Magazines / Nr 01 2017

Nr 01 2017

De operatiekamer van de toekomst

Aan operatiekamers worden steeds strengere eisen gesteld, onder andere ten aanzien van patiënt- veiligheid, hygiëne, luchtbeheersing en brandveiligheid. Reden voor veel ziekenhuizen om hun bestaande operatiekamers te renoveren of te vervangen door nieuwbouw. In deze editie van Bouwen aan de Zorg hebben we hiervan een aantal sprekende voorbeelden voor u verzameld. Zoals het nieuwe OK-complex van het Harderwijkse Ziekenhuis St Jansdal, dat zes compleet nieuwe, vervan- gende OK’s en een centrale sterilisatieafdeling omvat. Alle operatiekamers zijn generiek uitgevoerd en voorzien van een innovatief luchtventilatiesysteem, waarbij HEPA-gefilterde lucht door de gehele OK stroomt. Hierdoor geldt de gehele operatiekamer als ‘schoon gebied’ en kan deze veel flexibeler worden gebruikt, met meer bewegingsruimte voor personeel én apparatuur, aldus de makers.

Of wat dacht u van het operatiekamercomplex in het Diakonessenhuis Zeist, dat op dit moment toekomstbestendig wordt gemaakt? In het bestaande pand worden vijf moderne operatiekamers gerealiseerd op de voormalige OK- en CSA-afdeling, met de modernste apparatuur en inrichting. In navolging van deze werkzaamheden wordt bovendien een hybride operatiekamer gebouwd, waarin met name vaatoperaties zullen worden uitgevoerd. Om de bedrijfscontinuïteit én patiëntveiligheid op de locatie tijdens de werkzaamheden te garanderen, is naast het ziekenhuis een compleet en modulair nood-OK-complex voorzien, dat tevens aan de modernste wensen en eisen voldoet.

De ‘cultuur’ om tijdelijke (mobiele) operatie-units te huren, was tot voor kort vooral bon ton bij onze Angelsaksische buren. Maar inmiddels worden ook in Vlaanderen en Nederland de units regelmatig ingezet om wachtlijsten te beheren of extra operatiecapaciteit te bieden. En ook tijdens verbouwin- gen zijn de units populair, zo blijkt. En dat is niets voor niets, aldus de leveranciers in deze uitgave. ‘Mobiele operatiekwartieren verbeteren de tevredenheid van patiënten, bieden operationele effi- ciëntie en besparen kosten’. Hoe? Dat vertellen zij u graag…

Naast bovengenoemde projecten kunt u in deze uitgave alle ins en outs lezen over de nieuwbouw en renovatie van het universitair ziekenhuis van Maastricht, het nieuwe operatiekamercomplex van Ziekenhuis Gelderse Vallei, de nieuwe, hybride OK van het Deventer Ziekenhuis en het nieuwe Zaans Medisch Centrum.

Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: