Gortemaker Algra Feenstra bestaat dit jaar 100 jaar. We willen met een Digital Museum een overzicht tonen van een selectie van onze projecten van de afgelopen honderd jaar.
Toen het bureau 100 jaar geleden startte is dit letterlijk met een ontdekkingsreis begonnen. Met de Prix de Rome op zak ging de jonge architect Hendriks op zoek naar wat architectuur is en wat het voor hem kon betekenen. Als het aan onze oprichter van ons bureau J.P.L. Hendriks (1895 – 1975) had gelegen, had het bureau nooit de honderd jaar gehaald. Hij was een dromerige, creatieve jongeman met een passie voor architectuur en met een hartgrondige hekel aan zakendoen. Nu honderd jaar later zijn wij nog steeds op ontdekkingsreis.
De jonge Jan Hendriks startte in 1920 met de verbouwing van Grand Café Delmee aan de Kruiskade in Rotterdam het architectenbureau. De opdrachten namen pas goed toe in de wederopbouwperiode. Uit deze tijd stammen diverse bekende Rotterdamse projecten als het woningbouwcomplex Tunnelzicht en bioscoopgebouw Thalia aan de Kruiskade.
In 2005 werd Architectengroep Duintjer in Amsterdam overgenomen en werden beide bureaus samengevoegd en verhuisden naar Rotterdam, waar het gerenoveerde Las Palmas gebouw op de Kop van Zuid de standplaats werd. In 1992 werd Roelof Gortemaker partner en in 2003 Maurits Algra. In 2018 werd Femke Feenstra de voorlopig laatste nieuwe partner in de 100-jarige geschiedenis van het bureau. De laatste jaren werkt het bureau aan een heel breed scala aan nationale en internationale opdrachten.
Nu honderd jaar later kijken we met trots terug op deze honderd jaar en de projecten van alle tien architecten die hun naam aan dit bureau hebben gegeven. En kijken we uit naar de toekomst! Gortemaker Algra Feenstra is gegroeid tot een internationaal bureau met een sterke visie: Onze architectuur gaat over mensen. Het resultaat van deze visie is uitgesproken mensgerichte gebouwen. We ontwerpen aan betekenisvolle plekken die aandacht hebben voor haar bezoekers. Onze gebouwen zijn bij voorkeur een eenvoudig antwoord op een complexe vraag en geven vorm aan het effect dat het gebouw zal hebben op haar bezoekers, gebruikers en bewoners. We zijn een tikkie eigenwijs en voor ons moet een ontwerp verder gaan dan verwacht, verder dan je je bij het initiatief had kunnen voorstellen.
Wat de toekomst precies gaat brengen is niet te voorspellen. Hoe ons bureau er over honderd jaar uitziet en hoe de partners van dat moment dan terugkijken naar tweehonderd jaar geschiedenis weten wij ook niet, hopelijk net zo trots als wij nu. Wat we wel weten is dat we de komende jaren met veel enthousiasme en een vernieuwende kijk aan architectuur, ontwikkeling en onderzoek gaan werken. Een reis naar de toekomst, 100 jaar vooruit… bezoek ons Digital Museum.
G.A.F. werkte de afgelopen 100 jaar onder andere aan: