Diverse patiëntgroepen van het IJsselland Ziekenhuis kunnen voortaan in het ziekenhuis blijven om te revalideren. In januari 2023 werd namelijk een gloednieuwe revalidatieafdeling geopend. De afdeling is een resultaat van het samenwerkingsverband met Lelie zorggroep. De twee partijen werkten intensief samen tijdens het ontwerp- en bouwtraject, dat snel kon verlopen door de aanwezigheid van een volledig op elkaar ingespeeld bouwteam.
De nieuwe afdeling op de tweede etage van het ziekenhuis is het tweede bouwproject dat voortvloeit uit deze samenwerking. In 2021 opende in verpleeghuis Pniël in Kralingen een polikliniek van het ziekenhuis. Met deze intensieve samenwerking tonen de twee zorgaanbieders zich vooruitstrevend. Ze bouwen aan de zorg van morgen en anticiperen op het realiseren van de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord. Op 24 januari werd de afdeling door minister Ernst Kuipers officieel geopend tijdens de bijeenkomst Zorg op de juiste plek.
Enige haast was geboden bij dit project, vertelt Hans Bouts, facility manager in het IJsselland Ziekenhuis. “We wilden de verkeerde bedproblematiek aanpakken en vaart houden in het vormgeven van de samenwerking met Lelie. Door beddenreductie hadden we een verdieping leeg en we speelden met het idee om deze aan de zorggroep te verhuren. In december 2021 zaten we voor het eerst om tafel en hebben we de ambitie uitgesproken om in april te starten met bouwen.”
Ook voor Lelie zorggroep speelde er urgentie. “Door dit plan konden we onze revalidatiebedden in de locaties Pniël en De Burcht doorschuiven naar deze locatie, waardoor we daar meer ruimte krijgen om cliënten met dementie op te nemen”, legt Wim Driesse, projectleider namens Lelie zorggroep, uit.
De bouwcoördinatie en projectverantwoordelijkheid lag bij het IJsselland Ziekenhuis. Best een bijzondere constructie, vindt Bouts. “Normaal gesproken doet de huurder dat en zijn wij alleen verhuurder. Omdat we al een bestaande bouworganisatie hadden, hebben wij dat op ons genomen. Dijkxhoorn Bouw en de rest van het bouwteam lopen hier al zo’n zes à zeven jaar rond in verband met renovatie- en nieuwbouwprojecten binnen ons ziekenhuis. Een tweede reden is dat er een grote ICT-component in de nieuwe afdeling zit. Het is efficiënter als wij die oppakken en integreren in de bestaande structuur.” Driesse sluit zich daarbij aan. “Jullie kennen het gebouw door en door. Ook wijkt een ziekenhuis sterk af van gebouwen in de verpleegzorg. Dan is het logisch om de projectverantwoordelijkheid bij jullie neer te leggen.”
Het eerste ontwerp was overigens niet naar wens van Lelie zorggroep. Driesse: “Er was rekening gehouden met 24 bedden, maar daar konden wij onze exploitatie niet mee rond krijgen. Dat aantal is verhoogd naar 36, waarvan 20 eenpersoonskamers en 8 tweepersoonskamers.” Vier bedden zijn permanent gereserveerd voor kortdurend verblijf van patiënten die in het ziekenhuis komen en niet direct naar huis kunnen. Ook hier blijkt grote behoefte aan te zijn.
Het bepalen van de juiste inrichting en sfeer was even puzzelen. “Mensen verblijven hier gemiddeld zes weken: langer dan in het ziekenhuis, maar korter dan in een verpleeghuis. We wilden geen ziekenhuissfeer maar ook geen woonafdeling, het moest iets ertussenin worden.”
Het gerealiseerde ontwerp is naar volle tevredenheid van Lelie zorggroep. “Alles zit erin, met een afwerkingsniveau dat hoger is dan wij normaal gesproken kunnen bieden”, zegt Driesse. Bij het betreden van de afdeling (1.300 m2 vloeroppervlak) kom je in een ruime foyer, waar naast de ontvangstbalie voldoende zitruimte is. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Door de grote ramen met uitzicht op de openbare hal van het ziekenhuis is er altijd iets te zien. Ook de ligging van de fysiotherapieruimte binnen de locatie is een groot pluspunt. “De drempel om naar therapie te gaan, is daardoor heel klein. We zien dat de hele afdeling wordt gebruikt door onze therapeuten, tot en met het trappenhuis buiten de afdeling.”
De afdeling beschikt verder over een ruime woonkamer, meerdere zitjes en een afdelingskeuken. De ruime kamers (circa 25 m2) beschikken over een eigen badkamer en zitje.
Voor Dijkxhoorn Bouw was de verbouwing een project dat vrij eenvoudig kon worden ingepast. “We kennen na ruim zes jaar het ziekenhuis door en door. Daardoor konden we snel schakelen. Er waren geen grote bouwkundige ingrepen en de detaillering van dit project was, op de badkamers na, hetzelfde als wat we al eerder hadden gemaakt. Alleen de afwerking was specifiek. Daarin hebben we voorstellen voor alternatieven gedaan om binnen het budget te blijven”, vertelt projectleider Richard van der Veen.
Bouts is zeer te spreken over de werkwijze. “De kracht van Dijkxhoorn Bouw is dat zij gewend is om voor vaste opdrachtgevers te werken en lang bij hen over de vloer komt. Dat werkt heel efficiënt. Het is naar mijn mening de enige manier om zo’n project zo snel te kunnen realiseren.” Hij waardeert het meedenken en de flexibiliteit van de bouwer. “Voordat het plan klaar was, is bijvoorbeeld de afdeling al gestript. En doordat eerder is begonnen met het plaatsen van wanden, konden we in december volgens planning opleveren.”
Wat zeker ook heeft bijgedragen aan de succesvolle samenwerking is transparantie, menen zowel Driesse als Bouts. Bouts: “Zowel qua kosten maar ook bijvoorbeeld qua servicelevelagreement zijn we volledig transparant geweest. Daarvoor is basisvertrouwen nodig, ook tussen bestuurders. Dat was hier het geval. Persoonlijk vind ik dit een veel prettiger manier van samenwerking dan dat je een bestek op de markt brengt en maar moet afwachten hoe dat uitpakt.”
Meer weten over de nieuwbouw? Bekijk een rondleiding over de afdeling op
www.leliezorggroep010.nl/revalidatieafdeling-ysl/locatiefilm