Plattform für Bau und Entwicklung im Gesundheitswesen in Flandern und den Niederlanden
Systeemintegratie beeldmiddelen leidend in multimediasysteem OK’s Erasmus MC

Systeemintegratie beeldmiddelen leidend in multimediasysteem OK’s Erasmus MC

Afgelopen voorjaar nam het Erasmus MC in Rotterdam een volledig nieuw OK-centrum met 26 operatiekamers in gebruik. De wens om zoveel mogelijk analoge beeldinformatie digitaal beschikbaar te maken, is verwezenlijkt met één oplossing van INTER. ORflow met geïntegreerde beeldroutering maakt het mogelijk dat alle beschikbare beeldbronnen op alle OK-schermen geladen kunnen worden, met monitoren in het operatiegebied bedienbaar vanaf een groot touchscreen daarbuiten. Eén gebruiksvriendelijke oplossing, op basis van digitale beeldroutering vanuit het centrale informatiescherm ORflow.

Systeemintegratie beeldmiddelen

Buiten het operatiegebied hangt in elke OK één groot centraal informatiescherm ORflow. (beeld: Paul Jaspers)

Systeemintegrator INTER uit Duiven kreeg de opdracht en ontwikkelde met het ziekenhuis en applicatiepartners Advantech (chirurgische monitoren met geïntegreerde encoder en decoder technologie) en Technolution (SigmaXG video-over-IP techniek) een multimediasysteem op maat voor de 26 OK’s (19 generieke, 2 hybride, 1 brachy en 4 interventiekamers). Anesthesiemedewerker en operatieassistent Dave Gonlag was gebruikscoördinator tijdens het ontwerp- en implementatieproces en als zodanig onderdeel van het technisch ontwerpteam van de nieuwbouworganisatie van het Erasmus MC. “Wij hebben een aantal jaar geleden al basisprincipes vastgelegd met betrekking tot het eisenpakket. De basis van dit multimediasysteem is een glasvezelnetwerk op basis van IP, monitoren die zo min mogelijk interfereren met de luchtbehandeling in de OK en meerdere schermen per OK, waarop alle mogelijke beeldbronnen kunnen worden geladen – van foto’s en scans tot live streams.” Hierdoor is het nu niet meer nodig naar een scherm toe te lopen in de OK, maar is het benodigde beeld direct beschikbaar in het zicht van het operatieteam, en kunnen derden zo nodig de operatie volgen vanuit een andere ruimte. “Een professor kan een operatie mee volgen vanuit een andere locatie, of studenten en assistenten die anders aan de operatietafel zouden staan volgen nu in sommige gevallen de operatie op afstand. Hoe minder mensen in de OK zelf, des te beter dat is in het kader van infectiepreventie. De schermsystemen zijn uit het oogpunt van hygiëne ontworpen met gladde oppervlakken en de monitoren hebben geen ventilatoren, zodat deze niet interfereren met het luchtbehandelingssysteem in de OK.”

Systeemintegratie beeldmiddelen

Streaming van audio en video is mogelijk vanuit elke OK. (beeld: Paul Jaspers)

Digitale beeldroutering en schakelbare beeldregie
Buiten het operatiegebied hangt in elke OK één groot touchscreen. Hierop draait het centrale informatiescherm ORflow. Dit workflow- en informatiemanagementsysteem ondersteunt het OK-team door weergave van de juiste informatie in elke fase van het operatieproces. Vanuit dit scherm kan alle informatie worden opgevraagd en worden getoond op een aantal monitoren binnen het operatiegebied. Gonlag: “Streaming van audio en video is mogelijk vanuit elke OK, waarmee mogelijk wordt gemaakt dat assistenten voor trainingsdoeleinden mee kunnen kijken buiten de OK en tijdens de operatie een consult op afstand kan plaatsvinden door een specialist. Ook is het mogelijk beelden te sturen of te streamen van OK naar OK. Er is een koppeling met al onze endoscopische apparatuur, er hangen overzichtscamera’s en er is een koppeling gemaakt met röntgenapparaten voor live-röntgenbeelden.” Elke bron kan daarmee zichtbaar worden gemaakt, zoals ook foto’s, CT- en MRI-scans uit het patiëntendossier. “Het multimediasysteem is via een server gekoppeld aan ons kwaliteitsinformatiesysteem. Bepaalde ‘kritische beelden’, zoals bij een galblaasoperatie de clipping, moeten verplicht worden vastgelegd en worden gekoppeld aan het dossier.” Vanuit de centrale regiestudio kunnen alle operaties worden gevolgd. Deze is bij gebruik bemand door een regisseur met een IT-achtergrond. “Het is een soort televisiestudio waarvan uit uitzendingen naar congressen of collega-klinieken in het buitenland kunnen worden verzorgd.” Gonlag noemt maar een paar voorbeelden. “Er is zorgvuldig overleg over de mogelijkheden, de technische middelen zijn nu in ieder geval beschikbaar. Wij nemen in het Erasmus MC niet standaard alle operaties op, en de beelden die niet in het patiëntendossier terechtkomen worden na twee maanden vernietigd. Vast staat dat wij nu centraal in de OK beelden kunnen gebruiken en opvragen, en nieuwe beeldinformatie kunnen opslaan op een server om later te bekijken. Dat systeem hebben wij in samenwerking met de genoemde partijen op maat ontwikkeld: één gebruiksvriendelijke oplossing voor alle OK’s.” 

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?