Onderzoek maakt noodzaak voor uitbreiding én verduurzaming zorgvastgoed specifiek zichtbaar
1 op de 3 nieuwe woningen moet geschikt zijn voor ouderenhuisvesting. Dit constateert CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, ’s werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, na onderzoek over de toekomst van zorgvastgoed in Nederland.
Tussen nu en 2050 zijn er 1,3 miljoen extra woningen nodig om de groeiende bevolking te huisvesten. De discussie over de woningmarkt concentreert zich vaak rond starters en gezinnen: zij moeten makkelijker een woning kunnen vinden. Maar de sleutel voor de doorstroming ligt bij senioren, want de toekomstige ouderen wonen hoofdzakelijk in koopwoningen. Als de zorgvraag van ouderen zich ontwikkelt zoals verwacht, moeten 433.000 van de nieuwe woningen voor deze groep bestemd zijn, dat komt neer op 33% van de extra woningen.
Om de langetermijnbalans tussen woningvoorraad en bevolkingssamenstelling in evenwicht te brengen, moeten in sommige regio’s – bijvoorbeeld Zuid-Limburg, Friesland of Drenthe – alleen nog maar kwalitatief goede (zorg)woningen gebouwd worden. Op andere plaatsen is het beeld totaal anders, bijvoorbeeld in de regio Haaglanden waar het aandeel dat hier naar ouderen zou moeten gaan slechts 11% is.
Een beperkende factor voor doorstroming op de huizenmarkt is de relatief beperkte kwaliteit van bestaande ouderenwoningen. Door levensloopbestendige huizen te bouwen, die aansluiten bij de (kwaliteits)behoeften van de doelgroep, wordt een verhuisketen op gang gebracht. Omdat de nieuwe generatie ouderen aanzienlijk vermogender is dan de huidige, ontstaan hier mogelijkheden. Daarnaast is er meer geclusterd wonen nodig, hier kunnen zorgorganisaties op een goede en efficiente manier 24-uurs zorg leveren.
Laura Seckel, Head of Healthcare bij CBRE Nederland: “Doordat we heel Nederland, zowel landelijk, regionaal als lokaal, met zorg- en vastgoeddata in beeld hebben gebracht, kunnen we precies laten zien wat er al aan zorgvastgoed is. Maar ook wat er nodig is qua uitbreiding en verbetering daarvan, wat de mogelijkheden zijn, op welke locatie en met welke snelheid.”
Naast het uitbreiden van het aantal (zorg)woningen in Nederland is een minstens zo urgente opgave het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving. Het verduurzamingsniveau van verpleeg- en verzorgingshuizen ligt nog ver achter op dat van sociale huurwoningen, kantoren en logistiek vastgoed. Daarbij is de verduurzamingsopgave onlangs een stuk voelbaarder geworden. Energielasten zullen gaan verdubbelen ten opzichte van 2019. De kans is groot dat veel verpleeg- en verzorgingshuizen negatieve cijfers gaan rapporteren, wat mogelijk ten koste gaat van hun kerntaak: zorg leveren. Beleggers kunnen uitkomst bieden voor zorginstellingen. Bijvoorbeeld door het bekostigen van de verduurzaming van zorgvastgoed. Of, als het gaat om de uitbreidingsopgave, door in te spelen op de groeiende markt voor ouderenwoningen in het hogere segment.
“Door te investeren in duurzaamheid dalen de energiekosten voor zorgorganisaties, creëren we gezondere omgevingen wat ten goede komt aan de gezondheid en welzijn van mensen (inclusief zorgpersoneel) en werken we aan die nodige toekomstbestendige zorgsector,” aldus Laura Seckel.
Klik door naar het rapport ‘Zorgvastgoed op cruciaal kruispunt: hoe maken we onze ouderenhuisvesting klaar voor de toekomst?’