Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Lean bouwen aan eerste all-electric ziekenhuis van Nederland
Het gebouw valt volgens de ontwerpers weg in de landelijke omgeving.

Lean bouwen aan eerste all-electric ziekenhuis van Nederland

De nieuwbouw voor Isala Diaconessenhuis en Zorggroep Noorderboog in Meppel is een project dat landelijke aandacht trekt: een lean ontworpen en efficiënt gebouwd, gasloos streekziekenhuis met revalidatiekliniek. Met de bouw van het nieuwe medische complex in de ‘oksel’ van snelwegen A28 en A32, kunnen inwoners uit de wijde omgeving van Meppel vanaf het tweede kwartaal van 2022 terecht in één van de modernste ziekenhuizen van Nederland.

©egbertdeboer.com 20210824 0883HR
Het ziekenhuis kreeg naast diverse dakgebonden installaties een daktuin.

“Wij hebben dit ziekenhuis volgens planning in 2 jaar tijd gebouwd”, vertelt Adri van Veggel (bedrijfsleider Dura Vermeer Bouw Hengelo) namens bouwconsortium TDE. Naast de realisatie draagt TDE, bestaande uit Trebbe, Dura Vermeer en ENGIE, zorg voor onderhoud en exploitatie van het nieuwe pand, voor een periode van 25 jaar.

©egbertdeboer.com HR20211129 01123
Eind 2021 zijn de voorzieningen opgeleverd.

Minimale verkeersruimten

Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 17.583 m² voor ziekenhuiszorg; de geriatrische revalidatiekliniek van Noorderboog telt 64 klinische plaatsen en 5.337 m². De bouwdelen voor Isala en Noorderboog zijn als één geheel gerealiseerd, naast het oude ziekenhuis. “Lean vormgegeven, en dat is: minimale verkeersruimten c.q. looplijnen voor patiënt en personeel”, vervolgt Van Veggel. Bij ingebruikname later dit jaar voldoet het nieuwe ziekenhuis aan de hoogste eisen op het gebied van comfort, patiëntvriendelijkheid, duurzaamheid, hygiëne en flexibel ruimtegebruik, aldus de bouwers. Zo wordt Isala Meppel het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland.

WKO

Architectenbureau Vakwerk heeft het ziekenhuis ontworpen in samenwerking met ingenieursbureau Deerns. Het wordt voorzien van een 7x 24 uurs Spoedeisende Hulp, een OK-complex met 4 operatiekamers, 1 behandelkamer OK-klasse 2, een kliniek met 100 bedden en 24 bedden dagverpleging, alsmede voorzieningen voor dialyse, oogheelkunde, LAB-ruimten, radiologie en nucleaire geneeskunde. In het ontwerp speelt duurzaamheid een grote rol: het pand heeft geen gasaansluiting meer, en draait op zonnepanelen en warmte-koudeopslag. Een ‘slim ontworpen ziekenhuis met een uiterst betrouwbare bedrijfsvoering’, gerealiseerd met een relatief traditionele bouwmethode.

Efficiënte bouw

TDE voerde het ontwerp van Vakwerk Architecten uit. Royal HaskoningDHV was constructeur van het Definitief Ontwerp; Lucassen is uitwerkend constructeur namens TDE. “Het gebouw is als DO aangenomen en binnen de bouwcombinatie uitgewerkt tot Uitvoerend Ontwerp, waardoor optimalisaties hoogstens in de materialisatie hebben plaatsgevonden. De relatie met het ziekenhuis in de bouworganisatie was direct en verliep soepel.” Uiteraard zijn voor duurzame installaties uitgebreide installatievoorzieningen getroffen en vergen bouwkundige delen als het OK-complex extra aandacht, in het Uitvoerend Ontwerp leidt dat niet tot bijzonderheden, aldus Van Veggel.

Groen ziekenhuis

De bouwmethode is gestoeld op een paalfundering op zandgrond, een mix van prefab en gestorte constructiedelen afgewerkt met anhydriet dekvloeren; aluminium zetwerk c.q. profielbeplating (Aluform) is gebruikt als voornaamste eindafwerking; de binnenwanden zijn grotendeels uitgevoerd in metal stud. Isala/Noorderboog krijgt naast diverse dakgebonden installaties en opbouwen op de afzonderlijke bouwdelen een groene daktuin op de gemeenschappelijke plint. Daarbij hebben de architecten de omgeving als inspiratiebron gebruikt. Patiënten zijn in het nieuwe ziekenhuis omringd door daglicht en hebben uitzicht op het nabijgelegen Reestdal.

Onderhoud

De eerste paal voor de funderingen is in ­februari 2020 geslagen; in december 2021 zijn beide voorzieningen opgeleverd. “De planning verliep volledig volgens opzet”, zegt Van Veggel. Medio maart 2022 wordt het ziekenhuis als het goed is ingehuisd; TDE blijft dan nog 25 jaar verantwoordelijk voor het bouwkundig en installatietechnisch onderhoud, waarbij ENGIE zorg draagt voor de energieprestaties in het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland. “In twee jaar tijd zetten wij een volledig functionerend pand neer voor ingebruikname; het is een compact geheel, zowel in ontwerp als uitvoering”, besluit Van Veggel.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?