Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Werken met een LEAN-planning op dagniveau

Werken met een LEAN-planning op dagniveau

Hoe verbouw je relatief kleine ruimtes met verschillende functies tot nieuwe ruimtes, terwijl de medische activiteiten gewoon door moeten gaan? Bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem weten ze daar alles van. Daar gingen de genoemde ruimtes in zes maanden, van sloop tot ingebruikname, volledig op de kop volgens een vooraf uitgedacht schuifplan.

Rijnstate nucl. gen. foto 1 0001
Projectleider Martine Oudenbroek en programmadirecteur Willem Jan Hanegraaf.

Projectleider Martine Oudenbroek en Programmadirecteur Willem Jan Hanegraaf zijn er op het moment van het interview (26 januari, red.) nog volop mee bezig. “Maar alles loopt naar wens. We hebben strak gepland. Doordat vooraf goed is nagedacht over het totale proces, liggen we nu nog goed op schema. Eind oktober zijn we gestart met de eerste sloopwerkzaamheden, eind maart wordt het gehele project opgeleverd, inclusief testen, valideren en scholing voor het personeel”, vertelt Hanegraaf.

Schuiven

Aanleiding voor de verbouw was de aanschaf van een nieuwe (geavanceerdere) SPECT-CT van GE. “Daar waar de Nucleaire Geneeskunde voor verbouwing beschikte over twee gammacamera’s en één D-SPECT, is er aan het eind van de verbouw, zes maanden later, nog plek voor dezelfde D-SPECT (die dan wel op een andere plaats op de afdeling is gesitueerd, red.) en de nieuwe SPECT-CT van GE. Tevens is ruimte gecreëerd voor vier werkplekken en wordt de wachtruimte aangepakt. Aan werkplekken was een tekort. Dit hebben we in het nieuwe plan mooi kunnen inpassen”, vertelt Oudenbroek. “Deze nieuwe SPECT-CT vraagt andere technische voorzieningen, dus de ruimtes moesten sowieso aangepast worden. Dergelijke omvangrijke apparatuur verplaatsen of nieuw inpassen in een bestaande situatie is bijna onmogelijk zonder grote verbouwing van de ruimte. En omdat de ruimtes van de Nucleaire Geneeskunde al meer dan 15 jaar oud zijn, waren we wel weer toe aan wat aanpassingen.” 

Rijnstate nucl. gen. foto 2 0001
De nieuwe SPECT-CT met op de achtergrond een verlichte fotowand met daarop een afbeelding van het Arnhemse Park Sonsbeek.

Volgens Oudenbroek is er aan de totale oppervlakte van de Nucleaire Geneeskunde, circa 500 vierkante meter, niets veranderd. “Alleen de indeling van de ruimtes is veranderd. Omdat we hier te maken hebben met röntgenstraling moest een deel van de wanden uitgevoerd worden met lood. Dat werk is getest door een onafhankelijk extern bureau, Applus+ uit Rotterdam.”

COVID-19

De complicerende factor in het geheel was dat de afdeling in bedrijf moest blijven terwijl er volop bouwwerkzaamheden plaatsvonden. Hoofdaannemer voor deze klus was GB-Construct uit Bergeijk en voor het elektrotechnisch en werktuigbouwkundig werk werd Hoppenbrouwers Techniek gecontracteerd, partijen waarmee Rijnstate vaker samenwerkt. “Dat de partijen elkaar goed kennen, heeft veel voordelen. Hoewel vooraf alles goed was gepland en uitgedacht, voorkom je niet dat tussentijds aanpassingen moeten worden gemaakt”, aldus Oudenbroek. “We werkten met een zogenaamde LEAN-planning op dagniveau. Dat betekent regelmatig overleg en de mogelijkheid om snel te kunnen corrigeren en bijsturen. Soms kwamen we wat achterop met de bouw. Normaal komt de aannemer of installateur dan met een paar extra krachten, maar dat kon niet, vanwege de beperkingen die het COVID-19-virus ons oplegt. De ruimtes zijn relatief klein en dan zou je te dicht op elkaar werken. De enige uitwijk was af en toe doorgaan in het weekend. De eerste patiënten stonden alweer ingepland, dus vertraging of uitstel van oplevering was geen optie.”

Management Equipment Service (MES)

De aanschaf van de apparatuur voor de Nucleaire Geneeskunde is onderdeel van het zogenaamde Management Equipment Service
(MES)-contract. Hanegraaf: “MES is een tienjarige overeenkomst met Philips, waarbij Philips verantwoordelijk is voor de levering en het onderhoud van alle beeldvormende apparatuur. In het contract is opgenomen dat het ziekenhuis voor een bepaald deel van de overeenkomst de vrijheid van leverancier heeft op basis van gewenste specificaties, waarbij het gaat om de functionaliteit. Vandaar dat we op deze afdeling een SPECT-CT van GE hebben staan. Rijnstate heeft Philips de opdracht gegeven deze SPECT-CT aan te schaffen en het onderhoud te verzorgen. Door een goede samenwerking tussen Rijnstate, GE en Philips is de SPECT-CT nu klaar voor gebruik.”  

‘Komt er een bed aan, dan moet je aan de kant’
Eén van de bouwende partijen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde is GB Construct. Het bedrijf met als thuisbasis het Brabantse Bergeijk is bij alle drie de fases van de verbouw en nieuwbouw betrokken.

Projectleider Freek Janssen kijkt tevreden terug op de werkzaamheden die tot nu toe in fase 1 en 2 zijn uitgevoerd en begin februari zijn gestart in fase 3. “We zijn tot nu toe op de Nucleaire Geneeskunde aan het werk geweest, onder andere bij de radiologie- en CT-SCAN-ruimtes. Deze stralingswerende ruimtes vragen natuurlijk specifieke expertise, maar die hebben we in huis. Voorheen hebben we meerdere vergelijkbare ruimtes gerealiseerd bij Rijnstate, onder andere op de afdeling Radiologie.”

GB Construct is bekend met het bouwen in een zorgomgeving en profileert zich als specialist in deze zorggerelateerde omgevingen. “In een zorgomgeving gaat de zorg altijd voor. Als bouwer moet je flexibel zijn. Het is belangrijk dat je mensen zich daarvan bewust zijn. Alles wat je doet, gaat in overleg. Komt er een bed aan, dan moet jij aan de kant”, zegt Janssen lachend, die als grootste uitdaging van dit project COVID-19 noemt. “In het werk moet je de afstand van 1,5 meter houden, maar de ruimtes zijn klein. Bij vertraging konden we niet simpelweg één of twee extra mensen inplannen. Dat betekende dat we af en toe moesten uitwijken naar andere uren om het werk op tijd af te ronden. Maar ook dat is gelukt. We hebben alles netjes binnen de afgesproken termijnen kunnen realiseren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?