In het nieuwe OK-complex van het Amphia zijn 16 operatiekamers en 3 HCK’s door systeemintegrator INTER uit Duiven volledig digitaal ingericht op gebied van beeld- en videomanagement. De nieuwe operatiekamers zullen binnenkort in gebruik genomen worden. De beeldopname- en routering tijdens operaties verloopt via video over IP-technologie. Dit zorgt voor een zeer snelle beeldoverdracht.
Drs. Fabian Otten – ad interim projectleider beeldroutering OK Amphia: “In de oude situatie werken we veel met losse videotorens met eigen schermen waarop de operateur kijkt; in de nieuwe situatie zullen veel bronnen vast op de pendel geplaatst worden en worden aangesloten op het beeldrouteringsysteem. Elke OK beschikt straks gemiddeld over drie pendelmonitoren van 27 inch. Met digitale beeldroutering heeft de chirurg vanuit elke hoek of positie rondom de operatietafel goed zicht op de operatiebeelden. De arts kan zo vanuit een natuurlijkere houding opereren. Dat is zeker bij langere operaties waar precisie vereist is noodzakelijk. De medisch specialist kan zich volledig op de operatie concentreren.”
Naast de beeldrouteringsfunctionaliteit voorziet het systeem ook in de tijdelijke, centrale opslag van procedureopnames bij kijkoperaties. Voorheen gebeurde dit op DVD, gekoppeld aan de videobron; in de nieuwe situatie worden de opnames beveiligd en centraal opgeslagen via het beeldrouteringsysteem, dat gekoppeld is aan het EPD en de centrale beeldenbank (PACS). Operateurs kunnen dan ook via hun eigen werkplek op een later tijdstip beelden terugkijken. Otten legt uit hoe het nieuwe beeldroutering- en videomanagementsysteem het werkproces van het OK-team zal ondersteunen: “Het nieuwe werkproces is geheel geïntegreerd met de bestaande werkwijze in de OK. Patiënten die geopereerd worden en worden toegewezen aan een OK, komen automatisch via een order op een werklijst in het beeldrouteringsysteem. Dat zorgt ervoor dat procedureopnames altijd bij de juiste patiënt opgenomen worden. Op elke OK is een lampcamera aanwezig die is aangesloten op het beeldrouteringsyteem; dat maakt meekijken met de operateur op de OK een stuk makkelijker. Deze kan ook worden gebruikt voor foto en video-opnames. Daarnaast zijn de operateur- en omloop-pc aangesloten en dat betekent dat EPD-informatie of beelden vanuit de beeldenbank ook gerouteerd en getoond kunnen worden op de aanwezige pendelmonitoren. Heel handig als de specialist extra beeldmateriaal wil raadplegen tijdens de operatie.”
Apparatuur zoals videotorens, anesthesietoestellen, microscopen, röntgenapparatuur en zelfs de Da Vinci Robot zijn voorbereid om aangesloten te worden op het beeldrouteringsysteem. Elke bron kan worden gerouteerd naar één of meerdere beeldschermen op de OK. Daarnaast worden een drietal operatiekamers uitgerust met 3D monitoren. “Artsen kunnen, bijvoorbeeld in het kader van supervisie vanaf de poli-werkplek meekijken met een geselecteerd beeld van een OK, mits de OK hiervoor autorisatie via pincode heeft verleend. Zij hoeven hierdoor niet meer in alle gevallen naar de OK toe. Dit scheelt weer tijd, want ze hoeven dus ook niet om te kleden om het OK-complex te betreden. Kortom, het nieuwe beeldrouteringsysteem van INTER zorgt ervoor dat de juiste beeldinformatie en beeldbron altijd op de juiste plek op het juiste moment kan worden getoond”, aldus Otten. “De nieuwe operatiekamers worden per eind november 2019 in gebruik genomen. Het nieuwe beeld- en videomanagementsysteem ziet er veelbelovend uit. De eerste terugkoppeling vanuit trainingen van de eindgebruikers, waaronder de operateurs en operatieassistenten, is zeer positief.”