In het 25-jarig bestaan van dit blad is de sector in Nederland sterk veranderd. Naast de invoering van de basisverzekering is een nieuw bekostigingssysteem voor vastgoed ingevoerd, alsook een scheiding van wonen en zorg. De rol van verzekeraars is niet meer weg te denken, ICT is integraal onderdeel geworden van de zorgverlening, beleggers deden hun intrede en er is veel bereikt door professionals in de sector en daarbuiten. Bouwen doe je voor mensen, bij uitstek in de zorg, die betaalbaar moet blijven en steeds efficiënter wordt vormgegeven.
De titel van dit blad werd in 2014 ingekort van Bouwen aan de Gezondheidszorg naar Bouwen aan de Zorg; een van de vele voorbeelden van het dynamische en innovatieve karakter van uitgever Louwers Mediagroep. Wij bestrijken met het blad een zorgbreed spectrum, dat steeds verder uitwaaiert. Het team van dit blad houdt al 25 jaar de vinger aan de pols, met tweemaandelijkse printedities, een jaarboek en een online platform dat zich uitstrekt over diverse sociale media. Met oog voor de actualiteit en de lange termijn: de zorg blijft immers altijd bestaan, in welke vorm dan ook. De laatste jaren in het blad iets meer met onderwerpen in het kader van de zorgprocessen en iets minder met nieuwbouw, dan wel transformatie van zorgvastgoed.
De titel Bouwen aan de Zorg verwijst niet alleen naar de bouw van zorgvastgoed, de ‘stenen’. Zorgen voor mens en gezondheid gaat immers niet alleen om gebouwen: de zorg kan en moet altijd beter en efficiënter. De verblijfstijd in een ziekenhuis of woon-zorgcentrum wordt steeds korter, dat maakt begrippen als healing environment en hospitality, waarin het Engelse woord voor ziekenhuis ligt besloten, bijvoorbeeld niet minder belangrijk. Omgeving en zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en de optimalisatie van de healing environment, een begrip dat heeft postgevat in de architectuurwereld, is niet meer weg te denken in alle gelederen.
Ook het aantal externe partijen dat zich bezighoudt met de sector is sterk gestegen, door deze en andere factoren. Was de zorg 25 jaar geleden nog een relatief besloten wereld, niet in het minst vanwege de hoge wettelijke eisen, als het gaat om zaken als inkoop en dienstverlening wordt niet langer alleen gewerkt met interne mogelijkheden of specialistische partijen, maar creatief omgegaan met groeiende marktopties. Waarom moeilijk doen als meubilair voor wachtruimten of kantoren door een reguliere partij kan worden geleverd en supermarktketens dagelijks de bestellingen kunnen opnemen en bezorgen? En waarom kilometers rijden naar een bloedpriklocatie als dat bij de fysio om de hoek ook kan, of je bloeddruk zelf meten en digitaal doorgeven aan de arts?
Het comfort voor de organisatie, cliënt of patiënt is daardoor sterk gestegen de laatste kwarteeuw, en het kan nog beter en efficiënter – bijvoorbeeld met de invoering van het elektronisch patiëntendossier. Wij willen in de toekomst onze focus nog meer richten op innovaties in het kader van de zorg, en wat ervoor nodig is om die te verbeteren. Op de groeiende invloed van ICT-partijen, beleggers en verzekeraars, de oplossingen die zij kunnen bieden en de uitdagingen. Vervolgens laten we, zoals u van ons gewend bent, de specialisten aan het woord die het kunnen doorvertellen. Professionals die trots zijn op wat ze maken voor anderen: een gebouw dat lang meegaat en aanpasbaar is, een zorgconcept dat toekomst heeft, een product dat levenskwaliteit en comfort kan verbeteren – in het ziekenhuis, een woongebouw of thuis.
Zorg voor en door mensen, die vaak jarenlang met elkaar samenwerken aan de verbetering van de kwaliteit van de zorgverlening in en buiten hun regio. Ja, de zorgkosten stijgen nog steeds en wegen steeds zwaarder op het budget van burgers en instellingen, de genoemde wetswijzigingen hebben de tand des tijds tot nu toe doorstaan. De zorg heeft het zwaar qua werk- en regeldruk, alle zorgbranches hebben te maken met personeelstekort. Met name ICT moet daar verandering in brengen met zorg op afstand, waardoor monitoring gemakkelijker en door minder mensen kan worden verricht. De komende kwarteeuw wordt ongetwijfeld de kwarteeuw van de digitalisering, waardoor we nog sneller en beter kunnen verzorgen en verzorgd kunnen worden.
Preventie – gezond en bewust leven – zal ook een steeds belangrijkere rol krijgen, vanwege bovengenoemde uitdagingen en vanzelfsprekend het belang voor de levenskwaliteit en levensverwachting. Bouwen aan de Zorg is en blijft het platform – ook in Vlaanderen – dat de sector informeert, inspireert en verbindt, met actuele vakinformatie en een brede inkijk in ontwikkelingen en innovaties binnen de cure en care. Samen bouwen we aan een betere zorg voor iedereen: bereikbaar, efficiënt, betaalbaar en met meer kwaliteit en comfort voor zorgmedewerker, cliënt en patiënt. De uitdagingen zijn groot, de mogelijkheden legio. Op naar 2050, dichterbij dan wij allemaal denken.