een straal van 10 kilometer mogen niet meer op het terrein parkeren en worden verzocht op afstand te parkeren of met een ander vervoersmiddel te komen. Op die manier is er voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers en voor de medewerkers in de avond- en nachtdiensten.”

Drie pijlers

Met de nieuwbouw concentreert ETZ de acute en klinische zorg in de regio. Om het bouwprogramma in goede banen te leiden, zijn er volgens Griffioen drie pijlers gedefinieerd. “Ten eerste is dat het realiseren van de nieuwbouw, maar tegelijk het schuiven van functies binnen de bestaande bouw. Een aantal functies van andere locaties verhuist straks naar het ETZ Elisabeth. De tweede pijler is gericht op samenwerken. Processen worden anders ingericht, er komen nieuwe systemen en apparatuur en er komen nieuwe functies. Onze medewerkers gaan straks anders werken in de nieuwe omgeving en samenwerken met andere partijen. Een huisartsenpost en spoedplein kenden we nog niet op deze locatie. De derde pijler behelst tot slot het inrichten, inhuizen en verhuizen. Ook hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, om uiteindelijk zo snel mogelijk de nieuwe omgeving gebruiksklaar te maken. Alle drie de pijlers samen leiden tot de ingebruikname in de eerste helft van 2027. De oplevering is overigens gepland in november 2026.”

Bouwen in overstromingsgebied

Zover is het nog lang niet. De bouw moet immers nog beginnen. Toch is er al een aantal mijlpalen bereikt. “We hebben hier te maken met een complexe omgeving, waarbij we nieuw bouwen middenin het overstromingsgebied van de Nieuwe Leij, het huidige park”, legt Koster uit. “De beek stroomt van de A58 tot het Wilhelminakanaal en doorkruist onze locatie. In eerste instantie hebben we vanuit het masterplan nog bekeken of we de beek konden verleggen, maar daar is van afgezien vanwege het risico op vervuilde grond. Dat zou de opgave nog complexer maken. Na intensief overleg met waterschap De Dommel en de gemeente Tilburg is besloten om een stukje bergingscapaciteit van het overstromingsgebied te compenseren door de oevers van de Nieuwe Leij te herprofileren.” 

Ecologie

Over water gesproken, door de nieuwbouw komt de opvang van hemelwater op het eigen terrein in gevaar. In samenwerking met de gemeente heeft het ETZ een tijdelijke oplossing gevonden voor het retentiebekken in het naastgelegen park. Koster: “Als uiteindelijk, over 20 tot 30 jaar, het nieuwe ziekenhuis is gerealiseerd, ontstaat in het midden een vrije zone met wadi’s waar het hemelwater opgevangen kan worden. In dat eindplaatje bevinden zich dan ook drie bruggen over de Nieuwe Leij, die zodanig zijn uitgevoerd dat bepaalde doelsoorten makkelijker kunnen migreren met de stroom mee onder de bruggen door. De Nieuwe Leij is namelijk een ecologische verbindingszone tussen twee Natura2000-gebieden.” Kortom, het nieuwe ETZ Elisabeth heeft oog voor zowel mens als natuur.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten