Platform on construction and development in healthcare in Flanders and the Netherlands
E-techniek voor probleemloos opereren
Sturingskasten staan op de verdieping boven de OK’s.

E-techniek voor probleemloos opereren

Complex werk vraagt om intensief samenwerken

Als ervaren installateur van ziekenhuizen weet ULC de voordelen van werken in een bouwteam. “Dat heeft absoluut mijn voorkeur”, aldus Marten Mewe, Projectmanager E-installaties voor de zes nieuwe OK’s van OLVG Oost. “Tijdens de DO-fase zaten wij al met adviseur RoyalHaskoningDHV aan tafel. Vervolgens hebben wij het ontwerp verder uitgeëngineerd naar TO en UO. Zo kom je in overleg tot de beste oplossingen met de laagste faalkosten.”

ULC was verantwoordelijk voor alle elektra, inclusief alle bekabeling naar de medische apparatuur, de data-infrastructuur met glasvezel, de inrichting van een nieuwe SER (Satellite Equipment Room), het intercomsysteem, de hypermoderne DALI-verlichting, de sturingskasten en trafo-verdeelkasten en alle toegangstechniek. Tevens is op de technieklaag (2e verdieping) een flinke UPS noodstroomvoorziening geïnstalleerd. 

Complex

“Alle glasvezel en andere bekabeling van de Bendelpanelen, computers en monitoren zijn voor elke OK aangesloten op een eigen patchkast, die in de wand van elke OK is weggewerkt. Deze zijn ieder weer via glasvezel verbonden met een geheel nieuwe SER-ruimte”, aldus Mewe. “Een complex werkje waar we al heel wat ervaring mee hebben. De Bender OK-tableaus zijn in opdracht van ULC geleverd en door ULC afgemonteerd, de pendels van Dräger en alle beeldschermen van M-pluz* zijn directieleveringen, wij verzorgen de montage en aansluiting. Zo werken we ook nauw samen met Kropman voor het aansluiten van de klimaatinstallaties.” 

UPS

Voor de noodstroomvoorziening is een UPS neergezet. Mewe: “Het ziekenhuis heeft meerdere noodstroomaggregaten op diesel. Tussen het uitvallen van de netspanning en het opstarten van een noodstroomaggregaat zit zo’n 10 a 20 seconden. De UPS overbrugt niet alleen deze tijd, maar is zo gemaakt dat er nog een uur noodstroom beschikbaar is. Genoeg tijd om een operatie fatsoenlijk af te breken ingeval de noodstroomaggregaat het echt laat afweten. Het gaat om gesloten loodaccu’s met een totaal elektrisch vermogen van 200 kVA. Verdeeld over drie kasten wegen deze accu’s bij elkaar 8.800 kg. Daar moest dus een aparte staalconstructie aan te pas komen. Als je maar vroeg genoeg aan tafel zit, kun je zo’n voorziening zonder problemen realiseren.”   

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?