Bouwonderneming Stout en zusterbedrijven Herkon en Lagendijk & Stout, allen onderdeel van de Van Herk Groep, timmeren steeds nadrukkelijker aan de weg met zorggerelateerde projecten. Zij doen dat zelfstandig of in een onderlinge samenwerking, maar altijd vanuit een gezamenlijke missie: Mensen voor Gebouwen. Het welzijn van de (toekomstige) bewoners en gebruikers van de gebouwen staat hierin voorop. Het bouwen en ontwikkelen gebeurt bovendien met een platte organisatie en een opendeurbeleid, met veel aandacht voor duurzame oplossingen.
Mensen voor Gebouwen is als concept tien jaar geleden geboren. “In feite is het een weerspiegeling van waar onze organisaties al voor stonden”, vertelt Jan Korevaar, Commercieel Directeur van Bouwonderneming Stout. “Elke dag werken we, samen met verschillende stakeholders, aan de realisatie van gebouwen die in de eerste plaats waarde moeten bieden aan de mensen die er gebruik van gaan maken. Door samen te werken met zusterbedrijven Herkon voor de ontwikkeling en Lagendijk & Stout voor de kleinere projecten, renovaties en het onderhoud, kunnen we gezamenlijk passende oplossingen bieden en diensten verlenen.”
Dat uit zich met name op het gebied van zorg. Korevaar: “Ons werkterrein is breed en divers, maar de zorg is wel een apart specialisme waarin we steeds actiever zijn geworden. Een belangrijke aanleiding is het veranderende zorglandschap. Langer zelfstandig wonen, de toenemende vergrijzing en in het kielzog hiervan de sterke stijging van dementie en andere chronische aandoeningen, de opkomst van gespecialiseerde klinieken en de vervaging van grenzen tussen eerste, tweede en derdelijns zorg: het zijn allemaal ontwikkelingen van de laatste twintig jaar. Dat betekent ook veel veranderingen in het zorgvastgoed, en daarop ligt onze focus.”
Een typische recente ontwikkeling is de opkomst van klinieken met anderhalflijnse zorg. Korevaar: “Wij hebben inmiddels een aantal van dergelijke projecten in portefeuille waar laagdrempelige huisartszorg en medisch specialistische zorg samenkomen. Zo hebben we recent gezondheidscentrum Zorglinie in de wijk Hoog-Dalem in Gorinchem gebouwd, compleet met apotheek, prikpost, tandartspraktijk en verloskundige dienstverlening. Met de collega’s van Lagendijk & Stout hebben we onlangs in Rhoon een bestaand pand getransformeerd tot een prachtig multifunctioneel gezondheidscentrum. Daar merk je weer dat onze platte organisatie met open deuren, ook voor onze klanten, leidt tot mooie resultaten.”
Vergrijzing brengt dementie met zich mee en leidt tot een aanzienlijke vastgoedopgave. “Dat is een grote opgave waar we al vele jaren aan werken”, aldus Korevaar. “We bouwen al lang voor deze doelgroep en dat zal zeker niet minder worden. Dat doen we niet alleen met de bedrijven uit onze groep, maar ook in samenwerking met ontwikkelaars als AIG Care & Living. We zijn goed ingevoerd en kunnen ook hier vloeiend de realisatiefase voor onze rekening nemen.”
Een ander uitvloeisel van de vergrijzing is de toenemende behoefte aan hospices. “Vorig jaar heeft Bouwonderneming Stout in Middelharnis op een fraaie locatie Hospice Calando gerealiseerd, waarmee tegemoet wordt gekomen aan de sterk groeiende opnamecapaciteit op de Zuid-Hollandse eilanden. Deze locatie kan ook, en dat is bijzonder, palliatieve zorg bieden aan bewoners met dementie en andere gedragsproblemen. In Spijkenisse heeft Lagendijk & Stout een kleinere hospice gebouwd in opdracht van Stichting de Waterlelie.”
Andere voorbeelden van recente zorggerelateerde bouwprojecten zijn een laboratorium in Ridderkerk en verschillende onderkomens voor ambulancediensten. Korevaar: “In Ridderkerk heeft Lagendijk & Stout haar visitekaartje afgegeven door in een bestaand casco een specialistisch laboratorium te bouwen voor onder meer chemische analyse, microbiologische analyse en DNA-analyse. Wij zijn nu als ontwikkelaar betrokken bij de ontwikkeling van een biobased gebouw voor de ambulancedienst in Zwijndrecht. We hebben veel ambitie om intensiever in te zetten op duurzame trajecten. Dat doen we al in de woningbouw en we willen die kennis ook meer toepassen in de zorg. Wat dat betreft passen onze woonprogramma’s met hofjeswoningen mooi onder de kop sociale duurzaamheid. Een prachtig voorbeeld is het Hof van Langerak in de Alblasserwaard. Herkon ontwikkelt hier een hofje met dertien seniorenwoningen waarbij de bewoners in een sociaal contract afspreken hoe ze gezamenlijk wonen. Dat gaat dus over onderlinge betrokkenheid, cohesie, een boodschapje voor elkaar doen en andere mantelzorg. Veel oudere mensen wonen scheef, in een veel te groot huis, vooral omdat er een gierend gebrek is aan goede alternatieven. In een klein dorp als Langerak zal de overstap gemakkelijker gaan dan in Nieuwegein, waar we ook bezig zijn. Maar ik denk dat dit een goed en belangrijk initiatief is. En ook hier bouwen we in de eerste plaats voor mensen.”