Magazines / Nr 02 2016

Nr 02 2016

‘Het ziekenhuis van de toekomst is kleiner én beter’

Dat was de opvallendste conclusie die de internationale vakspecialisten trokken tijdens het NVTG IFHE Wereld Congres 2016, afgelopen april in het Haagse World Forum. In de toekomst zal steeds meer zorg buiten de ziekenhuismuren worden aangeboden, verwachten zij. Vierkante meters zullen dan ook efficiënter moeten worden ingedeeld, om de ‘vastgoedlasten’ per patiënt in de hand te houden. Hoe? Dat leest u verderop in deze Bouwen aan de Zorg.

Daarnaast hebben we weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Zoals Woonlandschap De Leyhoeve aan de rand van Tilburg, waar hoogwaardig wooncomfort in combinatie met service op een hoog niveau wordt aangeboden. In de nieuwbouw voert hospitality de boventoon. Want, zo zegt directeur Kees Theeuwes: ‘De bewoners zijn ervan doordrongen dat dit hun ‘leste stap’ is op de woningmarkt. Alle reden om hun verblijf hier zo aangenaam mogelijk te maken. Bewoners hebben hier een naam en zijn geen nummer. We luisteren naar wat ze willen en geven daar vervolgens optimaal invulling aan.’

Dat hier veel behoefte aan is, leest u in het bijzondere verhaal van Henk Nies, die zich – bij wijze van experiment – 72 uur lang vrijwillig overgaf aan de zorg van een verpleeghuis. Puur om te ervaren hoe het als oudere is om zorgafhankelijk te zijn. Uit zijn ervaring haalde hij een aantal belangrijke lessen. Welke? Dat leest u in zijn betoog verderop in deze uitgave.

Ook zeer de moeite waard is het artikel over de nieuwe, groene campus van het AZ Nikolaas in Beveren-Waas, dat zo is ontworpen dat de omgeving helpt bij het genezingsproces van de patiën- ten. Veel licht, warme kleuren en grote gangen creëren een ruim en helder gevoel en op de kamers zorgen indirecte verlichting en dimbare LED-lampen voor een aangename sfeer.

Bij de bouw van de campus is sterk ingezet op duurzaamheid. Een deel van het dak is ingericht als groendak, op andere delen liggen pv- en zonneboilerpanelen. Een beo-veld onder de open ruimte voorziet in verwarming en koeling. Het regenwater wordt gebufferd in tanks van in totaal 112.400 liter, waarmee de toiletten worden gespoeld. Op www.bouwenaandezorg.eu/az-nikolaas kunt u door het hele boek over dit project bladeren, laat u verrassen.

Andere projecten die we in deze uitgave behandelen, zijn de nieuwbouw van Wooncentrum Midden- Inn Heerjansdam, de assistentiewoningen van Hof ter Clipsen en Woonzorgcentrum Egmont.

Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: