Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Imelda krijgt groen licht voor nieuw dagziekenhuis
Het ontwerp houdt rekening met de groene omgeving. De nieuwbouw zal parallel staan met de bestaande bomendreef. (Beeld: Atelier Claar)

Imelda krijgt groen licht voor nieuw dagziekenhuis

Na een intense periode van plannen, bevragen en overleggen is er een bouwvergunning uitgereikt en kan vzw Imelda in Bonheiden van start gaan met de bouw van een gloednieuw dagziekenhuis. Ambitie is om het nieuwe dagziekenhuis in 2026 in gebruik te nemen.

Het huidige, tijdelijke gebouw wordt afgebroken om plaats te maken voor een ‘patiëntgericht en duurzaam’ dagziekenhuis. Daarmee wil Imelda blijven inspelen op de toegenomen vraag naar ambulante zorg, waarbij patiënten na een ingreep dezelfde dag nog naar huis kunnen.

Imelda 8 kopieren

Door de grote shift van traditionele hospitalisatie naar daghospitalisatie bereikte het huidige chirurgisch dagziekenhuis van het Imeldaziekenhuis de grens van haar capaciteit. “Door vernieuwde ingrepen wordt de verblijfsduur van patiënten in het ziekenhuis almaar korter. Patiënten zijn sneller weer op de been. Steeds meer behandelingen gebeuren in dagopname. Om die kortere verblijfsduur zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen, is er nood aan een alternatieve indeling van de zorginfrastructuur en zelfs aan een nieuwe manier van werken”, legt medisch directeur dokter Philip Rijkers uit.

Doordachte bundeling

In het nieuwe Imelda-dagziekenhuis worden dagchirurgie en ambulante diensten zoals endoscopie en de pijnkliniek samengebracht op één toegankelijke locatie, net naast het bestaande hoofdgebouw van het ziekenhuis. Op de begane grond worden het onthaal, de behandelkamers en de pijnkliniek ondergebracht. “In deze behandelkamers zullen we kleine ingrepen uitvoeren, waarvoor een patiënt niet lang in het ziekenhuis moet blijven. Op de eerste verdieping komen vier extra operatiezalen voor dagchirurgie. Hier kunnen ook alle pre- en postoperatieve onderzoeken gebeuren. Op de tweede verdieping zal de dienst gastro-enterologie komen, met vier endoscopiezalen en één bronchoscopiezaal. De volledige voorbereiding en ontwaakruimte komen ook op deze verdieping.”

Wachttijden beperken

“Het nieuwe dagziekenhuis zal de wachttijden tot een minimum beperken”, aldus Rijkers. “Patiënten komen op afroep, zodat ze kort voor hun behandeling aankomen. Het volledige traject dat een patiënt aflegt, zal visueel opvolgbaar zijn voor de zorgverleners in het dagziekenhuis. Zo zal op elk moment duidelijk zijn waar een patiënt zich bevindt en kan zijn begeleider of contactpersoon via sms op de hoogte gebracht worden wanneer de patiënt na behandeling of ingreep terugkomt op de kamer. Een andere grote meerwaarde is dat alle stappen van de behandeling op één locatie kunnen gebeuren. Patiënten hoeven zich tijdens hun dagopname niet meer te verplaatsen naar een andere afdeling binnen het ziekenhuis. Daarenboven zal het gebouw zich vlak naast de parking bevinden. Dat alles draagt bij aan een vlotter verloop van het dagziekenhuisbezoek en een aangenamere ervaring voor de patiënt.” 

In 2023 voerden de Imelda-artsen 10.335 ambulante ingrepen uit. De plannen voor het nieuwe dagziekenhuis houden rekening met een toename van 30% gedurende de komende tien tot vijftien jaar. Het zal bij aanvang een kelder en drie bouwlagen omvatten, samen goed voor een totale vloeroppervlakte van 4.500 m².

Harmonie nagestreefd

De ontwerpers tekenden een sober gebouw, zodat het grote amalgaam van verschillende bouwstijlen en materialen op de campus niet verder toeneemt. Het nieuwe gebouw krijgt een gevelbekleding in beton en aluminium in een zacht-rode tint, aansluitend bij de verschillende al aanwezige rode bakstenenvolumes.

De vloerplaten overspannen hele ruimtes tussen de gevels en centrale kern. Dit levert een obstakelloze zone met een breedte van circa 15 meter op, over de volledige lengte van het gebouw. Voor deze grote overspanning worden voorgespannen welfsels geplaatst op een structuur van geprefabriceerde balken en kolommen. De lichte binnenwanden kunnen gemakkelijk worden verplaatst of weggenomen, naar gelang de evoluerende noden van het ziekenhuis. Het hele gebouw is overigens modulair ontworpen, wat niet alleen een grote flexibiliteit oplevert qua inrichting en functies, maar ook de mogelijkheid om bouwelementen te hergebruiken bij het herinrichten van delen van het gebouw. Ook de gevels zijn hierop afgestemd. Tussen de betonnen stroken voor de borstweringen en de dakrand worden met aluminium beklede, modulaire houtskeletcassettes geplaatst. Ze laten toe de gevel mee aan te passen in overeenstemming met het toekomstig gebruik.

Financiering

De bouw wordt volledig gefinancierd met ­eigen middelen van het Imeldaziekenhuis en haar artsen, in totaal 30 miljoen euro. “Om het bestaande gebouw te kunnen afbreken, kreeg het dagziekenhuis tijdelijk een nieuw onderkomen binnen het ziekenhuis. Daar wordt de nieuwe werkwijze al volop getest, zodat we haar verder kunnen evalueren en verfijnen”, geeft facilitair directeur Stefaan Claeys mee. “We gaan hiermee na of de nieuwe werkwijze in het dagziekenhuis voordelig is voor onze patiënten én werkbaar voor onze medewerkers. Zo zal wanneer het nieuwe gebouw af is, ook de nieuwe werking op punt staan.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?