Na een grondige renovatie heeft ZNA Middelheim, een onderdeel van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, een nieuwe operatievleugel in gebruik genomen. Die vleugel omvat drie operatiezalen en een hybride operatiezaal.
De nieuwe operatiezalen zijn veel ruimer dan de vroegere lokalen en werken volledig digitaal. Om het gebruik van zware toestellen en robots mogelijk te maken, werd heel de bestaande vloeropbouw uitgebroken en vervangen. Hiervoor investeerde ZNA 13 miljoen euro. De nieuwe operatiezalen worden gebruikt gynaecologische ingrepen, de behandeling van neus-, keel- en oorkwalen, vaatheelkunde, plastische heelkunde, algemene heelkunde en urologie. ZNA Middelheim, vlakbij het gelijknamige park, is het grootste algemeen ziekenhuis van Antwerpen. Het voert jaarlijks ongeveer 23.000 ingrepen uit.
“Deze renovatie betekende veel meer dan een likje verf aanbrengen en enkele nieuwe toestellen plaatsen”, vertelt directeur patiëntenzorg Loesje Crauwels. “Zo was het nodig om 650 m² aan bestaande vloerplaten te vervangen door vloeren die het gewicht van de recentere, veel performantere toestellen kunnen dragen. Met de ingebruikname van de vier operatiezalen staan we halverwege de renovatie van het hele operatiecomplex. Eerder hadden we de ontwaakruimte al volledig vernieuwd. In de twee volgende fasen trekken we nog eens acht compleet nieuwe operatiezalen op. De bouwwerken en de uitrusting zullen in totaal een investering van 45 miljoen euro vergen.”
De grootste nieuwe operatiezalen hebben een omvang van 72 m², bijna het dubbele van hun voorgangers. Een ervan wordt specifiek gebruikt voor overbruggingen en andere zware ingrepen aan het hart, waarbij de borstkas wordt geopend. De extra ruimte biedt anesthesisten en verpleegkundigen meer ruimte om hun apparatuur op te stellen, zoals de hart-longmachine. De tweede grote operatiezaal is een zaal met de mogelijkheid tot heel nauwkeurige medische beeldvorming tijdens ingrepen. De chirurg kan er ‘in de patiënt kijken.’ Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens een ingreep aan de bloedvaten en de plaatsing van een stent. Maar er kunnen net zo goed klassieke ingrepen worden uitgevoerd. Daarom heet deze zaal ‘hybride’. De twee kleinere operatiezalen hebben elk een omvang van 48 m². Daarin vinden ingrepen plaats voor diverse disciplines.
In de nieuwe operatiezalen hangen alle toestellen met gemotoriseerde pendels aan het plafond. Zo kunnen de verpleegkundigen de toestellen makkelijker verplaatsen, wat comfortabeler is voor hun rug. Door de plaatsing aan het plafond is er ook geen risico meer tot struikelen over kabels op de grond. En voor de poetsploegen is het veel gemakkelijker om na een ingreep de vloer te reinigen. De routes voor patiënten en logistiek zijn gescheiden. “Zo ziet de patiënt pas alle toestellen en materialen wanneer hij in de operatiezaal komt. Dat geeft meer rust”, licht bedrijfsleider chirurgie Sofie Dierckxsens toe.
Vanuit alle operatiezalen kunnen beelden live gestreamd worden naar andere zalen, auditoria en eender welke computer. Dit gebeurt via een glasvezelkabel, wat snelle beelden van uitstekende kwaliteit oplevert. “Zo kunnen studenten, artsen en verpleegkundigen een ingreep beter volgen en sneller leren”, aldus projectingenieur Ruben Du Pré.
De volgende vleugel met vier vernieuwde operatiezalen zal klaar zijn in het voorjaar van 2026, de laatste vier operatiezalen worden gerealiseerd tegen 2028. Wanneer al deze werken achter de rug zijn, zal ZNA Middelheim vijftien operatiezalen tellen, twaalf grote op de negende verdieping en drie voor dagchirurgie op de zesde verdieping. “Zonder nieuwe ruwbouwwerken en zonder dat andere functies plaats moeten inleveren”, onderstreept ZNA-woordvoerder Tom Van de Vreken. “We konden de operatiezalen ruimer maken door één en ander efficiënter te organiseren. Zo was er vroeger aan elke operatiezaal een afzonderlijke berging gekoppeld. In het nieuwe concept is er één gezamenlijke berging per twee zalen.”
Kunde:
ZNA, Antwerpen
Hauptauftragnehmer:
tijdelijke vereniging
Wycor-CIT Blaton, Wetteren-Schaarbeek
Hermetische schuifdeuren:
Dormakaba, Brugge