Plattform für Bau und Entwicklung im Gesundheitswesen in Flandern und den Niederlanden
Onderzoeken LIAG leiden tot nieuwe inzichten voor inrichting lab en IC
Bezoek op de IC.

LIAG-Studien führen zu neuen Erkenntnissen für die Gestaltung von Labor und Intensivstation

De huisvesting van IC’s en die van laboratoria vertonen tal van overeenkomsten en bieden ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit onderzoeken van LIAG architecten en bouwadviseurs in Den Haag. Het full circle architectenbureau met een eigen bouwadviesafdeling richt zich op ‘het geluk’ van gebruikers en patiënten in leefbare en gezonde gebouwen. Het kan vaak compacter, praktischer, efficiënter en veiliger in ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Met meer aandacht voor gezondheid en duurzaamheid. In beide soorten ruimten uit zich dat in een kleinere CO2-footprint.

Carina Nørregaard en Thomas Bögl van LIAG gaan dieper in op de uitkomsten van de onderzoeken. “Hoe zouden een IC en een laboratorium er in de toekomst uit kunnen zien?” Met die vraag opent Nørregaard het gesprek. De eerste uitkomst gaat al snel over tafel: “Stel de onderzoeker en de patiënt centraal. Het welbevinden van de mens leidt tot meer rendement op de werkplek in het lab en een beter genezingsproces op de IC.” 

Onderzoeker centraal

Het onderzoek naar de laboratoria vond plaats in nauwe samenwerking met AT Osborne. Centraal stond het Researcher Centered Laboratory concept, gericht op een optimale ondersteuning van de laboratoriummedewerker en het proces. Om te komen tot bruikbare uitkomsten, gingen Nørregaard en Bögl te rade bij verschillende universiteiten en spraken zij met promovendi over het laboratorium van de toekomst. “De fysieke omgeving is steeds gericht op de momenten dat de onderzoeker in het lab werkt. Daaruit rolde het idee van een gepersonaliseerde plug-and-play container. Die wordt geplaatst op momenten dat deze nodig is, wanneer het lab is gereserveerd. Zie het als een meubelstuk dat wordt ingeplugd. Op andere momenten gaat de container in opslag. Vanzelfsprekend is dat niet alleen efficiënt, maar leidt het ook tot kostenbesparing. Denk aan meer output op de werkvloer, dus een hogere efficiency. Er kan immers gewerkt worden met meerdere containers op afroep. Ook kostenbesparing op het gebied van energie is een doorslaggevend aspect.” 

LIAG IC organisatie zichtlijnen
Een beeld van de organisatie en de zichtlijnen op de IC.

IC-box

De onderzoeken van LIAG naar de labs en IC’s komen volgens Nørregaard en Bögl voort uit de opgave om de wereld anders in te richten. “Wij moeten ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen leven in deze wereld.” Het onderzoek naar de zogenoemde IC-box, uitgevoerd samen met atelier PRO, richtte zich op alle gebruikersgroepen: van patiënten en bezoekers tot medewerkers. Uit interviews met IC-medewerkers van meerdere ziekenhuizen bleek al snel dat een goed functionerende IC-box onlosmakelijk is verbonden met de organisatie van de afdeling en de werkwijze in het ziekenhuis. Nørregaard: “Het vraagt uiteraard om een optimale inrichting van de IC-kamer. Een goed ontwerp kan zorgen voor minder stress, pijn, angst en delirium.” 

Warm en persoonlijk

Voor de patiënten moet de omgeving voor behandeling en herstel veilig zijn, met hygiëne en een snelle paraatheid van het personeel als speerpunten. Wanneer bezoekers zich prettig voelen en de patiënt kunnen steunen, zorgt dat voor wederzijds welbevinden. “Warm, persoonlijk”, zo geeft Bögl een indicatie waaraan de inrichting van een IC zou moeten voldoen. “Snel geholpen worden, optimaal contact met personeel en duidelijke zichtlijnen bij de balie en in de IC-kamer waarbij de apparatuur geen belemmering mag zijn.” Volgens Nørregaard speelt Healing Environment hierbij een belangrijke rol en dat uit zich ook in meer toewijding, gezondheid en welzijn van de medewerkers. 

006
Carina Nørregaard. (Beeld: www.rockinpictures.com)

Modular

Vanzelfsprekend heeft LIAG ook modellen uitgewerkt waarop geanticipeerd kan worden. “Een basismodel met vier IC-boxen. Een modulaire opzet zodat ieder onderdeel van de vier boxen ook gescheiden kan worden ingezet. Denk aan isolatie bij infecties of tijdens een pandemie zoals COVID-19. “Compact en overzichtelijk door de korte zicht- en looplijnen en ruimten voor patiënten en familie, maar ook comfort voor artsen en andere medewerkers”, legt Nørregaard uit. “Een ontwerp dat de kans op fouten van het personeel verkleint en leidt tot betere zorgresultaten. Immers, elke seconde telt op een IC.” 

012
Thomas Bögl. (Beeld: www.rockinpictures.com)

Het nieuwe denken

Bögl vult aan dat aspecten als daglicht, dag- en nachtritme, uitzicht op groen, een goede akoestiek en een prikkelarme omgeving geïntegreerd zijn in het ‘nieuwe denken’ in en rond de IC. Al deze aspecten vormen de optimale condities voor het herstel van de patiënt en het welzijn van het personeel. Daartoe behoort volgens Bögl ook de flexibele videowand: een wand waarop gepersonaliseerde beelden, van landschappen tot familiekiekjes, geprojecteerd worden. Ook dat soort voorzieningen kunnen bijdragen aan het welbevinden en het genezingsproces. 

LIAG, architecten van geluk, is op meerdere gebieden onderscheidend. Het bureau richt zich op maatschappelijk vastgoed zoals sport, onderwijs en zorg. Het welzijn van de gebruikers en een beter milieu staan daarbij steeds centraal.

Het onderzoek naar het Laboratorium van Morgen voerde LIAG uit in samenwerking met AT Osborne.

Het onderzoek naar de ideale IC-box deed LIAG in samenwerking met atelier PRO als onderdeel van een aanbestedingstraject.    

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?