Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, is tijdens het congres van de Green Deal Duurzame Zorg het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) gelanceerd door Léon Wever, Programmadirecteur duurzame zorg bij VWS. De doelstelling van dit expertisecentrum is om zorgorganisaties, waaronder ziekenhuizen en verpleeghuizen, te ondersteunen bij hun verduurzamingsopgave. Met de verduurzaming van onder andere het zorgvastgoed draagt de sector bij aan de CO2-reductiedoelstellingen uit het Klimaatakkoord.
Zoals onze woningen de komende jaren verduurzaamd worden, zal ook de zorgbouw deze stap naar een duurzame toekomst (moeten) gaan zetten. Maar, hoe pak je dit aan in de complexe zorgomgeving? Waar begin je? Welke logische stappen kun je zetten? Waar loop je tegenaan? Welke expertise heb je nodig? Allemaal vragen die je als zorgbestuurder/-manager zult hebben. Met het nieuwe expertisecentrum is er nu een aanspreekpunt voor deze en andere vraagstukken. Kennis en ervaring van TNO en de Stichting Stimular/MPZ komen samen in EVZ en zijn beschikbaar voor de zorgsector.
Het EVZ zal op de korte termijn de behoeften en knelpunten uit de sector inventariseren en gevalideerde verduurzamingskaarten voor zorgvastgoed opstellen, zodat betrouwbare en zorgspecifieke informatie beschikbaar komt over verschillende technologieën. Daarnaast biedt het Expertisecentrum ondersteuning bij het opstellen van portefeuille-routekaarten en organiseert het workshops voor de sector en adviseurs.
Voor vragen over de verduurzaming van het zorgvastgoed is een vraagbaak ingericht, die te benaderen is via www.dezorgduurzaam.nl. Door analyse van de vragen worden de belangrijkste vraagstukken en knelpunten zichtbaar, zodat daarop geacteerd kan worden.
Het expertisecentrum voert alleen pre-concurrentiële activiteiten uit en moet niet worden gezien als een klassieke adviseur. De behoefte van de sector is richtinggevend voor de activiteiten van het expertisecentrum. Periodiek worden deze activiteiten afgestemd met de brancheorganisaties (NFU, NVZ, ActiZ, GGZ Nederland en VGN). Kortom: we staan in de starthouding om jullie van dienst te zijn met onze expertise. Aarzel niet en deel je vragen en dilemma’s met ons. We zetten onze expertise graag in om gezamenlijk naar een CO2-emissiereductie in de zorg te komen.
De komende tijd zal iedere uitgave van Bouwen aan de Zorg voorzien zijn van een column over het verduurzamen van de zorg. In deze column zullen veel gestelde vragen worden beantwoord, actualiteiten worden aangegeven en wordt u geïnformeerd over tal van relevante ontwikkelingen.