Plattform für Bau und Entwicklung im Gesundheitswesen in Flandern und den Niederlanden
Safety first in de modulaire bouw. Vanzelfsprekend veilig werken
Een module wordt ingehesen voor het semipermanente Moeder Kind Centrum van het Haags Medisch Centrum Westeinde.

Safety first in de modulaire bouw. Vanzelfsprekend veilig werken

Het gebruik van tijdelijke en semipermanente huisvesting is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Niet alleen bij evenementen en bouwplaatsen tref je ze aan, de kwaliteit is tegenwoordig zo hoog, dat ze ook als volwaardig kantoor of als operatiecomplex bij een ziekenhuis worden ingezet. Hamburg Verhuur uit Oude Tonge, onderdeel van de Dutch Cabin Group, heeft al meer dan zestig jaar ervaring in deze zeer diverse tak van sport. Hierin vormen veilig en gezond werken een rode draad door de hele bedrijfsvoering. Van de productie in de fabriek tot de montage van de units op locatie, maar ook in het uiteindelijke gebruik van deze flexibele voorzieningen.

Dutch cabin

“Veilig werken staat in de hele organisatie van de Dutch Cabin Group voorop”, vertelt Daphne Lobbe. Als onderdeel van dit beleid is zij aangesteld als HSEQ (Health, Safety, ­Environment and Quality) Officer. In die rol heeft Lobbe onder andere tot taak het borgen en bewaken van de goede resultaten die de groep heeft bereikt op het vlak van veiligheid. “Binnen de hele organisatie van de Dutch ­Cabin Group hebben we de afgelopen jaren geen ongevallen met verzuim hoeven noteren en daar zijn we natuurlijk trots op.”

Veilig bouwen

Voor Bart de Mul, Operationeel Manager binnen Hamburg Verhuur, is de inzet van tijdelijke en semipermanente huisvesting ook inherent veiliger dan bouwen op locatie. “Alle units worden onder gecontroleerde omstandigheden en met de beste materialen en gereedschappen gebouwd, dus daarmee maak je de kans op ongelukken al een stuk kleiner. Voor de montage op locatie hebben we ook alles in het werk gesteld om dat veilig te kunnen doen. Je kunt zeggen dat we daar kosten nog moeite voor besparen. We zijn het ook gewend. Hamburg Verhuur werkt veel voor de petrochemie en daar liggen de veiligheids­eisen nog veel hoger.” 

RI&E

Bij het borgen van de veiligheid tijdens het montageproces komen veel aspecten kijken. Lobbe: “Het begint bij geschoold personeel. Alle mensen die bij ons werken, hebben opleidingen gevolgd en voldoen aan alle veiligheidseisen. Daarnaast werken we met toolboxen, instrumenten waarmee we de veiligheidscultuur op een aantal manieren activeren. Risico Inventarisatie & Implementatie (RI&E) maakt uiteraard onderdeel uit van elke project dat we uitvoeren. Projectteams worden bovendien bij elke activiteit attent gemaakt van bijzondere weersomstandigheden of projectspecifieke zaken die de aandacht vereisen. En we gebruiken de beste PBM.” De Mul vult dit nog aan: “Op al die vlakken doen wij ons uiterste best, alle materialen en al het materieel zijn gekeurd en als er vermoeden is van slijtage, vervangen we het meteen.”

Onderhoud op het dak

De verhuurder uit Oude-Tonge heeft ook oog voor de beheerfase. “Modules kunnen heel tijdelijk zijn, maar ook prima twintig jaar dienst doen”, vervolgt De Mul. “Dan kan het zijn dat er voor onderhoud iemand het dak op moet. Om daarop voorbereid te zijn, kan de opdrachtgever verschillende veiligheidsvoorzieningen aan laten brengen. Enkele units zijn zes bij drie meter, dus daar heb je sowieso valbeveiliging nodig. Meestal is dat een veiligheidslijn tussen ankerpunten, zodat de onderhoudsmensen die met een harnas kunnen gebruiken. Voor meervoudige modules naast elkaar kunnen we een tijdelijk of permanent hekwerk aan laten brengen. Het hangt er maar vanaf welke oplossing ter plekke de beste oplossing biedt. De uitvoering gebeurt door gecertificeerde onderaannemers.”

Aangelijnd

Hamburg Verhuur laat ‘zijn jongens’ altijd aangelijnd op het dak gaan, benadrukt Lobbe. “Of ze zijn gezekerd aan een veiligheidslijn die al op het dak zit, of we gebruiken een mobiele kraan waar ze in een gordel mee aangelijnd zijn. Voor de eindgebruiker adviseren we voor units die twee of drie hoog staan opgestapeld wel een dakluik. Binnen is niet altijd ruimte voor een vlizotrap ernaartoe, maar het is veiliger dan het dak betreden via trappen aan de buitenkant. Vanaf 7,5 meter moet dat trouwens in twee stappen via een lager gelegen dak.”

“In dit vak moet je de risico’s goed kennen en de medewerkers daar sterk bewust van maken”, stelt De Mul tot besluit. “Het is ons vak en daar leven we van. Daarom doen we er alles aan om het voor iedereen zo veilig mogelijk te doen. En die boodschap geven we ook mee aan onze klanten.” 

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?