Cumulus Nederland is al sinds 1991 actief op het gebied van leefklimaat en de daarbij horende luchtvochtigheid. Het bedrijf heeft inmiddels drie vestigingen, waarvan de hoofdvestiging in het Nederlandse Cuijk. Bij Cumulus weten ze dat te droge lucht zowel mens als materiaal geen goed doet; virussen en bacteriën verspreiden het snelst bij een te hoge of te lage luchtvochtigheid. Om hierop meer grip te krijgen, zetten de medewerkers zich in voor een optimaal afgestemde bevochtiging voor het binnenklimaat, in onder meer ziekenhuizen en zorginstellingen.
Wil Sampers, CEO van Cumulus Nederland: “Onze focus is binnen de Benelux gericht op het turnkey opleveren van bevochtigingsprojecten. Hierbij ontzorgen we volledig; van zuiver drinkwater tot schone, goede lucht. We leveren, installeren én zorgen ervoor dat alles blijft werken. Tot onze klantenkring behoren naast zorginstellingen en ziekenhuizen bijvoorbeeld ook koelcellen en drukkerijen en, aanpalend aan de zorgsector, cleanrooms en laboratoria.”
Cumulus Nederland houdt zich daarnaast ook bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Zo ontwikkelt én bouwt ze zelf de hogedruk technologie en het waterbehandelingssysteem. Zodoende is ze dé marktleider van Nederlandse bodem voor maatwerk luchtbevochtiging.
Het creëren van de juiste luchtvochtigheid kan op verschillende manieren. Sampers: “Als de lucht te droog is, willen we daar vocht aan toevoegen, door middel van damp. En daar is energie voor nodig. Het behoeft geen uitleg dat we dat graag op een zo efficiënt en duurzaam mogelijke manier doen. Cumulus zet waar mogelijk in op adiabatische bevochtiging, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van de al aanwezige energie. We kunnen bijvoorbeeld de warmte die productiemachines afgeven gebruiken om waterdamp te creëren.”
“Uiteraard is het ook zaak om de hygiëne niet uit het oog te verliezen”, gaat Sampers verder. “Koud water vernevelen kost minder energie en is duurzamer, maar vergroot wel de kans op legionella. Omdat onze markt zich blijft ontwikkelen, kunnen we gelukkig zeggen dat adiabatische bevochtiging inmiddels ook veilig is. Zo gebruiken we omgekeerde osmose om bacteriën en kalk te filteren, een UV-filter voor extra desinfectie en goed gekozen materialen, zodat er geen biofilm kan optreden. Door dagelijks te spoelen, krijgt legionella geen kans.”
Uit onderzoek is gebleken dat mensen het beste functioneren bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Er is dan minder virusoverdracht en schimmels en bacteriën hebben een kleinere kans om zich te ontwikkelen. Ook heb je dan minder last van een droge keel of droge huid. Het speelt zelfs een rol bij de genezing, doordat bijvoorbeeld wonden minder snel uitdrogen. Maar niet alleen de patiënt zelf heeft baat bij de juiste luchtvochtigheid. Sampers: “Artsen doen bijvoorbeeld ook veel beeldschermwerk. De juiste luchtvochtigheid van de ruimte helpt uitdroging van hun ogen te voorkomen.”
De rol van het leefklimaat wordt vaak onderschat. Toch is het volgens Sampers juist dát wat voor iedereen het verschil maakt. “Mensen zijn zelf helaas niet uitgerust met een RV-sensor, maar we hebben er wel baat bij als de luchtvochtigheid juist is of, omgekeerd, krijgen last als die niet goed is. Wij onderscheiden ons in het feit dat we naast fabrikant ook turnkey specialist zijn, waardoor we heel goed in staat zijn om maatwerk oplossingen op basis van iedere technologie te leveren, of het nu stoom, lagedruk of hogedruk is. Van administratie- en ontvangstruimte tot vergader- en operatiekamer: alles is erop gericht om het degene die er verblijft zo aangenaam mogelijk te maken.”