Plattform für Bau und Entwicklung im Gesundheitswesen in Flandern und den Niederlanden
Nieuw Noorderhart versterkt zorginfrastructuur in Noord-Limburg (B)
Typisch aan het revalidatie- en MS-centrum zijn de grote binnentuinen.

Neues Nordherz stärkt Pflegeinfrastruktur in Nordlimburg (B)

Op het terrein van het Noorderhart Mariaziekenhuis vinden momenteel twee cruciale bouwprojecten plaats. Er wordt gebouwd aan een nieuw revalidatie- en MS-centrum en parallel daaraan wordt het ziekenhuis uitgebreid met een nieuw chirurgisch dagcentrum. Tegelijkertijd mag de zorg in het bestaande Mariaziekenhuis niet verstoord worden. Kortom, een project vol met uitdagingen. We spreken Dirk Van Gorp, directeur facilitaire diensten bij Noorderhart.

Nieuwbouw2 kopieren
Met de bouw van het revalidatie- en MS-centrum en het nieuwe chirurgisch dagcentrum groeit het Noorderhart met 23.000 m2 naar 57.000 m2.

Het nieuwe Noorderhart is ontstaan na een fusie tussen het bestaande Mariaziekenhuis en het revalidatie- en MS-centrum in Pelt. “Beide locaties liggen op een afstand van 5 kilometer van elkaar en worden nu samengevoegd op de locatie van het Mariaziekenhuis”, vertelt Van Gorp. “De aanleiding was eigenlijk de verouderde infrastructuur van het revalidatie- en MS-centrum. Het centrum is gebouwd in de jaren zeventig en voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen. Vervangende nieuwbouw was eigenlijk geen optie. Veel interessanter bleek het om het samen te voegen met het Mariaziekenhuis, zodat we patiënten een totale zorgverlening kunnen bieden vanuit één locatie. Ziekenhuisopnames en revalidatie sluiten straks beter op elkaar aan.” Het Maria­ziekenhuis had op haar beurt behoefte aan een bijkomende ruimte voor het groeiend aantal dagbehandelingen. Zodoende zijn er gelijktijdig plannen gemaakt voor de bouw van een chirurgisch dagcentrum.

Ruwbouw in uitvoering

Het zijn weliswaar twee afzonderlijke bouwprojecten, maar ze zijn parallel aan elkaar aanbesteed als één aanneming. Een bewuste keuze, volgens Van Gorp. “De twee gebouwen grenzen aan de achterzijde aan het Mariaziekenhuis en aan elkaar. Werftechnisch is het niet te doen om de projecten uiteen te trekken. Ook de technieken en de afwerking gaan we als één geheel aanbesteden. De projecten zijn wat ruwbouw betreft sinds november 2023 in uitvoering en de doelstelling is om ze medio 2025 wind- en waterdicht te hebben. Aansluitend zal de techniek geïnstalleerd worden en gaat de afwerking van start om het gehele project eind 2026, begin 2027 in gebruik te kunnen nemen. De bouwwerken verlopen voortvarend. Bij het revalidatie- en MS-centrum zijn al diverse wanden in beton opgericht, terwijl de aannemer bij het chirurgisch dagcentrum is gestart met het uitgraven van de fundering. Omdat de nieuwbouw direct grenst aan het bestaande ziekenhuis zijn er in de voorbereidende fase al heel wat nutsvoorzieningen verlegd. Onderdeel van deze fase was ook het uitbreiden van de parking met 295 parkeerplaatsen. Die zijn sinds begin april in gebruik genomen.”

Pelt 008 kopieren
Dirk Van Gorp, directeur facilitaire diensten bij Noorderhart.

Nachhaltigkeit

Het project zit volgens Van Gorp vol met uitdagingen. “Dat begint al met het feit dat er twee organisaties samengevoegd gaan worden. Ook op technisch vlak geeft dat de nodige uitdagingen om de nieuwbouw aan de bestaande bouw te koppelen. Verder worden vele duurzaamheidselementen mee opgenomen in de gebouwen. Dat maakt het technisch behoorlijk complex. Zo is de nieuwbouw straks CO2-neutraal in de exploitatie. Dat betekent dus een warmte-/koudeopslag in de bodem, PV-panelen op het dak en recuperatie van het regenwater voor het spoelen van de toiletten.” Van Gorp zegt dat er zelfs is gedacht aan windmolen op het terrein, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar vanwege de ligging nabij een woonwijk en de hoogtebeperkingen. Dat kwam het rendement niet ten goede.

