Magazines / Nr 01 2016

Nr 01 2016

Inspiratie

Het eerste nummer van het jaar staat weer vol interessante en inspirerende artikelen waarin we u een kijkje in de keuken geven bij diverse (ver)bouwprojecten. Interessant is bijvoorbeeld de nieuw- bouw van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Waar de meeste nieuwe ziekenhuizen langs invalswegen en buiten de bebouwde kom verrijzen, staat dit ziekenhuis midden in de stad. De kolossale transparante gevels en de vijf atria geven het gebouw een gevoel van ruimtelijkheid en overzichtelijkheid. Meer rust, aandacht en privacy voor de patiënt is de filosofie.

Ook het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, dat helemaal is gespecialiseerd in borstkanker, is het vermelden waard. Het ziekenhuis vierde onlangs haar eenjarige bestaan met topscores op het gebied van medische zorg en patiënttevredenheid: het ziekenhuis kreeg een 9,8, terwijl het gemiddelde cijfer een 7,6 is. Iedere ruimte is zo vormgegeven en ingericht dat de patiënt er zich maximaal comfortabel, veilig en in goede handen voelt. De wens van initiatiefnemer en chirurg Jan van Bodegom om op maat georganiseerde en volledig op de patiënt gerichte zorg te verlenen, kwam daarmee uit.

Daarnaast is er in dit nummer aandacht voor woonzorgcentra die onder handen zijn genomen, waar- onder Woonzorgcentrum De Muze in het Belgische Muizen. Een woonzorgcentrum op een ongewone locatie – bereikbaar via een inrit tussen de woonhuizen – en met een speels uiterlijk: de gevel vertoont een afwisseling van vlakken in rode baksteen met diverse kleurvariaties en reliëfstructuren.

Verderop in België hebben de bewoners van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Erps-Kwerps een nieuw gebouw gekregen met een totaal nieuwe beleving. Van een gesloten, sterk verouderde omgeving, verhuisden ze naar een parkresidentie met veel glas en daglicht, een ruimere brasserie, binnentuinen en zelfs een bibliotheek.

Maar u kunt in dit nummer ook lezen over de inspirerende open dag van Vervoort in Goirle, die in het teken stond van beleving en het brein. Onder andere klinisch neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder – bekend van het tv-programma De Wereld Draait Door – gaf een kijkje in de werking van onze ‘harde schijf’ en deed enkele testjes met de aanwezigen. Een passende woninginrichting, maar ook muziek is volgens de professor belangrijk om de hersenen te motiveren.

Interessant is bovendien het International Federation of Hospital Engineering Wereldcongres 2016, dat op 18 en 19 april 2016 in Den Haag wordt georganiseerd door de NVTG. Het programma bestaat onder andere uit een lezing van minister Edith Schippers en de uitreiking van de eerste internationale BouwAward voor innovatieve zorgbouwprojecten. Ook presenteren meer dan 110 bedrijven hun producten en innovaties.

Daarnaast bevat dit nummer een special over operatiekamers. Van verbetering van de luchtkwaliteit tot operatielampen, -tafels en plafondpendels, u leest er van alles over.

Tot slot wil ik u er op wijzen dat we bezig zijn met het nieuwe jaarboek, dat medio oktober verschijnt. Interessant voor bedrijven die zich breder in de markt willen zetten. Geïnteresseerd? Kijk voor meer info op www.bouwenaandezorg.eu/jaarboek.

Anka van Lier

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: