Vebego en Hago Zorg zijn vóór positieve impact op ieder mens in de zorg en willen graag helpen om de zorg te laten zorgen. Daarom organiseren zij op 22 maart het congres ‘Zorg Service Revolutie’ in Polar, Jaarbeurs Utrecht. Een boeiend event met toonaangevende sprekers, deskundigen én professionals uit de zorg en daarbuiten, zoals Talitha Muusse (dagvoorzitter), Deborah Nas (Hoogleraar Technologie), Joep de Groot (bestuursvoorzitter CZ), Eric Corton (ervaringsdeskundige), Henk Heinen (researcher Motivaction) en Dennis Moeke (lector HAN). Om te inspireren en om samen richting te zoeken.
Hago Zorg maakt onderdeel uit van Vebego, een familiebedrijf actief in de schoonmaak, facilitaire dienstverlening en zorg. “Onze intrinsieke en overkoepelende motivatie is om een positieve impact te hebben op zoveel mogelijk Nederlanders”, vertelt Sandra Roso Sanchez, Directeur Marketing en Innovatie. “Bijvoorbeeld door het creëren van zoveel mogelijk betekenisvolle banen. Ook in de zorg, die met grote uitdagingen kampt. Thema’s als arbeidskrapte en werkdruk zijn aan de orde van de dag. Gelijktijdig zien we dat veel mensen die een maatschappelijke bijdrage wíllen leveren in deze zorg niet aan bod komen, omdat ze niet over de juiste competenties beschikken. Wij slaan een brug tussen deze uitdagingen én kansen in de markt, zodat de zorg van morgen een stukje beter wordt en ook voor iedereen betaalbaar én toegankelijk blijft.”
De afgelopen vijftig jaar heeft Hago Zorg zich ontwikkeld van een traditioneel schoonmaakbedrijf tot een servicedienstverlener in de gezondheidszorg, die naast schoonmaak ook een breed scala aan ondersteunende (service)taken verricht. “Onder andere als gevolg van de arbeidsmarktkrapte worden wij steeds vaker gevraagd om ook andere typen werkzaamheden of ‘oneigenlijke taken’ op te pakken. Taken die op dit moment nog bij de zorg zelf horen, maar waar zorgmedewerkers door de enorme werkdruk niet aan toekomen”, aldus Roso Sanchez. “Zoals het schoonmaken van medische apparatuur en hulpmiddelen en facilitair ondersteunende taken. Van linnen- en beddenlogistiek tot kledinguitgifte, patiënttransfers en het transport van patiëntmateriaal naar de laboratoria. De afgelopen maanden hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe we de zorg structureel kunnen ontlasten. Welke mogelijkheden zijn er om de arbeidskrapte te ondervangen, de werkdruk te verlagen en uitval te voorkomen? Ook hieruit kwam het oppakken van ondersteunende taken duidelijk naar voren, zodat zorgmedewerkers zich kunnen focussen op het primaire zorgproces.”
Wanneer je kijkt naar de ondersteunende processen, dan kunnen veel taken anders, slimmer en efficiënter worden ingericht, benadrukt Roso Sanchez, die als voorbeeld de logistieke bewegingen noemt. “Wanneer je hier technologie zoals track & trace aan toevoegt en combineert met data-analyse, systeemkoppelingen én de inzet van de juiste opgeleide servicemedewerkers, dan wordt niet alleen de werkdruk verlaagd, maar kunnen we ook menselijke foutmarges verkleinen, de hygiëne verbeteren, de veiligheid verhogen en de kwaliteit van zorg naar een nieuwe level tillen.”
Het congres is voor Hago Zorg en Vebego een middel om samen met zorgmanagers, facilitair managers, HR-managers, (financieel) bestuurders, logistiek managers en IT-managers van met name (academische) ziekenhuizen en ouderenzorginstellingen te kijken naar de zorg van vandaag én morgen. “Met dit congres willen we de ogen van alle bij de zorg betrokken professionals openen”, aldus Roso Sanchez. “Laten we de handen ineen slaan, oogkleppen afzetten en breed kijken naar de problematiek. En dan vooral naar de mogelijke oplossingen. In Polar zullen diverse sprekers ingaan op de actualiteit van vandaag én de uitdagingen van morgen. Wat zien zij aan technologie en innovaties? En hoe kunnen we hier het best mee omgaan? Ook faciliteren we een brede forumdiscussie over bedrijfsvoering in de zorg. Werkdruk en arbeidsmarktkrapte zijn hier belangrijke onderdelen van. Omdat het stakeholderveld vrij breed is, proberen we ook een breed scala van mensen aan tafel te krijgen. Van zorgverzekeraars en bestuurders tot professoren, zodat we de uitdagingen vanuit diverse perspectieven kunnen bekijken én samen de discussie kunnen aangaan. Hoe kunnen we de silo’s van de zorg openen, zodat de oplossingen die beschikbaar zijn ook succesvol geïmplementeerd kunnen worden?”
Een propositie die kan bijdragen aan het verlagen van de werkdruk en het verminderen van de arbeidsmarktkrapte is capacityd®, dat tijdens het congres gelanceerd zal worden. “Capacityd® is een dienstverleningsmodel van Hago Zorg dat inmiddels in diverse ziekenhuizen is uitgerold”, aldus Roso Sanchez. “Het model richt zich op het verbeteren van de efficiency in ondersteunende processen én op het verhogen van de veiligheid en kwaliteit. Op dit moment onderscheiden we drie toepassingen:
1 De verpleegafdeling van de toekomst, waarbij we kijken naar alle ondersteunende logistieke en facilitaire processen om het bed van de patiënt;
2 Het OK-complex van de toekomst, waarbij we oneigenlijk werk van OK-assistenten wegnemen en werken met track & trace technologie, in combinatie met procesoptimalisatie en de juiste servicemedewerkers;
3 Het koppelen van systemen, zoals het elektronisch patiëntendossier en patiëntvolgsystemen in combinatie met data-analyse, waarbij we bijvoorbeeld kijken naar het ontslagproces van patiënten en op basis hiervan de beddenlogistiek en beddenreiniging efficiënter inrichten.”
Om de uitdagingen in de zorg het hoofd te kunnen bieden, moeten mensen slimmer worden ingezet, op de juiste plek, met het juiste talent, op het juiste moment en ondersteund door slimme technologieën, benadrukt Roso Sanchez. “Capacityd® is hiervan slechts een voorbeeld. Tijdens het congres zullen ook tal van andere grote én kleine oplossingen aan bod komen. Immers is ook het kleinste stapje vooruit er één in de richting van een toekomstgerichte zorg.”