Wayfinding

Direct achter het bestaande ziekenhuis wordt het chirurgisch dagcentrum gebouwd met vier operatiezalen en een locomotorische en cardiale revalidatiezaal. Daarnaast biedt het gebouw onderdak aan een psychiatrisch dagziekenhuis, een pijncentrum en het centrum voor mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde. Het revalidatie- en MS-centrum wordt iets verderop het terrein gepositioneerd, maar is uiteraard te bereiken via het ziekenhuis via een verbindingsgang, waaraan een nieuwe bistro wordt gesitueerd. “De uitdaging in het ontwerp was vooral om de gebouwen aan elkaar te koppelen zonder dat het een doolhof wordt”, zegt Van Gorp. “En dat is gelukt, zo menen wij. Voor de bezoeker en de patiënt is het straks heel duidelijk hoe ze de verschillende delen van het gebouw kunnen bereiken. Er is veel aandacht besteed aan ‘wayfinding’. Vanuit de inkomhal kun je ofwel meteen richting het revalidatie- en MS-centrum ofwel richting het chirurgisch dagcentrum, waarbij je telkens in het centrum van die gebouwen uitkomt. De interne logistiek is bovendien gescheiden van het patiëntenverkeer op niveau minus 1.”

Slimmigheden

Typisch aan het revalidatie- en MS-centrum zijn de twee grote binnentuinen. “Op deze manier kunnen patiënten in een veilige omgeving toch van de buitenlucht genieten”, legt Van Gorp uit. “Het zorgt er bovendien voor dat er vanuit de verpleegpost optimaal zicht is op de gangen. Handig voor in de nachtdiensten, omdat de verlichting wordt gestuurd op basis van aanwezigheid. Het gebouw is verder voor revalidanten met weinig hindernissen te bereiken. Ze hoeven bijvoorbeeld geen gebruik te maken van liften. Ambulante patiënten die van buiten komen, hebben via een aparte ingang rechtstreeks toegang de grote revalidatiezaal. De revalidatiezaal is verder voorzien van sheddaken, gepositioneerd aan de noordzijde. Daarmee komt er veel daglicht binnen, maar blijft de opwarming beperkt.” Op alle fronten dus een doordacht ontwerp dat qua ruwbouw op een redelijk traditionele wijze wordt uitgevoerd. “Wij geloven dat een betonstructuur met een gevelsteen een toekomstbestendige keuze is. Het biedt een hele lange levensduur. Daarbij moet wel gezegd dat we kiezen voor grote overspanningen, zodat we qua inrichting en invulling redelijk flexibel zijn op de lange termijn.” 

Met de bouw van het revalidatie- en MS-centrum en het nieuwe chirurgisch dagcentrum groeit het Noorderhart met 23.000 m2 naar 57.000 m2. “We zijn van mening dat we met deze uitbreiding en samenvoeging de zorginfrastructuur in Noord-Limburg aanzienlijk versterken.” 

Fakten und Zahlen

Kunde und Gesundheitsdienstleister:
Noorderhart VZW

Architekt:
M4 architecten en ingenieurs uit Wetteren

Ingenieur stabiliteit:
Studiebureau De Klerck engineering uit Brugge

Auftragnehmer:
TM Vanderstraeten-Houben

Berater für Installationen:
Studiebureau De Klerck engineering uit Brugge

Gesamtfläche des Gebäudes:
23.000 m²

Bauzeit:

· Selectie architecten: 2020 

· Start nieuwbouw: november 2023

· Oplevering gesloten ruwbouw: juli 2025

· Voorziene ingebruikname: januari 2027

Kapazität: 

· totaal: 120 bedden voor revalidatie en MS 

· 4 operatiezalen met verblijf dagchirurgie

· diverse dagbehandelingsdiensten 

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?