Om op korte termijn een bijdrage te kunnen leveren aan de uitbreiding van het aantal beschikbare intensive care bedden, hebben Interflow en Gortemaker Algra Feenstra architects een concept voor tijdelijke IC-units ontwikkeld.
De tijdelijke IC-unit biedt plaats aan tien IC-bedden met alle noodzakelijke faciliterende functies. De IC-unit is in zeer korte tijd in bijvoorbeeld bestaande sport- en beurshallen, leegstaande atria of ruimten in of rondom ziekenhuizen te plaatsen. Het streven is om de IC-unit binnen drie tot vier weken geproduceerd en gebouwd te hebben. Door specifiek van coronapatiënten uit te gaan, kunnen de bedden in een zaal worden opgesteld en zijn er geen individuele kamers nodig.
Hoewel het tijdelijke ruimtes betreft, zijn dit volwaardige IC-units die voldoen aan de richtlijnen, compleet uitgevoerd met noodstroomvoorziening en medische gassen. Om te zorgen dat het virus niet buiten de IC-unit terechtkomt, staat de complete IC-unit op onderdruk. Doordat de bouwkundige elementen afkomstig zijn uit de cleanroomsector, is alles flush afgewerkt. Hierdoor zijn de IC-units goed te reinigen en bestand tegen desinfecterende middelen.
De IC-unit heeft een open opstelling met zorgposten in het midden, zodat zorgverleners een goed overzicht hebben. Door de opstelling van de bedden kunnen bij een mogelijk tekort aan beademingsapparaten meerdere patiënten op één machine worden aangesloten. Alle ondersteunende functies bevinden zich binnen de IC-unit, met zeer korte looplijnen voor het personeel als resultaat. De aan- en afvoer van goederen en afval verloopt via de buitendeuren, zodat het zorgproces niet wordt verstoord.
De volledige IC-unit wordt opgebouwd uit prefab wandelementen met standaardmaten. Dit is nodig om snel en tegen lage kosten te kunnen bouwen. Verder zijn de prefab elementen grotendeels zelfdragend en is er weinig extra constructie nodig. Voor een veilige en schone omgeving krijgt de IC-unit een eigen luchtbehandeling.
Interflow en Gortemaker Algra Feenstra architects beseffen dat zij hiermee slechts een deel van de oplossing aanbieden. Daarom zijn zij op zoek naar partijen die geïnteresseerd zijn om te participeren in dit initiatief. Zij denken hierbij vooral aan zorgaanbieders, maar ook leveranciers van medische apparatuur, zorginstellingen en overheidsinstellingen. Om het gehele plan van de grond te krijgen, zal een integrale aanpak nodig zijn waarbij een nabijgelegen ziekenhuis vanuit haar medische verantwoordelijkheid een grote rol zal spelen. Voor meer informatie hierover, neem contact op met Alex Jansen, directeur van Interflow ([email protected] of 06 51 36 19 28) of Jeroen Veth, senior architect bij Gortemaker Algra Feenstra architects ([email protected] of 06 31 62 67 07).