Magazines / Nr 02 2017

Nr 02 2017

Recordaantal fusies en overnames in de zorg

Het aantal fusies en overnames in de gezondheidszorg blijft toenemen. Met in totaal 81 trans­ acties is in 2016 weer een nieuw record gevestigd. Dit nadat in 2015 met 73 fusies en overnames het aantal transacties al hoger was dan ooit in de Nederlandse gezondheidszorg. Dit blijkt uit de jaarlijkse marktanalyse van Boer & Croon Corporate Finance (BCCF), dat al sinds 2008 jaarlijks de fusie­ en overnametransacties in de zorg onderzoekt. In dat jaar lag het aantal transacties nog op 23.

De groei zit hem in 2016 met name in de verpleeg­ en verzorgingshuizen en in de thuiszorg, met een toename van 11 naar 19 transacties. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) steeg het aantal transacties van 6 in 2015 naar 9 in het afgelopen jaar. En ook in de kern van de zorg nam het aantal overnames weer toe, van 40 in 2015 naar 43 in 2016. In totaal was er met fusies en overnames in de zorg in 2016 naar schatting 2,2 miljard euro gemoeid.

De fusies en overnames worden niet alleen veroorzaakt door faillissementen; zorgaanbieders werken ook steeds intensiever samen, om de zorgmarkt nog beter te kunnen bedienen. In deze editie van Bouwen aan de Zorg vindt u hiervan verschillende sprekende voorbeelden.

Daarnaast hebben we weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Waaronder de bouw van het nieuwe ziekenhuis AZ Alma langs de Ringlaan in Eeklo, waarbij functionaliteit, duurzaamheid en zorgverblijf centraal stonden. Door verfijningen van het programma en het gebruik van nieuwe materialen en technieken evolueerde het ontwerp mee met de tijd en is het ‘future­proof’, volgens haar makers. Wat tevens geldt voor de opvallende nieuwbouw van Emmaus, één van de zeven locaties van zorgorganisatie WIJdezorg en de metamorfose van Laarzicht in Tilburg.

Verschillende specialisten laten zich in deze uitgave uit over de toekomst van de zorg. Wordt maat­ werk de komende jaren het sleutelwoord? Of is er nog ruimte voor generalisatie? Welke voor­ beelden uit de praktijk zijn er? En hoe kunnen we hier lering uit trekken? Zowel in zorgaanbod, zorgvastgoed als in­ en exterieur?

Zoals u wellicht al heeft gezien aan onze cover, staat ook Bouwen aan de Zorg niet stil. Onlangs hebben we onze vormgeving – zowel in print als online – compleet vernieuwd. We zijn erg benieuwd naar uw reactie.

Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: