Het Jules Bordet Instituut bundelt screening, klinische zorg, onderzoek en onderwijs in één gloednieuw gebouw, gelegen in Anderlecht, België. Het openbare universitaire ziekenhuis is een referentiecentrum in Europa in de strijd tegen kanker. Meer dan in enig ander ziekenhuis werd aandacht besteed aan hygiëne, met name voor de waterinstallaties. DELABIE heeft producten en oplossingen geleverd die een hoge mate van veiligheid op dit gebied garanderen.
Vandaag gaan we het gesprek aan met Frédéric Coteur, directeur infrastructuur van het instituut en projectleider voor deze nieuwe locatie. “Onze huidige gebouwen zijn totaal ongeschikt”, erkent Coteur. “Dit nieuwe gebouw zal ons in staat stellen om onze ambities op het gebied van onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg verder te ontwikkelen, met alle nieuwe technologieën die nu beschikbaar zijn om de best mogelijke zorg te kunnen bieden.”
Het nieuwe Jules Bordet Instituut is een parallellepipedum van 9 verdiepingen en 80.000 m², gestructureerd rond een centrale as die alle verticale circulatiesystemen bedient. Coteur: “De zorg voor de patiënten bij Bordet is veelomvattend en multidisciplinair. De vorm en de indeling van dit gebouw weerspiegelen onze wens om op een geïntegreerde manier te werken en niet met een versnippering van gespecialiseerde diensten. Bij de bouw van een ziekenhuis staat de patiënt natuurlijk op de eerste plaats, maar het welzijn van deze patiënt hangt samen met het feit dat de teams een goed instrument hebben en er met plezier werken.” De indeling van het gebouw zal de zorgpaden van patiënten en verplegend personeel optimaliseren. Ook de strakke architectuur van het gebouw en de gebruikte materialen dragen bij tot de kalme en vredige sfeer van het gebouw.
Het nieuwe gebouw moet uiteraard voldoen aan alle criteria en kwaliteitsnormen, met name op het gebied van de veiligheid en gezondheid van patiënten. “Dit is hier bijzonder belangrijk”, zegt Coteur, “aangezien wij een speciale hematologie-activiteit hebben waarbij patiënten hematopoietische celtransplantaties krijgen, een behandeling die hun immuunafweer verzwakt. Natuurlijk hebben we specifieke ruimten met positieve luchtdruk, gecontroleerde luchtdeeltjes, geclassificeerde ruimten, ISO 5-ruimten. Maar één element wordt vaak minder gecontroleerd: de hydraulische netwerken. Legionellose wordt genoemd, maar het is niet het enige gevaar. Deze netwerken zijn elementen die in het gebouw zijn geïntegreerd: ingrijpen in geval van een probleem is zeer complex en de actiemiddelen zijn beperkt en moeilijk uitvoerbaar.”
De veronderstelling dat een ziekenhuis een beetje op een hotel lijkt en dat de sanitaire uitrusting die er geïnstalleerd kan worden vergelijkbaar is, is onwaar. Gelukkig zijn meer en meer professionals in de zorgsector zich hiervan bewust. De gekozen producten van DELABIE voldoen aan alle eisen van de klant, de architecten en het studiebureau op het gebied van hygiëne, veiligheid en onderhoudsgemak van de kranen, de accessoires en het spoelsysteem van de toiletten. “Specifieke aandacht voor de sanitaire installatie is vanaf de ontwerpfase van het gebouw van het grootste belang”, aldus de directeur infrastructuur. “De regelmatige uitwisseling van kennis en knowhow tussen DELABIE en het Jules Bordet Instituut heeft ervoor gezorgd dat we de nodige aandacht hebben besteed aan bepaalde punten die niet onmiddellijk voor de hand liggen voor een ziekenhuisoperator, maar die DELABIE op de voorgrond plaatst.”
Het is ook belangrijk de installateur niet te vergeten, die gerustgesteld is te kunnen werken met een bedrijf dat actief is op de Benelux-markt. Het is voor DELABIE een erezaak om tijdens het hele bouwproject aanwezig te zijn om technische ondersteuning te bieden bij de installatie van de producten, maar ook na de oplevering van het gebouw om de garantie te waarborgen.
DELABIE biedt een brede waaier van producten en oplossingen die perfect zijn aangepast aan de behoeften van de verschillende afdelingen binnen het instituut: openbare toiletten voor bezoekers, badkamers voor patiënten, hygiëneposten voor verplegend personeel of operatiezalen. In elke afdeling van het Jules Bordet Instituut bestonden er specifieke vereisten waarop DELABIE een passend antwoord kon geven. Zo werd voor de douches gekozen voor thermostatische mengkranen met anti-verbrandingsisolatie en dubbele temperatuurbegrenzing om de veiligheid van patiënten te garanderen. Voor de wastafel werd geopteerd voor een mengkraan zonder uitloop. Het unieke ontwerp van deze mengkraan vermindert de hoeveelheid water in het lichaam tot 85%, waardoor bacteriegroei wordt beperkt.
In Anderlecht werd ten slotte ook gekozen voor een toiletsysteem met directe spoeling. Toiletsystemen met reservoir zijn namelijk ongeschikt voor intensief gebruik en zijn een terugkerende bron van problemen in zorginstellingen. Reservoirs zijn gevoelig voor kalkaanslag, werken de verspreiding van bacteriën in de hand en vormen een permanent risico op lekken. Dankzij het ontbreken van een reservoir voorkomt het toiletsysteem met directe spoeling stilstaand water en kalkaanslag of vuilophoping in de sanitaire Installatie. Dit systeem is daarom hygiënischer dan een toilet met reservoir, gaat bacterievorming tegen en verzekert een totaal comfort voor de gebruiker dankzij zijn bijzonder efficiënte spoeling. De vele voordelen van dit toiletsysteem met directe spoeling maken het product snel economischer.
Nehmen Sie rechtmäßigen Kontakt auf mit Delabie.
Kontakt zu opnemen