Het Amphia ziekenhuis in Breda is met recht trots op het gloednieuwe Behandelcentrum. Het multidisciplinaire complex omvat zes ok’s, acht behandelkamers en vijftig bedden. De grootste uitdaging bij de realisatie: met doordachte logistieke patiëntenstromen te komen tot hoogwaardige maar vooral ook efficiënte zorg zonder aan de identiteit van de disciplines te tornen.
“Inspelen op marktbehoeften.” Het lijkt het begin van een gesprek met een multinational. Maar Jasper Meijer, Projectdirecteur Vernieuwbouw Amphia, geeft aan dat die terminologie ook op de zorg van toepassing is. “Door verbeterde technieken verlopen ingrepen sneller en dat resulteert in een hogere doorloop van patiënten. De ingrepen in het Behandelcentrum vragen vaak ook minder nazorg, eerder beweging. Meteen naar huis of een verblijf van een nacht. Voor die zorg hebben we gekozen voor een zelfstandig functionerende Behandelcentrum voor (dag-)ingrepen aan bijvoorbeeld knie, heup, ogen, huid, neus of lies. We hebben het als een aparte entiteit ondergebracht in het gebouw waar voorheen de ok’s en verpleegafdelingen waren gevestigd, aanpalend aan de nieuwbouw van het Amphia.”
Behalve Meijer zijn ook Projectmanager Nieuwbouw Gerard Jacobs, Bedrijfsmanager Behandelcentrum Mirjam Nagtegaal en Architect Rick Bruning (Wiegerinck, Arnhem) aangeschoven. Jacobs: “Alle bestaande vakgroepen in het gebouw onderbrengen, vroeg creativiteit en flexibiliteit. Twee jaar geleden werden de eerste stappen gezet, in 2020 met de bouw begonnen en afgelopen mei de eerste patiënten geholpen.” Projectgroepen met daarin alle gebruikers bogen zich in het voortraject over plattegronden en zochten met elkaar naar oplossingen voor tal van vraagstukken. “Samenwerking op ok’s en behandelkamers zonder aan identiteit te verliezen, was een belangrijk uitgangspunt voor alle disciplines.” Meijer benadrukt dat misschien wel de grootste puzzel het in goede banen leiden van de patiëntenstroom was. “Zeker vanwege de hoge doorloop en de diversiteit van patiënten in het Behandelcentrum.”
Gezien de heersende rust is die puzzel in harmonie door de verschillende afdelingen in nauw overleg met de architect gelegd, zo blijkt bij een rondgang. Ruime gangen, aangename kleurstellingen en raampartijen die zorgen voor veel daglicht. “Verwachtingen zijn waargemaakt. Het enthousiasme onder het personeel is groot”, uit Nagtegaal haar ervaringen en die van haar collega’s. Zij geeft aan dat behalve de vele disciplines ook rekening is gehouden met het type patiënt. “Kinderen vereisen een ander welkom dan volwassenen. Maar ook de intake verschilt qua discipline. We zijn er in geslaagd om ook dat van discipline tot discipline te realiseren in het centrum.” Vanaf de opening van het Behandelcentrum, worden de doorloop van patiënten en hun behandelingen gemonitord. Nagtegaal: “Het doel: de doorloop waar mogelijk verkorten waardoor we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.”
De grondslag mag dan gelegd zijn door samenspraak tussen de gebruikers van de afdelingen, Bruning heeft het geheel architectonisch gebundeld. Met elan en vooral kennis van zaken, hij is immers al vele jaren meer dan vertrouwd met opdrachten van ziekenhuizen. “Na een lange aanloop is het bestaande ziekenhuis laag voor laag, poli voor poli aangepakt. Doordat er veel is gestript mag er best worden gesproken over (ver)nieuwbouw.” Het vroeg nogal wat creativiteit om alle wensen verdeeld over twee verdiepingen te realiseren. “Niet alleen het inpassen van alle wensen maar ook het werken in een lopend bedrijf. Denk aan het plannen van slooptijden. We hebben gedeelten kaalgeslagen, maar de lijnen van de hoofdinfrastructuur zoals die van de luchtbehandeling behouden. Daar hebben we omheen ontworpen”, kijkt Bruning terug. Ook kreeg de vernieuwbouw een luxe gezicht, één dat patiënten eerder verwachten in een privékliniek dan in een behandelcentrum van een ziekenhuis. “Maar er is een duidelijke connectie met de nieuwbouw van het Amphia.” Wat betreft de engineering zijn de leereffecten van de nieuwbouw uiteraard meegenomen. Ook van belang zijn de overeenkomsten in de inrichting van de ok’s in de nieuwbouw en het Behandelcentrum. “Het Behandelcentrum mag dan een zelfstandige unit zijn, de specialisten treffen zowel in de nieuwbouw als in het Behandelcentrum een gelijke inrichting aan. Daardoor is uitwisseling van werkplek gemakkelijk en het werken in de hoogwaardig ingerichte ok’s (onder meer beeldroutering) vertrouwd”, aldus Meijer. Het Amphia ziekenhuis is nog niet klaar met verbouwen. De ‘midlife renovatie’ en heroriëntatie van de afdelingen en kantoorfuncties lopen nog tot eind 2022.
PTG Advies b.v. over Amphia Ziekenhuis
Nadat wij de ontwikkeling en realisatie van de nieuwbouw voor Amphia begeleidden, waren wij ook betrokken bij de vernieuwing van delen van het bestaande gebouw op de locatie Molengracht. Eerder dit jaar is in de bestaande bouw een gloednieuw behandelcentrum gerealiseerd en in gebruik genomen. Dit deelproject was een uitdagend vraagstuk waarbij het oude OK-complex omgebouwd is tot een modern, hoogwaardig centrum voor planbare en laagcomplexe ingrepen.
Hoe zien de toekomstige zorgprocessen eruit? Hoe wil je werken in het nieuwe centrum? Wat is voor een patiënt belangrijk, hoe gaan we om met privacy, reductie van onzekerheid, hoe maken we het verblijf zo prettig mogelijk? En hoe realiseren we dat allemaal in het bestaande gebouw? Om van deze vragen in korte tijd naar een goed ontwerp voor het behandelcentrum te komen, hebben wij ons concept van ‘Samen OntwerpWeken’ ingezet: intensieve, creatieve ontwerpsessies in één week. Met alle betrokkenen: medewerkers, artsen, interne deskundigen en ondersteuning. Een uitdaging om de agenda’s hiervoor vrij te maken, maar het leverde veel op: een met enthousiasme en energie ontwikkeld plan dat veel draagvlak in de zorgorganisatie heeft. Amphia kan met het nieuwe behandelcentrum haar patiënten nog beter en sneller helpen en heeft er voor haar medewerkers en artsen een prettige werkomgeving bij.
Een mooi compliment kwam van een van de betrokken gebruikers: ‘wat goed dat jullie je zo verdiepen in onze werkprocessen en dat we die terugzien in het plan!’.
We zijn trots op het resultaat en de goede samenwerking met de teams van Amphia en Wiegerinck architecten en wensen alle gebruikers veel werkplezier in hun nieuwe centrum!