Plattform für Bau und Entwicklung im Gesundheitswesen in Flandern und den Niederlanden
‘De stand van de medische techniek vraagt om een andere OK-inrichting’
Eén van de nieuwe operatiekamers van het Van Weel Bethesda-ziekenhuis. (Beeld: Floris Scheplitz)

‘De stand van de medische techniek vraagt om een andere OK-inrichting’

State-of-the-art operatiekamers

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland heropende in december drie operatiekamers na een ingrijpende verbouwing. Hiermee is het ziekenhuis weer klaar voor de toekomst.

Het regionale ziekenhuis voor inwoners van Goeree-Overflakkee, westelijk Voorne-Putten en Schouwen-Duivenland is onderdeel van zorgorganisatie CuraMare. Bas den Hartog is manager vastgoed bij CuraMare en financieel eindverantwoordelijk voor alles wat bouw en techniek aangaat binnen de organisatie. Daarnaast was hij lid van de stuurgroep van dit project. “Er moet gekeken worden naar wat nodig is en wat het budget is. De stuurgroep houdt vervolgens in de gaten hoe het project verloopt. Bij dit project is het heel goed gegaan. Het is binnen budget uitgevoerd en dat is in deze tijd wel heel bijzonder.”

5I7A1360
De nieuwe operatiekamers zijn voorzien van de nieuwste technieken. (Beeld: Floris Scheplitz)

De oude operatiekamers stamden uit 1999. In 2011 werd een vierde OK geopend, maar inmiddels waren de drie oudste toe aan renovatie. Den Hartog: “De huidige stand van de medische techniek vraagt om een andere inrichting van de operatiekamers. Als je dan toch gaat renoveren, wil je dat zo state-of-the-art mogelijk doen, zodat je aan alle eisen van nu en morgen voldoet.”

Uitstel door corona

De eerste plannen voor de renovatie waren er al in 2019. Project­leider Ludovic Bovée: “We namen toen een adviesbureau in de arm om de wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. In meerdere sessies gedurende een jaar, kwamen we zo tot een plan. We wilden starten in de zomer van 2020, maar door corona werden de plannen een jaar uitgesteld.” Den Hartog vult aan: “We hebben in 2020 de OK’s tijdelijk ingezet voor het beademen van patiënten. Door corona ontstond er bovenden financiële onzekerheid. Gelukkig konden we de betrokken partijen om tafel houden, ook al stelden we het een jaar uit.” Er werd een aanbestedingstraject gestart voor de vaste medische inrichting, zoals pendels en beeldmonitoring. De bouwkundige en technische engineering verzorgde CuraMare in bouwteamverband met partijen met wie al langer wordt samengewerkt.

OK in aanbouw 0001
De operatiekamer in aanbouw.

Uiteraard konden niet alle drie de OK’s tegelijk voor langere tijd gesloten zijn. Daarom werd ervoor gekozen om eerst één OK aan te pakken in de zomerreductie van 2021 en de andere twee in de zomerreductie van 2022. Bovée: “Eigenlijk wilden we in de eerste fase twee OK’s tegelijk doen, maar we verwachtten toen een grote golf aan inhaalzorg, dus pasten we de planning aan. Zo konden we alle geplande operaties uitvoeren.”

Planning en afstemming

Een ingrijpende verbouwing in een ziekenhuis dat in bedrijf is, vergt de nodige planning en afstemming. Den Hartog: “Onze OK’s zijn doorgaans voor 90% volgeboekt, dus het werk vond plaats terwijl er in de andere OK’s werd geopereerd. Dat maakt het wel bijzonder. Het eiste ook veel discipline van de bouwers, die hun manier van werken moesten aanpassen.” Zo werden materialen zo veel mogelijk door de ramen naar binnen gebracht, waren er tijden waarop niet geboord mocht worden en moesten de bouwers die door het OK-complex liepen, beschermende kleding aan om de hygiëne voor de patiënten te waarborgen. Ook werden de OK’s die nog in gebruik waren zo veel mogelijk gescheiden van de bouwplaats, met schotten, deuren en sluizen. Daar kwam nog bij dat iedereen 1,5 meter afstand moest houden vanwege de coronamaatregelen.

OK tijdens renovatie 0001
Tijdens de renovatie.

Laatste technologie

De nieuwe operatiekamers zijn groter dan de oude en voorzien van de laatste technologie. Alle vloeren en wanden zijn vervangen. Doordat er pendels aan het plafond zijn bevestigd voor monitoren en het aansluiten van apparatuur, staat of ligt er bijna niets op de grond. Dit geeft het medisch personeel meer bewegingsruimte. Ook zijn de pendels in elke positie te verstellen voor beter zicht op het operatiegebied.

Beelden bij kijkoperaties kunnen ook in 3D en er hangt één groot scherm waarop alle belangrijke informatie over de patiënt wordt getoond. Een innovatief luchtbehandelingssysteem blaast gefilterde lucht de OK in. Met een technisch bedieningspaneel kan het operatieteam alles op de operatiekamer bedienen; van de kleur van de verlichting en de temperatuur tot de operatietafel. Bovée: “Bij één operatiekamer was ruimte voor een extra opdekruimte. Hier kunnen de instrumenten voor de volgende operatie worden klaargelegd. Deze ruimte moet voldoen aan dezelfde eisen als de OK zelf en is dus een flinke kostenpost, maar het levert ook veel winst op omdat er tussen de operaties geen verloren tijd meer is.”

Bij dit project vielen de leveringsproblemen mee. Alleen de pendels voor OK2 kwamen niet op tijd. Dit werd opgelost door de voorzieningen in de wand aan te brengen en later alsnog de pendels te installeren. Bovée: “Dit heeft gelukkig geen problemen opgeleverd. We hebben zes weken geopereerd zonder pendels. In OK1 kwamen we er al vrij snel achter dat de positie van de pendels niet de goede keuze was, daarom hebben we die bij de overige OK’s aangepast. Ook in OK1 gaan we dit nog doen.”   

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?